x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum sa va amenajati gradina?

Cum sa va amenajati gradina?

de Cornelia Constantin    |    25 Mai 2006   •   00:00
Cum sa va amenajati gradina?
MEREU VERDE
Etape importante in crearea unui peisaj de vis chiar in gradina dumneavoastra

Oricat de mult v-ati dori o gradina exemplar amenajata intr-un timp foarte scurt, trebuie sa va ganditi ca acest lucru este daca nu imposibil, cel putin dificil de realizat si costisitor. Nu va grabiti sa cumparati tot felul de plante, incepeti cu structura gradinii dumneavoastra, adica un plan, un proiect.

STRUCTURA SI ELEMENTELE DE BAZA


Care este spatiul pe care il va ocupa? Cate ore de expunere la soare? Care este tipul de sol de care dispuneti? Cum se va face drenajul? La toate aceste intrebari trebuie sa gasiti raspuns in prima etapa de amenajare. In functie de conditiile de care dispuneti si de ideea de amenajare care v-a incantat cel mai mult, faceti un plan. Pornind de la el, delimitati viitoarele alei, ronduri, spatii pentru copaci inalti si arbusti. Copacii de mari dimensiuni trebuie alesi cu mare grija pentru ca de ei depinde restul amenajarii.

Tot in aceasta etapa se construiesc suporturile pentru plante cataratoare. Un zid nu tocmai aspectuos poate fi transformat radical cu ajutorul unor plante precum impresionanta Clematita, adaptabila Zorea sau atatea alte frumuseti. Asa-i ca totul incepe sa se apropie de ceea ce va doriti? Haideti sa mergem mai departe.

ARBUSTII SI PLANTELE PERENE


Atunci cand alegeti arbustii decorativi pentru gradina trebuie sa tineti cont de faptul ca ei sunt cei care asigura continuitate si aspect interesant tot anul. De aceea este necesar un mix de arbusti vesnic verzi, dar si de arbusti cu frunze cazatoare. Practic, arbustii vor face cu schimbul in asa fel incat gradina sa isi pastreze frumusetea. Cand ii plantati aveti grija sa nu fie prea apropiati, pentru ca trebuie sa li se asigure spatiu suficient pentru cresterea ulterioara. Cand veti incepe sa achizitionati plante perene o sa simtiti acut socul preturilor. Nu pentru ca plantele sunt scumpe, ci pentru ca se cumuleaza costurile. Ca sa treceti mai usor de acest moment, incercati sa inmultiti chiar dumneavoastra plantele pe care vi le doriti sau sa aduceti noutati interesante in gradina prin schimburi cu prietenii. Este cea mai avantajoasa metoda din punct de vedere financiar si ambele parti sunt incantate. Adevarul este ca aceasta etapa poate fi un foarte lung sir de schimburi si achizitii. Pentru unii poate deveni obositor si exasperant, iar pentru altii o adevarata aventura.

PLANTELE ANUALE


Plantele anuale sunt atractive prin explozia florala, dar ele prezinta si un dezavantaj: in fiecare an trebuie sa rezervati un buget rezonabil din care sa achizitionati alte si alte plante. Cel mai bine este sa culegeti semintele plantelor preferate la sfarsitul sezonului, sa le pastrati in spatii uscate peste iarna, iar primavara devreme sa le plantati in rasadnite sau alte spatii protejate. Dupa una sau doua repicari plantele vor fi suficient de robuste pentru a fi plantate in gradina asa incat sa completeze spatiile lasate goale.

STRUCTURI DECORATIVE SI UTILITARE


Pe masura ce gradina dumneavoastra capata contur va veti dori sa petreceti in mijlocul ei cat mai mult din timpul de care dispuneti.

Asadar, sunt binevenite banci, chioscuri si alte spatii numai bune pentru relaxare. Pergolele, fantanile de mici dimensiuni, elementele decorative precum statuetele, coloanele si ghivecele, vin sa completeze imaginea de vis a gradinii. Atentie insa: totul se face cu masura, pentru ca prea multe elemente decorative supara ochiul si strica armonia.

Tot in aceasta etapa veti vedea ca aveti nevoie de un spatiu in care sa va adapostiti uneltele, substantele necesare pentru ingrasarea solului sau pentru inlaturarea daunatorilor. De asemenea, daca nu aveti o rasadnita este recomandat sa va construiti una, fara prea mari pretentii, dar suficient de buna pentru obtinerea plantelor din seminte.

CATE CEVA DESPRE STILURI


Ca si casele in care locuim, spatiile verzi se pot construi conform rigorilor unui stil anume. Exista gradini in care plantele se aleg dupa scheme cromatice, altele care respecta liniile geometrice clasice, gradini minimaliste, gradini de piatra (rocarii), gradini de apa (bazine), gradini cu plante care iubesc soarele direct, gradini cu plante bulboase etc. Exista de fapt tot atatea stiluri cati posesori de gradini sunt. Exista si tot felul de trucuri care sa va ajute sa luminati un spatiu umbrit, sa dati senzatia unei gradini de mari dimensiuni etc. Despre toate acesta vom vorbi in editiile urmatoare.

SFATURI

  • nu cumparati flori inainte sa rezolvati problema drenajului si a structurii gradinii
  • analizati tipul de sol, pentru ca in functie de el veti face alegerile de plante, arbori si arbusti; tineti cont de numarul de ore de soare direct
  • nu aglomerati elemente decorative doar pentru a nu lasa spatii libere
  • nu va faceti iluzia ca totul se face repede; sunt necesari ani buni de munca pana sa va bucurati de armonia formelor si a culorilor
  • gradina nu inseamna numai momente de relaxare, parfum si incantare, ci si de munca intensa an dupa an
  • ×
    Subiecte în articol: grădina grădini plante plantele