x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum se inmultesc violetele?

Cum se inmultesc violetele?

de Cornelia Constantin    |    17 Aug 2006   •   00:00
Cum se inmultesc violetele?
MEREU VERDE
Intens importata si larg raspandita la noi, Violeta africana se inmulteste atat de simplu, incat unii dintre dumneavoastra vor fi suprinsi. Cei mai multi dintre posesorii de Violete le inmultesc prin frunze, dar se pot inmulti in egala masura prin separarea rozetelor si prin seminte.

INMULTIREA PRIN FRUNZE

Exista doua variante de inmultire prin frunze: tinerea frunzei intr-un pahar cu apa pana la momentul cand apar radacini, sau plantarea in pamant, intr-un ghiveci de mici dimensiuni. Nu se poate spune ca una dintre cele doua variante este mai eficienta decat cealalta, insa timpul necesar inradacinarii variaza in functie de conditiile de mediu si de hibrid. Frunzele selectate pentru inmultire nu trebuie sa fie nici prea tinere si nici prea batrane, iar coditele se scurteaza pana la trei centimetri. Varful coditei trebuie sa fie taiat usor piezis pentru ca plantarea frunzei se face inclinat. In mod normal sunt necesare 6-7 luni de la plantarea unei frunze pana la obtinerea unei plante mature cu flori. Dar sunt si exceptii: uneori este nevoie de 4 luni - ca in cazul violetei cu floare grena inchis, sau 7-8 in cazul violetelor cu frunza decorativa, dantelata.

Daca va decideti sa folositi inmultirea in pahar cu apa, trebuie sa stiti ca un pahar transparent este de preferat. Daca plantati frunzele direct in pamant, folositi ghivecele mici, eventual cele facute special pentru rasaduri si pamant care sa se dreneze bine. Pentru inradacinare este nevoie de lumina naturala, caldura aproximativ 20-22 grade si pamant umezit (fara sa balteasca apa). Dupa ce veti vedea frunzulite mici aparute in jurul frunzei initiale, inseamna ca trebuie sa incepeti sa fiti atenti la udare. Plantele mici nu mor daca sunt udate peste rozeta, pentru ca ele nu au perisori care sa retina apa, insa nu trebuie sa abuzati, chiar daca este cald in spatiul in care le tineti. Indata ce se formeaza tanara planta, este posibil sa fie nevoie de separare. De obicei, dintr-o frunza apare o singura planta, dar exista si cazuri cand apar chiar si 10-12 plantute mici. O separare prematura poate duce la moartea plantutelor, asa ca aveti rabdare sa se formeze mici rozete. Separarea se face cu grija in asa fel incat radacinile sa ramana intacte. Folositi ghivece de 7-10 cm diametru si nu plantati tanara Violeta prea adanc. Personal recomand plantarea usor inaltata, asa incat sa va asigurati ca o udare mai abundenta n-o va ucide.

SEPARAREA ROZETELOR

Unele plante achizitionate din comert au mai multe rozete. Ele n-au fost separate, pentru ca in acest fel se strica aspectul comercial si furnizorul nu ar mai fi putut sa ceara pe ele un anumit pret. Asadar, ajunsi cu ele acasa e bine sa le separati, pentru ca exista riscul sa se aglomereze coletul si frunzele din ghiveci, iar planta sa nu mai infloreasca. Este chiar o practica sa se elimine frunzele din rozeta exterioara (atentie! numai din rozeta exterioara), pentru stimularea infloririi. In cazul exemplarelor varstnice este posibil sa apara mici rozete chiar pe tulpina care in timp a inceput sa arate asemanator unei tulpini de palmier. Chiar daca aceste rozete nu au radacini, puteti sa le desprindeti atent si sa le inradacinati ca si cum ar fi doar frunze.

INMULTIREA PRIN SEMINTE

Este de departe cea mai dificila metoda de inmultire in cazul Violetelor, dar si cea care poate aduce specialistilor si colectionarilor nenumarate satisfactii. Pentru obtinerea semintelor este necesara polenizarea manuala. Pe scurt, acest lucru inseamna ca va folositi de o pensula pentru a trece polenul de pe o floare pe alta. Se pot folosi acelasi tip de flori sau tipuri diferite pentru a se obtine hibrizi noi si foarte interesanti. Trebuie sa stiti insa ca este nevoie de cateva luni bune pentru maturizarea semintelor gazduite intr-un soi de teaca de mici dimensiuni. Dupa polenizare, floarea si mai apoi teaca cu seminte raman pe planta pentru a ajunge la maxima dezvoltare. Semintele sunt extrem de mici si au facultati germinative scazute, asa ca indata ce le culegeti e bine sa le si plantati. Ele se seamana la suprafata pamantului dupa ce in prealabil acesta a fost umezit si germineaza in conditii de ceata artificiala la mai mult de 25 grade Celsius si UR (umiditate in aer) cu valori aproximative de 90%. In conditii supravegheate, rezultatele pot fi uimitoare, dar daca vrem sa obtinem seminte la noi acasa si sa mai facem si hibridizare este posibil sa nu avem chiar cu ce ne mandri. Inainte de realizarea hibridizarii trebuie sa analizati tipul de gene ale "parintilor" pentru a sti exact ce culori si forme vor avea florile viitoarelor plante.

NU SE INMULTESC PRIN FRUNZE!
Violetele de tip Chimera nu se inmultesc prin frunze. Aceste frumuseti cu flori bicolore, frumos dungate pe partea centrala a petalelor, nu pastreaza caracteristicile plantei mama la inmultirea prin frunze. Asadar, in cazul lor, folositi metoda de inmultire prin separarea rozetelor (atunci cand acestea exista).

SFATURI
Chiar daca la noi nu sunt carti care sa detalieze si mai mult cele spuse mai sus, gasiti pe internet multe resurse din care sa invatati despre tipuri de gene, conditii optime de mediu, pH-ul solului, analiza duritatii apei etc. Daca sunteti cu adevarat pasionati de aceste mici plante numai bune pentru casele noastre, merita sa va aduceti din strainatate varietati noi. Sunt firme specializate in SUA, dar si in Europa, care va pot ajuta sa va impliniti visul de a avea o colectie extraordinara. Mult succes!
×
Subiecte în articol: frunze