x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Exproprierea si utilitatea publica

Exproprierea si utilitatea publica

de Melania Floarea    |    02 Noi 2006   •   00:00
Exproprierea si utilitatea publica
CE SPUNE LEGEA
Instantele de judecata din toata tara sunt aglomerate cu dosare care trebuie sa judece astfel de cauze fie ca litigiile sunt intre persoane fizice sau juridice, cu sau fara implicarea statului, legea este greu de aplicat si se face cu mari intarzieri Din provincie avem un semnal de alarma in legatura cu un teren care urmeaza a fi expropriat. Dl Apostol, din Sighisoara, ne spune ca are un teren proprietate personala, pe care l-a achizitionat acum cativa ani undeva la tara, iar de curand primaria din localitate i-a informat neoficial pe proprietarii din acea zona ca fiecaruia statul ii va prelua o bucata din teren, deoarece pe acolo va trece o sosea.

Domnia sa i-a auzit pe sateni vorbind despre faptul ca nu vor fi despagubiti cu nimic, pentru ca este vorba despre o «utilitate publica». Ce este aceea utilitate publica? Cui ar trebui sa ma adresez si, mai ales, este corect si legal ce se intampla?, ne mai intreaba dl Apostol.

Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica este actul normativ aplicabil situatiei dvs. Dreptul de proprietate este si trebuie sa fie protejat de stat. Nimeni nu poate fi supus vreunei operatiuni abuzive de natura celei infatisate mai sus.

In cazul dvs. este vorba probabil despre o neintelegere, deoarece nici statul nu va poate lua o parte din pamant fara a respecta prevederile legale si, mai ales, fara a va despagubi.

Deci nu poate fi vorba despre o preluare fara compensatie. Preluarea in acest caz, adica exproprierea, are loc numai in anumite conditii si numai pentru anumite cauze. Astfel, legea mai sus mentionata are in vedere realizarea unor lucrari care servesc unor utilitati publice. Art. 1 din lege prevede: "Exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarare judecatoreasca".

PERSOANE FIZICE SI JURIDICE

Exproprierea nu priveste numai bunurile imobile ale persoanelor fizice, ci si ale persoanelor juridice, deci si companiile pot fi expropriate pentru cauza de utilitate publica.

In scopul evitarii unor abuzuri, aceeasi lege mai spune ca exproprierea se poate realiza numai dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti in acest sens, cu conditia ca utilitatea publica sa fi fost declarata potrivit legii (utilitatea publica se declara de catre Guvern pentru lucrarile de interes national si de catre consiliile judetene si Consiliul Local al Municipiului Bucuresti pentru lucrarile de interes local).

CE ESTE UTILITATEA PUBLICA?

Art. 6 din lege ne enumera lucrarile considerate de utilitate publica pentru care se poate trece la expropriere: "Prospectiunile si explorarile geologice; extractia si prelucrarea substantelor minerale utile; instalatii pentru producerea energiei electrice; caile de comunicatii, deschiderea, alinierea si largirea strazilor; sistemele de alimentare cu energie electrica, telecomunicatii, gaze, termoficare, apa, canalizare; instalatii pentru protectia mediului; indiguiri si regularizari de rauri, lacuri de acumulare pentru surse de apa si atenuarea viiturilor; derivatii de debite pentru alimentari cu apa si pentru devierea viiturilor; statii hidrometeorologice, seismice si sisteme de avertizare si prevenire a fenomenelor naturale periculoase si de alarmare a populatiei, sisteme de irigatii si desecari; lucrari de combatere a eroziunii de adancime; cladirile si terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamant, sanatate, cultura, sport, protectie si asistenta sociala, precum si de administratie publica si pentru autoritatile judecatoresti; salvarea, protejarea si punerea in valoare a monumentelor, ansamblurilor si siturilor istorice, precum si a parcurilor nationale, rezervatiilor naturale si a monumentelor naturii; prevenirea si inlaturarea urmarilor dezastrelor naturale - cutremure, inundatii, alunecari de terenuri; apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala".

Pentru a declara o lucrare ca fiind de utilitate publica, se efectueaza o cercetare prealabila, iar lucrarea trebuie inscrisa in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului.

DESPRE DESPAGUBIRI

Propunerea de expropriere se va notifica proprietarilor de imobile. Pentru bunul (sau parte din bun) expropriat proprietarul va fi despagubit, iar despagubirea se va compune din valoarea reala a imobilului si din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane indreptatite.

Interesant si util pentru cititorul nostru este si art. 26 din lege, care prevede ca "la calcularea cuantumului despagubirilor, expertii, precum si instanta vor tine seama de pretul cu care se vand, in mod obisnuit, imobilele de acelasi fel in unitatea administrativ-teritoriala, la data intocmirii raportului de expertiza, precum si de daunele aduse proprietarului sau, dupa caz, altor persoane indreptatite, luand in considerare si dovezile prezentate de acestia. "Expertii vor defalca despagubirile cuvenite proprietarului de cele ce se cuvin titularilor de alte drepturi reale".

RETROCEDARI

Foarte bine de stiut este faptul ca daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an, potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, respectiv lucrarile nu au fost incepute, fostii proprietari pot sa ceara retrocedarea lor, daca nu s-a facut o noua declarare de utilitate publica.

Propunerea de expropriere se va notifica proprietarilor de imobile. Pentru bunul (sau parte din bun) expropriat proprietarul va fi despagubit, iar despagubirea se va compune din valoarea reala a imobilului si din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane indreptatite
×
Subiecte în articol: publică utilitate exproprierea