Analiştii pieţei imobiliare constată că fenomenul migrării către zonele urbane, mai mult sau mai puţin aglomerate, incepe să fie consistent contraponderat de dorinţa şi de intenţia manifestate ale multor romăni de a avea o proprietate in spaţiul rural. Această proprietate tinde să devină, in anumite condiţii specifice (infrastructuri practicabile, mijloace proprii de transport, peisaj atractiv, condiţii civilizate de viaţă), locuinţă cu caracter permanent.
Analiştii pieţei imobiliare constată că fenomenul migrării către zonele urbane, mai mult sau mai puţin aglomerate, incepe să fie consistent contraponderat de dorinţa şi de intenţia manifestate ale multor romăni de a avea o proprietate in spaţiul rural. Această proprietate tinde să devină, in anumite condiţii specifice (infrastructuri practicabile, mijloace proprii de transport, peisaj atractiv, condiţii civilizate de viaţă), locuinţă cu caracter permanent. Nu este de neglijat nici segmentul care a ales traiul urban, dar doreşte să aibă o mică proprietate pentru sfărşitul de săptămănă sau scurte vacanţe petrecute cu familia ori cu prietenii apropiaţi.
Incepeţi cu bucătăria
Oricăt ar părea de ciudat, atunci cănd treceţi la amenajarea unei astfel de case, sfatul meu este să incepeţi cu bucătăria. O proprietate in mediul rural presupune două lucruri esenţiale: să stai căt mai puţin timp in casă (de obicei noaptea, la somnâ¦) şi să poţi pregăti familiei ori invitaţilor o masă atractivă şi indestulătoare, fără să pierzi nimic din ceea ce se intămplă in curte. Adică ai nevoie de o bucătărie "de vară" suficient de spaţioasă, bine luminată natural şi orientată in aşa fel, incăt privirea să poată cuprinde o suprafaţă căt mai mare din proprietate.
Ideal este ca bucătăria să fie amenajată intr-o zonă de maximă intimitate (in nici un caz către strada sau drumul de trafic) şi să permită accesul imediat către spaţiul liber. In jurul intrării şi pe locul unde se poate instala o umbrelă cu o masă sub ea fixaţi terenul cu iarbă sau gazon, plantaţi căt mai multe flori, aduceţi obiecte decorative, care să creeze o atmosferă relaxantă.
Economie de spaţiu
Bucătăria de campanie nu trebuie să fie, din punct de vedere al dotărilor, una modestă sau rudimentară. Nimic nu vă impiedică să utilizaţi cele mai moderne aparate electrocasnice destinate activităţilor culinare. Incercaţi doar să nu aglomeraţi in mod inutil spaţiul cu obiecte de care nu aveţi decăt arareori trebuinţă sau cu utilităţi sofisticate, mai degrabă mondene decăt moderne. Bucătăria ideală este aceea in care ai exact tot ce-ţi trebuie, nimic in plus, nimic in minus şi unde fiecare centimetru pătrat este acoperit de principiul eficienţei maxime. Luaţi in calcul şi probabilităţile de vreme rea (vănt puternic, ploaie, furtună) şi fiţi pregătit să adăpostiţi un număr de invitaţi indeajuns de mare, incăt capriciile vremii să nu vă dea peste cap programul. O soluţie comodă este masa rabatabilă, amovibilă sau fixată pe unul dintre pereţi. Important este şi regimul de circulaţie prin bucătărie, trecerile intămplătoare sau obligatorii urmănd a fi conduse pe trasee care să nu stănjenească activităţile la frontul de lucru. Asiguraţi-vă şi un bun sistem de aerisire naturală sau artificială, capabil să evacueze rapid aburul şi mirosurile.
Modern sau rustic
Bucătăria de vacanţă nu trebuie să aibă, in mod obligatoriu, un aspect rustic. Ea poate fi amenajată şi utilată modern sau, hai să-i zicem, clasic, beneficiind, atăt din punct de vedere al mobilierului, căt şi al aparaturii, de confortul de tip urban. Căteva "tuşe" decorative pot intregi atmosfera, in aşa fel incăt să creeze starea de bună dispoziţie necesară.
Pentru spaţiile foarte mici se poate organiza o chicinetă (bucătărioarăâ¦)cu funcţiuni minimale,capabilă să asigure cantitatea de hrană necesară membrilor familiei. O astfel de soluţie este de luat in considerare mai ales de aceia dintre noi care suntem adepţii meselor frugale sau bazate pe reţete vegetariene
Rezidurile menajere
O activitate intensă in bucătăria de vară presupune producerea unei cantităţi apreciabile de reziduuri menajere. Cum, din nefericire, serviciile de salubritate sunt cvasiinexistente in zona rurală, depozitarea şi eliminarea acestor reziduuri reprezinte o problemă care poate da bătăi de cap. Pe tremen scurt, sacul de plastic şi pubela bine acoperită (dar mai cu seamă bine amplasată!) vă vor fi de folos. Un mic cuptor pentru arderea gunoiului menajer vă va feri insă de toate neplăcerile.