Aveţi o grădină rurală mică şi sunteţi supăraţi că nu vă puteţi desfăşura în voie? Există soluţii: bulboase, suculente şi plante de ţărm – toate în funcţie de tipul de sol şi de orele de expunere la soare.
Aveţi o grădină rurală mică şi sunteţi supăraţi că nu vă puteţi desfăşura în voie? Există soluţii: bulboase, suculente şi plante de ţărm – toate în funcţie de tipul de sol şi de orele de expunere la soare.
În mod surprinzător în ultima vreme, până şi grădinile din zonele rurale sunt amenajate pe spaţii mici. Să vorbească asta despre o aglomerare excesivă? Sau despre o împărţire a terenurilor în aşa fel încât "decorativul" să piardă bătălia cu "utilitarul"? Oricare ar fi răspunsul, va trebui să ne adaptăm la condiţiile existente. Aşadar, vom vorbi acum despre grădinile mici de ţară şi despre ce soluţii de amenajare avem.
VECHI ŞI NOU LAOLALTĂ
Pe o suprafaţă dreptunghiulară de câţiva metri pătraţi situată în faţa unor dependinţe evitaţi să plantaţi copaci înalţi. Câţiva arbuşti puteţi amplasa în zonele laterale, dar ei trebuie aleşi în aşa fel încât să crească mai degrabă pe orizontală decât pe verticală. Între arbuşti şi aleea către uşa dependinţei puteţi realiza un strat cu flori perene sau anuale, plantate descrescător, în funcţie de talia lor. Combinaţiile acestea sunt nenumărate şi puteţi include aici şi plantele bulboase. Singurul lucru de care trebuie să ţineţi cont este perioada de înflorire – să alegeţi plantele în aşa fel încât în grădina dumneavoastră să fie mereu ceva înflorit indiferent de sezon.
Aleea este una fără pretenţii, cu scop strict utilitar. Pentru pavaj cel mai bine este să folosiţi piatra sau nisipul cu granulaţie mare. Dacă forma şi acoperişul dependinţei permite, încercaţi ceva nou: acoperişul verde. Adică... ceva nou la noi, pentru că prin alte ţări se practică de multă vreme. Veţi vedea că acest tip de acoperiş vă ajută să conservaţi energia, dar şi să vă încântaţi retina. Sus, pe acoperiş, puteţi planta suculente scunde ce se vor bucura peste măsură că pot ajunge la soare înaintea suratelor de la sol. Pe exteriorul pereţilor, dacă vă place, puteţi să amplasaţi câteva ghivece suspendate.
GRĂDINA CU GHIVECE
Dacă aţi crezut că doar la oraş "merge" acest tip de grădină... surpriză! Merge chiar foarte bine şi în zonele rurale, însă va trebui să ţineţi cont de felul cum a fost construită casa, de stilul ei. Cu un mic efort de adaptare, puteţi aduce în grădină ghivece mai mici sau mai mari cu palmieri, ferigi şi plante exotice. De primăvară şi până toamna veţi fi încântaţi de acest peisaj luxuriant.
Toamna însă este necesar un spaţiu protejat şi bine luminat (o mică seră, un hol spaţios) în care să mutaţi plantele la iernare. Unii palmieri maturi pot rezista în grădină şi în zona noastră climaterică. Însă va trebui să-i protejaţi de vânt (să fie plantaţi aproape de casă sau alte construcţii) sau, dacă se anunţă iarnă foarte rece, să-i acoperiţi cu folie specială.
PROBLEME CU APA?
Dacă apa e o problemă în zona în care locuiţi, va trebui să apelaţi la una dintre următoarele variante: bulboase, suculente, plante de ţărm. Binecunoscutele bulboase nu-s deloc pretenţioase şi de multe ori se mulţumesc numai cu apa de ploaie. Doar dacă e secetă le veţi ajuta cu apă şi numai în condiţii extreme.
Plantele suculente sunt tolerante de la natură. Fie că le plantaţi în grădină, fie în ghivece, ele vor avea nevoie de puţină apă. Cele din grădină chiar mai puţin decât cele din ghivece. Singura condiţie este să aveţi expunere însorită, aşa încât ele să se bucure de condiţii asemănătoare cu cele din locurile de origine. Plantele de ţărm reprezintă o soluţie dacă aveţi în grădină sol nisipos.
Pentru cei care nu sunt încântaţi de mutarea plantelor din grădină la adăpost când se răceşte vremea, trebuie să spun că există şi ferigi de zonă temperată, pşrecum cele pe care le vedeţi uneori prin pădure. Le puteţi planta în grădină fără grijă.
Dacă aveţi o grădină de ghivece şi vă doriţi un aer mediteranean, încă la mare modă, nu trebuie să schimbaţi decât plantele alese: leandri, mirt şi citrice. De asemenea, un mic bazin în cea mai însorită zonă din grădină va da foarte bine.
Citește pe Antena3.ro