x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Garsoniera personalizata printr-un design original

Garsoniera personalizata printr-un design original

de Adrian Parvu    |    23 Feb 2006   •   00:00
Garsoniera personalizata printr-un design original
AMENAJARI ORIGINALE
foto: Domus La data cand s-au luat imaginile care ilustreaza acest articol, locatara spatiului era studenta la Teatru. O fiinta dinamica, luminoasa, exuberanta. Primise de la parinti, spre amenajare si locuire exclusiva, spatiul etajului mansardat al unei case vechi situate in zona Foisorului de Foc. De dimensiunile unei garsoniere duble, cu ferestrele aliniate pe un singur perete, incaperea avea forma dreptunghiulara, cu una din laturi de trei ori mai mare decat cealalta. Prima miscare facuta de tanara proprietara a fost sa angajeze un designer, iar dupa cateva runde de discutii a decis sa comande acestuia nu numai elaborarea conceptului de amenajare, dar si proiectarea si executia unor piese de mobilier unicat.

Camera a fost impartita in trei zone cu destinatii diferite: o zona nocturna, unde au fost instalate patul si un dulap de depozitare, una diurna, de socializare, marcata de canapeaua confortabila si nelipsita masuta pentru cafea, si alta activa, ingenios evidentiata de mica scena din lemn ridicata cu doua trepte deasupra podelei.

LEMNUL, IN CULORI VESELE

Efectul major pe care a mizat designerul a fost utilizarea lemnului furniruit sau pur si simplu vopsit in culori pastelate, vesele, tineresti. Toate corpurile de mobilier sunt perfect dimensionate in functie de geografia spatiului si destinatia utilitara. S-a folosit imbinarea liniilor verticale cu cele orizontale si, acolo unde echilibrul estetic a cerut-o, au aparut accente curbe sau casete de forma regulata destinate sa adaposteasca mici obiecte decorative. O abordare speciala a cerut zona nocturna. In primul rand, ea a fost discret delimitata de restul camerei prin constructia sistem glisant, alcatuit din franghii pe care au fost insirate bile din lemn din culori si de dimensiuni diferite. Pe aceeasi linie de demarcatie s-au instalat rafturi orizontale si doua corpuri de bar originale si extrem de spectaculoase. O piesa care a necesitat efort de imaginatie este tablia de la capul patului, deoarece, pe langa impedimentele legate de ergonomie si estetice, aceasta trebuia sa mascheze caloriferul montat pe perete. Solutia gasita de designer este una cu siguranta fericita. O remarcabila tusa personalizatoare este data de draperiile grele, care atarna pana in podea si incadreaza elegant ferestrele de mici dimensiuni, dand senzatia de casuta pentru papusi, precum si de covorul asezat in mijlocul spatiului diurn, prin desenul modern si culorile tonice.

SCENA, CA MOD DE VIATA

Viitoarea actrita a imaginat spatiul destinat timpului de activitate ca pe o scena in miniatura, unde sa-si poata repeta roluri de examen sau, impreuna cu prietenii apropiati, sa isi "joace" dezinvolt si necenzurat propria viata. De altfel, in ansamblul sau, aceasta garsoniera cu totul speciala si perfect personalizata vorbeste de la sine despre caracterul, mentalitatea si preocuparile locatarei. O tanara plina de vitalitate, decisa sa-si construiasca o cariera in luminile rampei.

Separarea fata de locul de dormit s-a facut ingenios prin intermediul unei perdele realizate din bile de lemn (vopsite ulterior) si sfoara. Astfel, lumina din "dormitor" nu este obturata si patrunde catre restul garsonierei
Daca perdelele vin sa mascheze o parte din dormitor, rafturi suspendate din lemn vin sa estompeze prezenta dulapului de haine. Interesant este ca aceste rafturi au si functiunea de minibar in partea de jos

CONFORM ASTEPTARILOR
O amenajare din care lipsesc aproape cu desavarsire metalul si sticla, dominata de lemn si culoare. De la un capat la celalalt, prin mobilier si decoratiuni, aceasta garsoniera pare a fi locuita de o zana buna, pusa pe pozne, dar capabila si de solutii miraculoase, benefice. Intreg spatiul are o unitate remarcabila, exemplara pentru confortul trecerii lipsite de orice efort de la somn la starea de veghe relaxata si, mai departe, la activitatea intensa, creativa. Totul este armonios, lipsit de orice stridenta. O incapere care, intre cele doua extremitati, inspira calm si incredere in fortele proprii. Este un model fericit de colaborare intre proprietar si designer, care si-au inteles reciproc dorintele si capacitatile, rezultatul fiind perfect multumitor pentru ambele parti.
×