Prilej de bucurie pentru oricine, mutarea dintr-o locuinţă în alta poate ridica uneori probleme. În ce împachetez lucrurile, cum le protejez pe cele fragile şi de valoare, cum dezasamblez mobila, cu ce transport totul, sunt doar câteva dintre întrebările care apar într-o astfel de situaţie. Există două soluţii la această problemă care vă pot simplifica munca, iar opţiunile se fac în funcţie de buget.
Firmele specializate în relocare oferă servicii complete de la împachetarea obiectelor şi a mobilei, până la transport şi despachetare. În cazul în care bugetul nu vă pemite să contractaţi un astfel de pachet, puteţi oricând să vă îndreptaţi atenţia numai către anumite servicii sau să alegeţi să vă descurcaţi pe cont propriu cu ajutorul produselor destinate procesului de mutare, pe care le găsiţi în magazinele specializate.
PRIMII PAŞI ÎN PROCESUL RELOCĂRII
Serviciile oferite de firme specializate în domeniul relocărilor vă pot scăpa de tot stresul creat prin simplul fapt că preiau toată treaba şi îşi asumă răspunderea pentru modul în care decurge întreg procesul. Singurul efort pe care trebuie să îl depuneţi este să alegeţi firma cu care doriţi să colaboraţi şi să îi contactaţi în vederea semnării contractului. Înainte de orice, locuinţa va trebui evaluată prin telefon sau la faţa locului, iar în funcţie de suprafaţă şi de cantitatea obiectelor care trebuie mutate, veţi primi o ofertă care va rămâne neschimbată indiferent de dificultăţile care pot apărea. Evaluarea este gratuită şi nu atrage după sine nici un fel de obligaţie.
Urmează apoi încheierea contractului între părţi. Una dintre cele mai importante prevederi ale contractului se referă la despăgubirile în caz de deteriorare. Florin Mărăcine, manager la Xmove Trans, spune că demontarea mobilei, împachetarea bunurilor, transportul depozitarea şi despachetarea lor se face în deplina siguranţă, cu ajutorul cutiilor şi foliilor special destinate activităţilor de acest gen. În cazul în care există totuşi probleme, conform contractului se acordă despăgubiri.
Există firme care pe lângă contract oferă şi poliţă de asigurare suplimentară. La cererea clientului se întocmeşte o listă cu obiectele care se vor asigurate şi cu valoare estimativă a acestora şi apoi, pe baza sumei finale se întocmeşte asigurarea, a explicat Barbu Constantin, administrator la Team Relocation.
SERVICII ŞI COSTURI
Primele obiecte care trebuie împachetate sunt decoraţiunile, obiectele personale, documentele, vesela şi restul lucrurilor mărunte pentru ca ulterior să rămână loc pentru manevrarea mobilierului. Mihai Save, manager la SC Save Company Group SRL spune că o firmă de relocare trebuie „să asigure cutii pentru împachetare, scotch pentru cutii, folie stretch pentru sigilare, folie cu bule şi pături speciale pentru protecţie, unelte pentru demontarea mobilierului, cărucioare speciale pentru mobilă şi cutii, încărcare, transport, descărcare, montarea şi punerea pe poziţie a mobilierului şi strângerea resturilor". Fiecare obiect este împachetat individual în folie cu bule şi aşezate în cutii de diferite dimensiuni.
Mobilierul este demontat de profesionişti şi împachetat în folie, pentru ca la noul domiciliu, aceleaşi persoane să îl despacheteze şi să îl monteze la loc. Transportul se face cu ajutorul autoutilitarelor închise, de dimensiuni medii care pot avea acces pe majoritatea străzilor. Pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri, în cazul în care locuiţi pe o stradă foarte îngustă este de preferat să anunţaţi acest lucru atunci când vorbiti cu firma de relocare.
Timpul de mutare, în cazul unui apartament de două camere poate fi între 4 şi 12 ore în funcţie de cantitatea de obiecte care trebuie împachetate, dar şi în funcţie de firma la care apelaţi şi de efectivul de personal alocat, de regulă între trei şi şase persoane. Preţul diferă de la o firmă la alta şi se calculează la metru cub. Criteriile de calcul sunt: volumul bagajelor, în cazul apartamentelor, etajul la care sunt situate, complexitatea serviciilor, distanţa care trebuie parcursă între locuinţe şi ziua în care este solicitat serviciul cu precizarea că preţul pentru week-end este diferit de cel pentru restul săptămânii. Astfel se poate plăti între 30 şi 100 de lei pentru un metru cub.
RELOCARE PE CONT POPRIU
Serviciile oferite de firmele specializare în relocare se pot dovedi uneori inaccesibile din punct de vedere financiar drept care vă propunem şi câteva soluţii care să vă ajute să vă descurcaţi pe cont propriu. Cutiile din carton sau plastic şi sacoşele de mari dimensiuni sunt în această situaţie, soluţia ideală. Magazinul IKEA ne-a oferit câteva sugestii în această direcţie. Cutiile pentru împachetat din carton reciclat suportă o greutate de până la 30 kg şi costă 11,9 lei.
La fel de eficiente pot fi cutiile din plastic polipropilenic, de diferite mărimi. Pentru o astfel de cutie cu capacitate de 65 de litri trebuie să plătiţi 29,9 lei.
Atunci când vă mutaţi într-o altă locuinţă nu uitaţi că şi sacoşele din polipropilenă pot fi folositoare. Acestea pot fi găsite în diferite magazine care comercializează produse destinate locuinţei.
Citește pe Antena3.ro