x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Daruri sau cadouri?

Daruri sau cadouri?

de Catiusa Ivanov    |    22 Dec 2005   •   00:00
Daruri sau cadouri?
OBICEIURI SI TRADITII
Putini dintre noi stiu de ce oferim daruri de sarbatori.

Toata lumea stie ca in perioada Sarbatorilor de iarna, mai cu seama de Craciun, se fac daruri rudelor, prietenilor, insa foarte putini dintre noi stiu de ce facem aceste daruri, ce scop are oferirea lor. Poate ati remarcat, inca de la inceput, am spus daruri, nu cadouri…

Darurile pe care le oferim de Craciun nu sunt asemanatoare cadourilor pe care le oferim cu diferite ocazii, pe parcursul anului, spune doamna Doina Isfanoni, directoarea Muzeului Satului. Ea spune ca oferirea darurilor de Craciun isi are originile intr-un ritual care se practica cu mult inainte de aparitia sarbatorii Craciunului si era inchinat zeilor adorati. In timpuri stravechi, cand oamenii doreau sa ceara ceva unui zeu ii aduceau o ofranda, la templu, ca sa obtina binevointa zeului si sa le fie indeplinita cererea (dorinta). La sfarsit de an, fiecare dintre noi isi face planuri pentru anul ce va veni si isi doreste ca acestea sa se concretizeze, sa se implineasca. Cerem ceva de la noul an. Inainte, oamenii considerau ca nu pot cere ceva fara sa ofere altceva in schimb pentru a nu perturba echilibrul cosmic si obisnuiau, mai cu seama in preajma solstitiului de iarna, sa aduca ofrande zeitatilor pentru a le putea cere sa le implineasca dorintele pe care le aveau referitor la noul an. Spre exemplu, cei care sacrificau (aduceau) zeului cereale cereau sa aiba recolte bogate in anul ce va urma. Daca aduceau carne insemna ca doreau ca in anul ce vine sa aiba animale din belsug. Daca aduceau fructe insemna ca doreau ca pomii fructiferi sa fie rodnici in anul viitor.

DARURILE LA CRESTINI


O data cu aparitia crestinismului, oamenii nu au mai adus ofrande zeilor, ci se inchinau lui Dumnezeu. Chiar daca credinta politeista a fost abandonata, oamenii au pastrat in esenta obiceiul oferirii ofrandelor (darurilor), schimbandu-i doar forma. De aceasta data nu mai ofereau zeului grau sau fructe, ci ofereau colindatorilor, care veneau sa vesteasca nasterea Domnului, colacei, fructe (mere, nuci), carne, vin. Spre exemplu, romanii din satele de la campie ofera colindatorilor colaci si carne de porc, cei din zonele pastorale ofera branza. In Maramures, in casele in care sunt fete de maritat se ofera mere rosii (care simbolizeaza viata prospera). La oras, gazdele ofera colindatorilor bani si dulciuri. Aici, banii iau locul alimentelor deoarece ei sunt simbolul prosperitatii. Dulciurile simbolizeaza o viata "dulce", adica lipsita de griji. Chiar daca multi, astazi, nu mai stiu semnificatia darurilor, ele reflecta asteptarile pe care le au de la cei carora le ofera darurile sau sperantele cu privire noul an.

×