x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dressingul - "teritoriul" garderobei

Dressingul - "teritoriul" garderobei

15 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
Principala mobila destinata depozitarii articolelor de imbracaminte era dulapul, fiind considerat ca facand parte din categoria mobilierului de baza dintr-o locuinta. Insa stilul de viata contemporan a impus inlocuirea demodatului dulap cu o noua functiune: dressingul.
Pe langa rolul strict de depozitare, dressingul este o reinterpretare fericita a cabinei de proba. Deci nu numai organizarea impecabila a garderobei, dar si posibilitatea alegerii mai rapide, facile a tinutelor si in plus confruntarea reala in fata oglinzii a alegerilor facute.

Renuntarea la simplul si neincapatorul dulap si ideea amenajarii unui dressing in propria locuinta a venit pe de-o parte din necesitate, pe de alta parte datorita stilului actual al conceperii locuintelor si, de ce sa nu recunoastem, si ca o consecinta a influentei occidentale.

Fiecare familie poseda multe articole de imbracaminte si incaltaminte, lucruri care trebuie depozitate corespunzator, de aceea este absolut necesar un spatiu mare, aerisit, multifunctional.

Daca, in urma cu ani, la noi nu exista o piata de desfacere, de concepere si executie pentru acestea, in ultima perioada oferta este din ce in ce mai variata. Majoritatea tipurilor de dressinguri sunt prezentate in cataloage si mai rar in show-room-uri. Si asta deoarece intotdeauna se adapteaza spatiului alocat lor. Daca va place un model, acesta isi poate pastra culoarea, textura, accesoriile, dar va fi creat pe dimensiunile din locuinta pe care o detineti.

Este recomandat sa apelati la designeri de interioare pentru amenajarea dressingurilor. Astfel, veti putea avea un proiect coerent pe baza caruia se poate executa apoi mobilierul. De asemenea, va sfatuim, ca pas precedent punerii in opera a dressingului, sa incheiati un contract cu firma prestatoare de servicii, evitand astfel posibilele neplaceri (nerespectarea dimensiunilor, a culorilor, a termenului de livrare etc).

Tipuri

Dressingurile pot fi amenajate in mai multe feluri: integral, din mobilier pozitionat in dormitoare spatioase, inzidit, o combinatie de pereti falsi din gips-carton si mobilier sau ca incapere de sine statatoare cu mobilierul adecvat.

Exista si alte criterii de clasificare a dressingului:
  • Dupa locul pe care il ocupa: la perete (acoperind un perete, doi, sau chiar trei pereti) sau inzidit de la perete la perete si de la pardoseala la planseu ;
  • Dupa modul de organizare interioara a spatiilor de depozitare: de agatare, in sertare, pe rafturi;
  • Dupa cum este asamblat: independent sau montat din module;
  • Dupa materiale si structura:
    - materiale: lemn masiv (mai rar, dar este de preferat). Mai des se realizeaza din PAL melaminat sau furniruit si accesorii din metal;
    - dupa structura: demontabile (necesita montaj la locul de folosinta) sau fixe;
  • Dupa tratarea suprafetelor: natur, color, lacuit, mat, lucios etc.
  • Dupa acoperirea suprafetelor: furniruit, laminat sau cu fete din policarbonat, sticla ori chiar oglinzi.

    La achizitionarea unui dressing trebuie sa tineti cont de dimensiunile functionale. Esentiala este adancimea. In cazul hainelor impaturite, adancimea trebuie sa fie de 26-30 cm, iar in cazul hainelor agatate, de 55-60 cm.

    De preferat este ca mobilierul sa ocupe toata inaltimea libera a camerei. In spatiul superior, mai greu accesibil, se pot depozita lucruri pentru sezonul care nu este in curs.

    Dotari si amplasare

    Un dressing adevarat este accesorizat cu elemente de calitate, de la suportii interiori, la feronerie si bariere antipraf. De asemenea, trebuie sa dispuna de anumite dotari esentiale ca: usi cu balamale, glisante sau rabatabile; suporturi suspendate la diverse inaltimi, polite suspendate, polite suplimentare pentru lenjerie, rafturi si sertare (disponibile si in varianta pe rotile), compartiment pentru cravate etc.

    Oglinda este obligatorie intr-un dressing. Aceasta poate fi montata pe un perete disponibil din incaperea destinata dressingului, pe una dintre fetele interioare sau exterioare unuia dintre dulapuri sau o oglinda independenta prevazuta cu suport.

    Iluminatul este foarte important. Spoturile incorporate sunt excelente pentru o buna vizualizare a obiectelor la interior, iar iluminatul general trebuie sa fie puternic, mai ales daca nu exista fereastra in zona. Esentiala este si ventilarea, care trebuie prevazuta inca din faza de proiect. Astfel, se evita aparitia mucegaiului, absolut nedorit intr-o astfel de incapere. Un specialist va va recomanda solutia cea mai eficienta.

    Amplasarea ideala a dressingului in ansamblul unei case este intre dormitor si baie, daca aceste incaperi sunt separate. Exista si varianta ca accesul in dressing sa se faca din dormitor, mai ales daca acesta are o baie proprie (cum e cazul dormitoarelor matrimoniale). Daca dressingul este conceput pentru mai multi membri ai familiei, de regula se exploateaza spatiul holului dintre dormitoare.

    Diana Roata
  • ×