x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Tepari si tepuiti

Editorial - Tepari si tepuiti

de Adrian Parvu    |    25 Mai 2006   •   00:00
Editorial - Tepari si tepuiti
editorial de ADRIAN PARVU
Atunci cand ne intalnim unii cu altii intr-o relatie de afaceri, de la cele mai marunte si nevinovate schimburi bani-marfa, marfa-bani sau bani-bani, marfa-marfa si pana la intelegeri in care poate unii isi pun la bataie agoniseala de o viata intreaga, ne impartim imediat in cele doua categorii traditionale: tepari si tepuiti.

Un e-mail venit pe adresa redactiei de la o cititoare fidela a suplimentului incepe cu strigatul deznadajduit "Ajutor, apa!!!". Respectabila doamna ne povesteste cu un soi de umor disperat cum a fost inselata la cumpararea unui teren situat undeva, in Prahova, aproape de Ploiesti. In timpul celor doua luni cat a testat piata, a plouat abundent, astfel incat faptul ca terenul pe care s-a decis sa il cumpere baltea de apa nu i-a dat de gandit. Mai mult decat atat, vanzatorul a asigurat-o cu mana pe inima (o inima de caine, veti vedea!) ca parintii sai aveau o gradina superba, iar casa batraneasca, fara nici un fel de fundatie, se tine acolo de o suta de ani…

Actele s-au facut, banii s-au platit, teapa s-a dat, teapa s-a luat! Un expert adus ulterior sa efectueze un studiu geo-tehnic a ajuns la concluzia ca terenul cu pricina este impanat cu izvoare subterane, iar panza freatica se afla la numai 50 de centimetri adancime. Noii proprietari au ridicat, cu chin si mare cheltuiala, o casa asezata pe o fundatie solida (ar fi trebuit pusa pe piloni!) dar apa, care musteste la tot locul, a ramas. Si ne cer sa le oferim o solutie "ieftina si sigura" pentru a rezolva problema. Am solicitat o astfel de solutie de la doi specialisti, iar raspunsul venit din partea lor nu este deloc incurajator. Se pot sapa niste santuri de drenaj racordate la un bazin deschis de colectare si retentie a apei. Se mai pot planta, pe toata proprietatea, copaci cu putere mare de absorbtie a apei din sol ( salcia, spre exemplu). Fara urma de ironie, o idee a fost sa exploatati "resursa" naturala si sa puneti pe roate o afacere, cum ar fi o crescatorie de pastravi. Sunt insa obligat sa va informez ca aceiasi specialisti spun ca terenul pe care l-ati cumparat poate deveni pur si simplu lichefiabil in cazul unui cutremur, fie el si de magnitudine medie (Doamne fereste!).

Ca om imi permit sa va sugerez si eu doua solutii, una morala, alta nu. Solutia morala este sa angajati un avocat, sa dati in judecata vanzatorul, sa dovediti nulitatea contractului doloziv, sa va recuperati banii si sa cereti despagubiri materiale. Cea de-a doua, amorala, este sa gasiti cat se poate de repede un cumparator si sa-i dati, la randul dumneavoastra, o teapa identica cu aceea pe care ati primit-o. Ca jurnalist care e obligat sa creada in asanarea mlastinei in care se afunda intreaga tara, va rog sa alegeti prima solutie, iar daca veti avea nevoie de un sprijin in lupta cu oarba noastra justitie schioapa, puteti conta pe mine. Curaj!

×