x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gloxinia, o planta adorata de romani

Gloxinia, o planta adorata de romani

de Cornelia Constantin    |    03 Noi 2005   •   00:00
Gloxinia, o planta adorata de romani
GRADINA TA, MEREU VERDE
Gloxinia este una dintre cele mai raspandite plante de interior de la noi din tara. Inrudita cu binecunoscuta violeta, ea ne incanta cu florile sale sub forma de trompeta orientata in sus. Florile pot fi cu petale simple, dantelate sau involte, bicolore, bordate sau punctate, unele mai spectaculoase decat altele. Popularitatea plantei se datoreaza pe de o parte extraordinarei varietati cromatice a florilor si pe de alta usurintei cu care se inmulteste. Este una dintre acele plante putin pretentioase, care se simte bine la ferestrele caselor noastre, usor umbrite.

O PLANTA SANATOASA?

De obicei, la inceput de aprilie puteti sa achizitionati bulbi de gloxinia din diverse magazine. In acest caz, trebuie sa verificati fiecare bulb in parte daca este tare la atingere, daca are macar un mugure din care sa evolueze viitoarea planta, daca a fost pastrat in spatii uscate. Dincolo de sanatatea bulbului trebuie sa va asumati si o mica surpriza: s-ar putea ca atunci cand planta va inflori sa nu fie chiar asa cum va asteptati. Uneori, fotografia de pe pachetul cu bulbi este inselatoare in privinta culorii florilor. Dar chiar si asa, floarea va fi superba. Daca va decideti sa va cumparati o planta matura trebuie sa mai asteptati pana in iunie, cand magazinele si serele vor fi, efectiv, asaltate de gloxinii de diferite talii si culori. Evident, preturile sunt pe masura, dar si recompensele florale. Planta matura trebuie sa aiba la momentul cumpararii atat flori deschise, cat si boboci, frunze tari si aspre la atingere, fara pete, iar pamantul in care sunt plantate sa fie reavan. In general, atunci cand plantele sunt udate prea mult, apa balteste si in curand suprafata ghiveciului va fi invadata de mucegai sau muschi. Exista si riscul ca bulbul sa fie partial putrezit in pamant. Daca planta este udata prea putin, atunci va avea un aspect anemic si va fi moale la atingere.

INGRIJIRI

Atunci cand vreti sa obtineti planta din bulbi, trebuie sa aveti grija sa nu-i plantati prea adanc. In acest fel, mugurelui ii ia mai mult timp sa iasa la suprafata, deci inflorirea este intarziata. Exista si riscul ca bulbul sa putrezeasca in cazul unei udari prea abundente. Pentru a evita aceste probleme, alegeti ghivece nu prea inalte, cu mai multe gauri de scurgere a apei suplimentare si pamant care sa se dreneze bine. Cum sa procedati ca sa fiti siguri ca n-o veti uda niciodata prea mult? Simplu!

Inaintea fiecarei udari verificati pamantul de la suprafata ghiveciului. Daca se ia pe mana inseamna ca udarea trebuie amanata cu 1-2 zile. Planta iubeste lumina, dar locul potrivit pentru ea este unul partial umbrit, pentru ca daca soarele va cadea direct pe frunze, vor aparea pete brune care vor strica efectul decorativ si vor afecta sanatatea plantei. Temperatura ideala pentru gloxinia este in jur de 20sC. Ingrasamintele pentru plante cu flori se pot administra in perioada de crestere la un interval de doua saptamani, amestecate cu apa folosita la udare.

REPAUS PESTE IARNA

La sfarsit de septembrie sau inceput de octombrie, planta da semne ca perioada ei de vegetatie se apropie de sfarsit: florile se trec rand pe rand si frunzele se vestejesc. Nu va speriati! Este un comportament normal pentru gloxinii. Cele mai multe gloxinii au nevoie de minimum doua luni de repaus, dupa care isi reiau vegetatia. Altele isi tin bulbii in pamant si patru sau sase luni. Ce inseamna repaus?

Inseamna ca, desi bulbul ramane in ghiveci, udarile se fac rar si superficial, atat cat pamantul sa nu se usuce de tot. Temperatura poate sa scada pana la 8-10 grade in conditiile unui spatiu uscat. Dupa cateva luni, cand veti vedea primii muguri, scoateti bulbul cu grija si curatati pamantul vechi. Inlocuiti pamantul in intregime si ghiveciul, daca este cazul si amplasati floarea la lumina de buna calitate.

SFAT
Secretul unei gloxinii reusite este sa aveti rabdare sa lasati planta sa treaca in ritmul ei prin fiecare etapa de dezvoltare

INMULTIRE
Gloxinia se inmulteste usor prin bulbi, frunze, butasi de varf sau sectiuni de tulpina. Bulbii mari, care au mai multi muguri, pot fi sectionati in asa fel, incat fiecare portiune sa aiba cel putin un mugure.

Taieturile se pudreaza cu fungicide pentru a preveni afectiunile produse de umezeala. Inmultirea prin frunze este foarte raspandita, insa dureaza aproximativ sase luni din momentul inradacinarii frunzei si pana se obtine o plantuta tanara, de cativa cm.

S-au vazut cazuri cand plantute tinere, cu 2-3 frunze si inalte de numai cativa cm, au facut flori superbe daca au avut conditii bune de mediu. Butasii de varf si sectiunile de tulpina au nevoie de aproximativ trei luni pana la prima inflorire.
×
Subiecte în articol: planta