x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Formula simplă care te ajută să iei decizii importante de viață

Formula simplă care te ajută să iei decizii importante de viață

de Anastasia Paul    |    23 Oct 2024   •   22:30
Formula simplă care te ajută să iei decizii importante de viață
Sursa foto: pixabay.com

Folosește acest test alcătuit din trei cuvinte care te ajută să iei decizii importante de viață.

Atunci când iei decizii mari, pentru a evita durerea și riscul, creierul tău protector poate să ignore alegerile bune.
Pentru a lua decizii bune, analizează cuvintele pe care le folosești atunci când spui de ce ar trebui sau nu ar trebui să faci ceva.
Poate ajuta să folosești cuvintele „vreau”, „ar trebui” și „dar” pentru a diferenția motivele întemeiate pe raționalizări.

Indiferent cât de mult ai vrea să faci o schimbare în cariera sau viața ta, dacă aceasa necesită asumarea riscurilor, creierul tău va inventa probabil raționalizări pentru a evita o posibilă durere, chiar dacă alegerea oferă în mod clar satisfacție personală și succes important. Teama de a încerca ceva nou sau de a acționa într-un mod diferit înăbușă curajul. Dacă nu examinezi cu atenție cuvintele pe care le folosești în motivele tale pentru a lua decizii, disconfortul de „a nu ști ce se va întâmpla” te-ar putea împiedica de la o nouă aventură de învățare și evoluție.

Creierul uman preferă autoprotecția față de autoactualizarea

Cea mai obișnuită reacție atunci când te confrunți cu decizii mari de viață este să te agăți de consistența oferită de obiectivele vechi, experiențele trecute și convingerile despre ceea ce este bine și rău. Cu cât îmbătrânești, cu atât ești mai implicat în arta raționalizării pentru a evita să te răzgândești. Și cu cât ești mai deștept, cu atât mai repede vei veni cu raționalizări iraționale.

Pentru a avea încredere că iei o decizie bună, trebuie mai întâi să analizezi cum gândești
Pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la viitorul tău, trebuie să analizezi cum gândești. Pentru a vedea altfel trebuie să diseci propozițiile pe care ți le spui despre de ce ar trebui sau nu ar trebui să faci ceva.

Această explorare se face cel mai bine cu cineva ca un antrenor care este instruit să audă și să rezume cuvintele cheie rostite și să întrebe despre semnificația și importanța momentului. Acest proces de descoperire poate dezvălui credințele bazate pe frică care par a fi sursa ezitărilor. Procesul de reflectare a gândurilor cu voce tare ajută la observarea și analizarea obiectivă a sursei ipotezelor nesusținute.

Renunță la obiceiurile de gândire prin autodescoperire

Răspunsul la următoarele întrebări te vor ajuta să alegi ce carieră/cale de viață să urmezi.

Când te uiți la viața ta, când te-ai simțit cel mai plin de energie și împlinire?
Există ceva ce ți-ar plăcea să realizezi în această viață?
Ce crezi că vei pierde dacă riști securitatea pe care o ai acum?
Ce ai putea câștiga dacă riști securitatea pe care o ai acum?
Ce abilități noi ai dori să înveți sau ce noi cunoștințe vrei să dobândești?
Dacă nu ai avea pe nimeni de care să ai grijă și nimeni să-ți spună ce este mai bine pentru tine, ce ți-ai dori cel mai mult să faci?
Dacă ai putea controla modul în care oamenii își amintesc, pe cine ar descrie?
După ce ai răspuns la întrebări, povestește cum ar arăta o zi dacă ai face și ai fi cel mai bun sine.

Formula cu 3 cuvinte

Ia trei bucăți de hârtie. Scrie un cuvânt deasupra fiecărei pagini: Vreau, Ar trebui, Dar.

1. Citește răspunsurile la întrebări. Înainte ca mintea ta să vină cu motive pentru a nu acționa, pune pagina „Dorință” în fața ta. Scrie ceea ce pare a fi dorința inimii tale – care ar fi cel mai distractiv sau mai provocator pentru tine astăzi? Nu te gândi cum ai face acest lucru sau ce s-ar putea întâmpla, doar scrie ce gânduri și vise apar din răspunsurile tale.

Savurează acest prim pas. Când crezi că ai terminat, respiră, bea un pahar cu apă sau mergi la o plimbare rapidă. Apoi citește ce ai scris pe pagina „Vrei” și scrie orice altceva apare.

2. Mută-te într-o altă cameră sau spațiu pentru următorul pas cu pagina „Ar trebui”. Întreabă-te ce „ar fi trebuit” să te împiedice să-ți urmezi calea preferată. Scrie propoziții care descriu modul în care viața ta a fost modelată de ceea ce ar trebui să faci. Ia în considerare evenimentele marcante din viața ta, cum ar fi pierderile, câștigurile, căsătoriile sau despărțirile care au dus la un „trebuie” care să-ți dicteze alegerile. Ce „ar trebui” să provină din familia sau cultura ta? Când ai evitat să faci ceva din cauza a ceea ce alții cred că ar trebui să faci?

Nu te judeca pentru deciziile trecute. Acest exercițiu de reflexie este pentru conștientizarea ta de sine. Este destinat să-ți extindă perspectiva asupra opțiunilor care îți sunt cu adevărat disponibile.

3. Mută-te în alt spațiu cu pagina „Dar”. Scrie una sau câteva propoziții care descriu direcția pe care ai dori să o ia acum cariera sau viața ta. Asta nu înseamnă că vei schimba totul azi; este doar o declarație a ceea ce vrei să manifești în următorul capitol al vieții tale. Este echivalentul verbal al creării unei viziuni.

Pentru fiecare propoziție scrie cuvântul „dar” și enumeră motivul (motivele) pentru care nu poți acționa conform dorințelor tale astăzi. Poate ai nevoie de mai multe abilități și cunoștințe. Poate că trebuie să economisești niște bani (fii specific cu privire la ceea ce trebuie să economisești). Poate că trebuie să termini școala sau să duci la bun sfârșt actualul proiect,astfel încât să simți integritate când pleci. Poate ești doar speriat. Scrie orice iti vine in minte. Apoi lasă pagina deoparte pentru o zi sau două.

După câteva zile, revizuiește-ți „dorințele” și pentru fiecare expresie „dar”, întreabă: „Este acesta un motiv bun sau o raționalizare pentru a întârzia ceea ce vreau?” Examinează pagina „Ar trebui” pentru a vedea ce trebuie să onorezi sau să negociezi. S-ar putea să întrebi un prieten de încredere sau chiar să angajezi un antrenor pentru o sesiune sau două, care să te ajute să-ți ocolești creierul protector.

Următorii pași depind de tine. Ce ai învățat făcând acest exercițiu? Ce este acum cel mai important pentru tine? Indiferent de momentul în care poți acționa în baza deciziei tale, fă-ți un plan pentru a te îndrepta în direcția dorințelor tale. Viața ta se va simți mai împlinită și completă, notează psychologytoday.com.

×
Subiecte în articol: cariera decizii