x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feng-Shui pas cu pas

Feng-Shui pas cu pas

08 Iun 2005   •   00:00

Ce trebuie sa cuprinda un studiu Feng-Shui: evaluarea persoanei

Conform acestei discipline, organismul uman este privit ca o interfata intre mediul sau intern (endogen) si cel ambiental exterior (exogen). Intre cele doua se stabilesc relatii interactive permanente de diferite naturi, dar toate desfasurate conform unor ritmuri ciclice universale. Fiinta umana are o anumita structura fizica si fiziologie psiho - somatica, manifestata in timp, care, in linii generale, este identica tuturor oamenilor.

Acest factor comun determina structura umana arhetipala, care functioneaza in cadrul mediului natural conform unor legitati specifice (bioritmurile generale ale organismului uman). Din acest punct de vedere, nevoile si cerintele umane au putut fi determinate si ele constituie obiectul mai vechi sau mai nou al disciplinelor si stiintelor. Modelul functionalenergetic cu care opereaza acupunctura si medicina traditionala chineza este un exemplu desavarsit de cunoastere, cu mare valoare aplicativa.

Conform acestui model, organismul uman functioneaza in deplin acord cu ciclurile temporale (ore, zile, luni, ani sau multipli ai acestora), definite prin elemente simbolicenergetice: cele 10 Steme Celeste si 12 Ramuri Terestre, cele Opt Trigrame. Aceste elemente energetice sunt asemenea unor catalizatori ce determina functionarea organismului uman in deplin acord cu caracteristicile mediului natural, guvernat si el de acesti determinanti temporali.

Momentul nasterii unei fiinte inseamna incadrarea sa in curgerea ciclica a timpului, definit de aceiasi determinanti. Persoana respectiva capata atunci o anumita structura energetica nativa (personala), care constituie o matrice subtila ce va guverna dezvoltarea organismului sau psiho-somatic. Acea fiinta, avand o structura arhetipala (comuna-filogenetica), obtine acum toate caracteristicile sale particulare, care ii vor imprima personalitatea sa specifica (ontogenia): tipul constitutional, temperamental si comportamental.

Astfel, se pot cunoaste predispozitiile acelei persoane la anumite dezechilibre psihosomatice, precum si gradul de receptivitate si reactivitate a ei fata de stimulii si semnalele mediului ambiental extern (alimentatie, fenomene climaterice, directii spatiale, forme si culori, substante, caracteristici fizico-chimice, radiatii electromagnetice, energii subtile, relat ii interpersonale etc).

Evaluarea specifica este deosebit de importanta pentru persoanele mai sensibile la interactiunea cu mediul ambiental, fie el fizic sau psihic. Starea sa individualizata va determina intotdeauna alegerea unui anumit mod de interventie pentru restaurarea armoniei personale.

Fiecare structura energetica nativa, care defineste tipul de personalitate specific unei anumite persoane, o data cu evolutia vietii proprii, intra in interactiune cu aceleasi elemente energetice simbolice care definesc noile cicluri temporale. Rezulta structura energetica tranzitiva a acelei persoane. Personalitatea umana rezulta astfel ca o interfata intre cele trei structuri informational-energetice: structura arhetipala, nativa si cea tranzitiva.

Fiecare moment din viata unei fiinte aduce baza sa nativa in contact cu noi stimuli exteriori tranzitivi, la care persoana trebuie sa se adapteze. Cand capacitatea acesteia de percepere si reactivitate fata de anumiti stimuli este dezechilibrata, cu toate ca acesti stimuli sunt normali, spunem ca ei devin nocivi pentru nativ. In feng - shui, rolul actiunii de armonizare revine elementelor ce compun ambianta in care traieste persoana. De aici importanta rolului creatorului (arhitect, artist, psiholog) in alegerea caracteristicilor elementelor ambientale propuse. De exemplu, o persoana cu energia lojei Lemn (rinichi - vezica urinara) guvernatoare nativa si in exces, va trebui ferita de elemente compozitionale ce sugereaza expansiunea verticala, culori foarte vii, materiale tip lemn, activitat i foarte dinamice si epuizante, cu toate ca ea va manifesta predispozitie pentru acestea. In felul acesta, actul creativ capata si aspect educativ pentru acea persoana.

Principalul instrument folosit in Feng-Shui pentru determinarea matricei energetice native, specifice unei anumite persoane, este astrologia traditionala chineza, care, alaturi de filozofie, constituie fundamentul celorlalte discipline. Ea are la baza un model complex si coerent de teorii conceptual - simbolice care constituie principalul instrument de analiza atat a persoanelor, cat si a fenomenelor naturale, exterioare lor. Aceste teorii se dezvolta in cadrul modelului intr-o secventialitate integrativa, in care fiecare teorie este centrul generativ al urmatoarei: teoria Vidului, a Qi-ului, a celor doua polaritati yin-yang, a celor cinci stari (wu xing), a celor opt trigrame (ba gua), a celor 64 de hexagrame etc. Toate aceste elemente simbolice sunt, de fapt, cuantificari corelativ analogice care se aplica oricarui tip de realitate. Modelul este de o maxima abstractizare simbolica si are si o deosebita valoare aplicativa, caci poate sa analizeze si coreleze intreaga fenomenologie a realitatii interioare si exterioare organismului uman.

Din acest trunchi conceptual, datorita obisnuitului fenomen de fragmentare expansiva, s-au dezvoltat in timp mai multe scoli de astrologie :
  • Scoala celor Patru Stalpi ai Destinului (Zi Ping Bazi), care are la baza teoria celor Cinci Stari (Wu Xing), folosita numai pentru analiza persoanelor;
  • Scoala Constewlatiei Purpurii (Ziwei Doushu), metoda de analiza a persoanelor si spatiului, avand la baza matricea alcatuita din 12 elemente; - Scoala Stelelor Zburatoare (Xuankong Feixing), metoda comuna de analiza fizic - psihic, avand ca referinta matricea energetica alcatuita din 8 elemente.

    Fiecare dintre aceste scoli sunt metode de analiza care se adreseaza unei anumite structuri fizice sau psihice a organismului uman sau nivel structural ambiental.

    Arh. Dan Dumitriu
    Consultant Feng-Shui,
    Tel: 021 2329694
  • ×
    Subiecte în articol: elemente structura