x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Despre lipsa de seriozitate a firmelor de constructii

Despre lipsa de seriozitate a firmelor de constructii

de arh. Bogdan Teodorescu    |    02 Feb 2006   •   00:00
Despre lipsa de seriozitate a firmelor de constructii
OFUL ARHITECTULUI
Foarte putine firme de constructii se comporta profesionist

Pentru realizarea practica a unui proiect conceput de un arhitect este evident nevoie de o echipa (firma) de specialisti in constructii. Etapa executiei propriu-zise a unei investitii reprezinta o mare problema la noi, in Romania. Voi incerca sa evidentiez motivele pentru care stadiul ridicarii constructiei este de cele mai multe ori o adevarata piatra de moara. Si spun de la bun inceput ca acest lucru il datoram cu totii (arhitecti si clienti) constructorului. In "tagma constructorilor" intalnim trei categorii: firmele mari, cele mici si echipe de meseriasi.

LIPSA DE CALIFICARE


Multi dintre cei ce au devenit muncitori in domeniul constructiilor sau chiar patroni de mici firme au o specializare indoielnica, bazandu-se pe principiul "merge si asa". Pentru o locuinta beneficiarul (clientul) prefera sa incheie un contract cu o firma de constructii mica sau alege varianta executiei in regie proprie, incercand astfel sa evite firmele mari datorita preturilor practicate de acestea. Nu incerc sa fac lobby acestora din urma pentru ca si ele sunt constituite din aceeasi categorie de muncitori mentionata, cu foarte rare exceptii.

Problema sta, cred eu, in lipsa de profesionalism a celor ce fac executia, dar si in pretentiile modeste pe care dumneavoastra ca beneficiar le pretindenti acelei firme. Veti fi surprins sa observati cate asa-zise firme de constructii vor da inapoi in fata cerintelor elaborate ale unui client. Nu va lasati influentati de lipsa dumneavoastra de cunostinte in domeniu si intimidati de "experienta ostentativa" a interlocutorului.

CONSTRUCTORUL NU ESTE ARHITECT


O greseala capitala, in opinia mea, o reprezinta constructorii care cred ca pot inlocui arhitectul. Daca un constructor a realizat case sau a vazut multe nu inseamna ca poate emite solutii general valabile numai pe baza experientei sale exclusive. Cum credeti ca a aparut caracterul ubicuu al "barului" dintre hol si bucatarie? Cu ajutorul acestui constructor, sigur pe solutiile intalnite de el, si al revistelor de asa-zisa "specialitate". Arhitectura se potenteaza totusi prin unicitate, pe care un mester oricat de priceput ar fi nu o poate crea. Chiar si amenajarea unei garsoniere presupune arhitectura, deci nu va incredeti total in propunerile artistice ale unui constructor.

SE FURA DE PE SANTIER


Atentie! Ati numarat sacii de ciment adusi ieri in apartamentul ce urmeaza a fi reamenajat sau pe santierul propriei case? Pacat! Ati fi avut acum o mare surpriza, dar una neplacuta! De pe toate santiere se fura orice e la indemana si nu a fost contabilizat: o mana de cuie, trei scoabe, sarma de 3 etc. As putea spune ca acest fapt a devenit un truism. Deci urmariti atent cantitatile de materiale.

NU CREDETI, VERIFICATI!


O alta greseala ar fi renuntarea la o echipa de constructori si continuarea lucrarii cu alta. Sa fiti convinsi ca tot ce va fi facut prost din acest moment se datoreaza lucrarilor realizate de prima echipa. Cel putin asta veti afla de la noii executanti. Daca firma pe care ati contractat-o nu reuneste si echipe de instalatori pe specialitati, cereti constructorului sa va recomande aceste echipe. Este bine ca lucratorii sa mai fi colaborat, sa se cunoasca, putand astfel sa rezolve mai usor problemele interdisciplinare. Veti evita astfel discutii de genul "noi am tencuit si s-au trezit astia sa faca slituri pentru copex". Sa nu aveti incredere in firmele ce se lauda cu multicalificarea oamenilor lor: "E cel mai bun zidar, dar sa vedeti cum stie si cu gresia, iar stucco il aplica mai ceva ca un italian!". Ori situatii si mai batatoare la ochi: "La baza e electrician, cu el o sa facem instalatia. Dar sa vedeti dulgherie la el…".

DESPRE BANI


V-ati inteles cu o firma pentru realizarea executiei. Ati dat un avans si lucrarile demareaza. Peste o saptamana este foarte probabil ca dintre cei 15 muncitori sa aveti la lucru doar sase. Nu disperati! Motivul este simplu: constructorul a mai demarat o alta lucrare cu un alt client. Veti fi din nou tratat cu prioritate inainte de transa a doua de bani! Un sfat: fiti pretentiosi si cereti mai mult! Nu va bazati pe vorbe, ci pe contracte in care sa existe anexe de penalizari.

DIRIGINTELE DE SANTIER


Daca aveti proiectarea realizata temeinic (inclusiv Proiectul Tehnic si Detalii de Executie), trebuie sa cereti constructorului ca echipa care va realiza executia sa fie condusa de catre un inginer sau macar un mester cu experienta, care sa fie si un bun organizator. Aveti nevoie de o esalonare in timp a lucrarilor, structurata pe saptamani si detaliata pe zile lucratoare. Trebuie prevazuta si corelarea cu specialitatile (instalatii sanitare, electrice, termice) si bineinteles necesarul de materiale avut pe o perioada de cel putin o saptamana. Aceasta ar fi, succint vorbind, organizarea de santier. Prin lege, sunteti obligati sa aveti angajat un diriginte de santier atestat MLPAT care trebuie sa intocmeasca Cartea Constructiei. Din experienta, sustin ca inginerul desemnat ca sef de lucrari de catre constructor este bine sa fie in permanenta prezent pe santierul dumneavoastra (chiar si pentru motivul ca isi cunoaste oamenii, iar ei asculta de el).

ATENTIE LA…!


"Mica ciupeala" sintagma potrivita atunci cand clientul vrea sa stie cat va costa lucrarea pe total, dar constructorul omite intentionat anumite lucrari pe care le va taxa dupa devizul dat.

Seriozitatea. O data la doua saptamani se platesc salariile, in general vineri sau sambata. Daca pana miercuri aveti inapoi toata echipa la munca trebuie sa va declarati fericiti. Si acest lucru se intampla in special la acei muncitori angajati fara carte de munca. Deci asigurati-va ca firma nu lucreaza cu "sezonieri", ci are personal calificat cu acte in regula.

Manopera si materiale? O dilema: sa contractati lucrarea cu "materiale si manopera" sau doar "manopera"? Daca aveti timpul si cunostintele necesare sa va procurati singuri materialele trebuie sa va asteptati la o atitudine inflexibila a constructorului in negocierea "manoperei". Este stiuta legatura pe care orice constructor o are cu firmele de comercializare a materialelor de constructie si cu discounturile practicate. Nu va lasati convinsi de comentarii de genul: "Cat fier e la casa asta mai e doar la Casa Poporului". Este adevarat ca, in general, proiectantul de structuri supradimensioneaza necesarul de fier din beton, dar este de preferat sa respectati proiectul decat sa acceptati o parere a constructorului. Faceti bugetul investitiei, iar la pretul final adaugati 30-40%. Acesta este pretul real la care trebuie sa va asteptati din partea unui constructor.

SFAT
Documentati-va inainte de intalnirea cu constructorul sau mergeti impreuna cu un specialist care sa va reprezinte interesele. O pozitie profesionista ii va descuraja intotdeauna pe asa-zisii "constructori"

O firma serioasa trebuie sa asigure continuitatea muncii angajatilor sai conform calificarii fiecaruia si pe baza unui plan de desfasurare logica a activitatilor. Aici sta succesul realizarii corecte a lucrarilor
×