x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Diferenţa dintre piesele de mobilier autohtone şi cele de import

Diferenţa dintre piesele de mobilier autohtone şi cele de import

de Georgiana Teodorescu    |    24 Iul 2010   •   00:00
Diferenţa dintre piesele de mobilier autohtone şi cele de import

Toţi cei care au avut de-a face la un moment dat cu procesul de amenajare a unei locuinţe înţeleg negreşit diferenţa dintre produsele fabricate aici, fie ele şi comercializate de lanţurile mari de magazine de la noi, şi cele aduse din import. Şi alegem să discutăm acum doar despre aspect, partea calitativă fiind un aspect care într-o comandă exigentă se poate obţine oriunde.



Dar nu putem să nu aducem în discuţie faptul că amenajările contemporane se fac din aceleaşi materiale şi la noi, şi afară, şi totuşi diferenţele de design sunt semnificative. PAL, MDF, sticlă, plexic şi metal avem şi noi. Şi toate costă, ca şi materie primă, la fel ca peste tot. Dacă alegem să comandăm mobila la o fabricuţă de cartier sau o alegem din cataloagele marilor magazine, materialele costă la fel, pentru că toţi, şi producători mici, şi producători mari, se aprovizionează în mare de la aceiaşi furnizori sau depozite. Şi nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi avut ocazia să intraţi într-un astfel de depozit, dar vă asigur că gamele de culori şi texturi la PAL şi cele de accesorii metalice sunt extrem de variate şi susţin întru totul creativitatea românească.

Dar, din păcate, de cele mai multe ori clienţii nu ştiu ce să ceară, iar producătorii propun doar lucruri cu formă simplă şi adânc împământenită în producţia de serie, chiar şi atunci când totul se face personalizat. Prea puţini sunt cei care se inspiră din cataloagele de import şi cer modele deosebite. Şi, de ce să nu recunoaştem, diferenţa e mare. Prinderi studiate, accesorii aproape invizibile sau ingenios poziţionate, grosimi şi suprapuneri de plăci originale sunt detalii care fac diferenţa. Şi nu e greu! Este nevoie doar de iniţiativă şi creativitate.


Pianca Italia
Am ales să exemplificăm acest subiect prin imaginile din catalogul unei firme italiene nu foarte cunoscute, dar cu o tradiţie în producerea mobilierului de peste 50 de ani. Toate piesele prezentate aici sunt extrem de simple, şi totuşi arată deosebit. Ele poartă amprenta unui design studiat în care s-a investit de-a lungul timpului şi care face ca firma să concureze cu succes pe oricare dintre coloşii producţiei de mobilier italian. Colecţia lor de anul acesta este extrem de curajoasă; accentele de culori neaşteptate de factură modernă contrastează cu nişte accesorii de anticariat industrial, pentru a celebra originea artizanală a firmei.
Să-i luăm exemplu şi să cerem mai mult, chiar dacă costurile pe care ni le permitem sunt reduse.

×
Subiecte în articol: special observator idei pentru casa ta