LA BLOC, DAR ALTFEL
Proprietarul acestui apartament din Constanta, Silviu, de 36 de ani, a hotarat in urma cu patru ani sa-si reamenajeze
locuinta. Fiind burlac, a visat sa aranjeze cele patru camere, astfel incat sa se bucure de cat mai mult spatiu. Inainte de a cumpara locuinta, s-a interesat de structura de rezistenta a blocului si a aflat ca peretii puteau fi desfiintati. Chiar daca incaperile erau de dimensiuni mici, s-a gandit ca va gasi o solutie convenabila, dar nu a reusit pe cont propriu. Asa ca a apelat la un arhitect din Bucuresti, Gabriel Georgescu. Pentru arhitect, cererile lui Silviu au fost destul de greu de indeplinit. Tanarul isi dorea cat mai putina mobila si o zona mare care sa fie "perfecta pentru petreceri". Proiectul realizat de arhitect, si agreat de client, a trebuit prezentat la primaria orasului pentru obtinerea avizelor necesare. Dupa eliberarea autorizatiei, s-a trecut la punerea in opera a planurilor arhitectului de catre o echipa profesionista de mesteri.
SPATII DESCHISE
Toti peretii de compartimentare din prima parte a apartamentului au fost desfiintati si s-a renuntat la debara si camara. De la intrarea in
casa se poate observa pe dreapta bucataria, separata de sufragerie printr-un bar. Acest gen de bucatarie este asimilata celei in stil american. Ea se potriveste proprietarilor sau familiilor care nu gatesc mult acasa. Altfel, acest tip american de bucatarie are mari inconveniente, in special mirosul si aburii care se imprastie in toata casa si pot afecta in timp scurt mobila tapisata (canapele, fotolii), decoratiunile (perdele, covoare) si zugraveala (miros greu, apar pete de fum, se decojesc peretii de la condens etc).
PUTINE USI INTERIOARE
Singurele camere care mai au usi interioare sunt dormitorul si cele doua bai. Deci, din patru incaperi, doar una este acum pentru odihna. De aici se poate trage concluzia ca apartamentul a fost reamenajat special pentru un singur om. Ar putea fi locuit maximum de catre un cuplu, dar fara copii. Lucrarile de reamenajare au durat trei luni, dupa obtinerea aprobarilor.
La final, a rezultat un apartament atipic, in care nu se mai citeste nimic din aspectul initial, standardizat de bloc. Mobila este intr-adevar redusa cantitativ, asa cum si-a dorit proprietarul, culorile preponderent reci "ca sa racoreasca" atmosfera pe timpul verii, iar barul si nelipsite spoturi "perfecte pentru petreceri".
Sfatul meu este sa cantariti foarte bine ceea ce va doriti inainte sa fiti furati de imaginile din reviste.
MOBILIERUL DIN GIPS-CARTON ARE SI DEZAVANTAJE
|
Pentru a crea un interior "fara multa mobila", arhitectul a prevazut rafturi si nise realizate din gips-carton, care ascund firele electrice pentru spoturi si prize. Astfel, acestea par a fi inglobate in pereti si se creeaza senzatia unui spatiu mai aerisit. Dar aceste elemente fixe limiteaza posibilitatile de aranjare a obiectelor. Nu se pot muta rafturile sau diversele suporturi (ca cel pentru tv). Cand au fost proiectate s-a tinut cont strict de cererile clientului. Asta inseamna ca nu sunt potrivite pentru orice locuinta. Spre exemplu, pentru o familie cu copii acest mobilier fix poate fi prea minimal. La modul in care a dorit proprietarul reamenajarea, acum patru ani era ceva spectaculos, mai ales pentru prietenii beneficiarului, care veneau in vizita. In timp culorile, spoturile, scafele pot sablona imaginea casei si o apropie de aspectul unui magazin. Atentie, asadar, ce cereti arhitectului vostru!
|