Casa nu ti-o faci dupa proiectele din reviste
editorial de ADELA PARVU
Interesul crescut fata de modelele de
case unifamiliale este justificat. Dupa ani intregi in care lumea a stat inghesuita la bloc, cei care isi permit sa investeasca intr-o
casa pe pamant au ales varianta corecta. Dar fara o experienta in spate, fara raportarea la cultura arhitecturala, cei mai multi considera ca pot face ce vor, cum vor, atunci cand e vorba de propria casa, de propriii bani. Este o mentalitate gresita! Am mai spus-o si o repet: ceea ce se construieste azi vorbeste in mare masura despre egoismul, snobismul, lipsa de cultura, dar mai ales lipsa de respect fata de toti ceilalti. Revistele de specialitate in domeniul arhitecturii si amenajarilor interioare incearca sa popularizeze noile tendinte. Multe dintre aceste publicatii vin si cu proiecte virtuale pe care le prezinta tocmai pentru a satisface interesul pentru imaginea caselor visate de romani. Dar aceste articole, cel putin in cadrul suplimentului nostru, vin sa specifice unde se potrivesc constructiile prezentate si pentru ce fel de familii sunt concepute. Aceste informatii sunt sugerate nu numai prin imaginile tridimensionale realizate cu ajutorul programelor specializate de arhitectura, ci si prin schitele planurilor. Din acestea se pot constata impartirea interioara, suprafetele, astfel incat cititorii sa se poata orienta in functie de stilul propriu de viata in alegerea unei solutii pe masura asteptarilor lor. Ceea ce ma intriga este insa faptul ca multi cred ca isi pot construi casa dupa astfel de proiecte din reviste sau suplimente. Nu se poate face asa ceva decat apeland la arhitectii semnatari ai proiectului publicat. Si in arhitectura functioneaza legea drepturilor de autor. Este firesc ca ea sa fie respectata, si un arhitect nu poate copia ideea altuia. O cladire nu poti sa o ascunzi. Ea apare in peisajul arhitectural al zonei, fie ea rurala sau urbana. In plus, un proiect de arhitectura inseamna mult mai mult decat schite si imagini 3D, el trebuie completat de planuri complexe privind structura de rezistenta, instalatiile, raportarile la vecini etc.
Nu va faceti case furand idei din reviste. Faceti-va case apeland la arhitectii care semneaza proiectele. Ei sunt cei mai buni consilieri si specialisti care va pot indruma si pot adapta propriile proiecte in functie de stilul vostru de viata, de orasul in care va aflati si nu in ultimul rand de banii de care dispuneti. Duceti-va la arhitecti asa cum mergeti si la doctor, la avocat sau la banca. Degeaba cititi medicina, Codul Civil sau manuale de economie pentru ca nu va puteti transforma in specialisti. Acest lucru este valabil si pentru case.