x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Expresivitatea mobilierului geometric

Expresivitatea mobilierului geometric

de Georgiana Teodorescu    |    29 Aug 2009   •   00:00
Expresivitatea mobilierului geometric

Aţi văzut prin reviste de specialitate locuinţe cu mobilier simplu, ordonat, în culori tari, cu foarte puţine accesorii şi vă întrebaţi ce stil este? V-ar plăcea să vă amenajaţi locuinţa astfel? Mobilierul minimal este versatil şi se pretează unui interior fresh, tineresc, dinamic.

La baza stilului minimalist stă funcţionalismul interbelic. În timp ce stilul funcţional a fost adoptat ca metodă de amenajare a locuinţelor sociale şi de satisfacere a cererii de mobilier ieftin şi eficient, minimalismul este o reacţie puternică împotriva dezordinii, a utilizării nejustificate a mai multor piese de mobilier, a reducerii excesului la strictul necesar. Minimalismul elimină artificiile decorative din silueta obiectelor, bazându-se pe forme geometrice simple.

El a atins şi domenii precum designul vestimentar (Issey Miyake) şi de accesorii pentru casă, şi nu numai (Alessi, Flos, Moooi, Authentics, Magis, Mandarina Duck, Salviati), scenografie, design de vitrină (Lancome, Armani), spoturi comerciale, grafic design, sculptură, muzică. Cappellini este una dintre veteranele minimalismului, cu o experienţă de peste 25 de ani şi numeroase colaborări cu arhitecţi şi designeri. Filozofia lor este simplă, crearea de mobilier care să reziste tranzitului diferitelor trenduri şi să aibă aceeaşi rată de vânzare de-a lungul timpului.

UTILIZARE
Mobilierul Cappellini este proiectat pentru livinguri, dinninguri, birouri, terase, restaurante. Formele geometrice curate sunt caracterizante pentru stilul minimal, însă designerii găsesc inspiraţie în tot ce îi înconjoară: în fagurii dintr-un stup, în fulgi de nea, în cerul înstelat, în pielea unui câine Shar-Pei, în litere şi cifre. Forma neconvenţională este subliniată şi prin tăieturile drastice aplicate obiectelor. Designerii minimalişti colaboratori cu Cappellini văd în designerul de obiect o microarhitectură, aplicând principiile echilibrului optic, al procentului de culoare utilizat, al ritmului şi repetiţiei.

Accesoriile de casă (covoare, vaze, dulapuri, scrumiere, radiouri) răspund mai întâi aspectului funcţional decât aspectului estetic, mergând pe aceeaşi linie simplă, în culori tari, electrice.

Dacă doriţi să abordaţi stilul minimal în locuinţa dumneavoastră trebuie să începeţi cu pereţii şi cu podeaua. O culoare unitară pentru întreaga locuinţă va susţine ideea de ordine şi calm. Achiziţionaţi mobilierul necesar pentru fiecare cameră, având în vedere calitatea şi nu cantitatea, depozitaţi lucrurile mici, de detaliu, în dulapuri, cutii, cumpăraţi decoraţiuni simple, de efect, dar folositoare.




SOLUŢIE INEDITĂ
Minimalismul nu se rezumă doar la eliminarea detaliilor adiacente, ci şi la spaţiul pe care îl ocupă mobilierul într-o încăpere. Designerii Cappellini au realizat scaune, mese, fotolii care îşi reduc dimensiunea şi pot fi depozitate cu uşurinţă. Plierea completă a scaunului este posibilă datorită clemelor din aluminiu aplicate pe muchiile interne şi polipropilenei din care este fabricat. Polipropilena este un material rezistent, fiind necesar minimul de material pentru picioare şi spătar.

Pentru aceste obiecte sunt confecţionate şi huse impermeabile, care le fac perfecte pentru terasele exterioare sau picnicuri, transportarea lor fiind astfel uşurată.

Minimalismul acceptă orice material ca materie primă: plastic, metal, sticlă, lemn, ceramică, lut, plexiglas, poliuretan, burete, piele, piatră. Mai mult, este primul stil care reciclează plasticul şi metalul şi vine cu propuneri noi pentru un mediu ecologic. De exemplu, pentru corpul unui scaun a fost utilizată sârmă înnodată, vopsită, îmbinată într-o matrice care să reziste greutăţii umane.

PICTURA LUI MONDRIAN
Pictorul Piet Mondrian este reprezentantul de seamă în pictură a stilului minimalist. Acesta foloseşte doar culorile primare în compoziţiile lui, toate având la bază rapoarte geometrice ce descriu pătrate şi dreptunghiuri. Cei de la Cappellini au preluat picturile acestuia şi le-au aplicat pentru decorarea dulapurilor, scaunelor şi canapelelor.

 

Trend
Felul în care ne îmbrăcăm, modul în care ne amenajăm locuinţa, fiecare proiect pe care îl realizăm trebuie să reflecte personalitatea şi pasiunea noastră. Minimalismul exprimă esenţialul, exemplifică un fel de a trăi prin culoare, siluetă, textură, fără detalii şi ornamente. Deşi unii cred că acest stil este unul comercial, precar, sunt mulţi adepţi care îl consideră liber, eficient şi dinamic. Mobilierul Cappellini este un trend setter în designul de mobilier, multe obiecte fiind acceptate ca prototipuri şi expuse în muzee precum Moma-New York, Tate-Londra, Vitra.

×