x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina cu bazin - prospeţime şi culoare

Grădina cu bazin - prospeţime şi culoare

16 Aug 2007   •   00:00

Andy Sturgeon este cunoscut pentru faptul că reuşeşte să creeze grădini pline de stil folosind materiale tradiţionale. Schemele sale peisagistice variază de la combinaţii cromatice delicate pănă la surprize 100%.

Vara, cănd este foarte cald, visăm să fim căt mai aproape de apă. In concediu nu putem pleca atunci cănd ne-am dori, un iaz necesită destul de multe ingrijiri, dar un bazin poate reprezenta o soluţie. Insă nu putem amplasa orice fel de bazin in orice fel de grădină. Elementele dorite trebuie să formeze un tot unitar atrăgător şi eficient. Adică bazinul trebuie amplasat in grădină incă de atunci cănd aceasta se află in fază de proiect. Iar dacă şi locul de odihnă din grădină este amplasat căt mai aproape de apă, atunci ne putem declara fericiţi. Andy Sturgeon a reuşit să rezolve aceste aspecte intr-un mod inventiv. El a conceput un proiect de grădină care să satisfacă cerinţele unui client pretenţios şi a căştigat şi un premiu de design la unul dintre binecunoscutele concursuri care se organizează anual in Marea Britanie (Royal Horticultural Society - Chelsea Flower Show 2006).

Andy Sturgeon este cunoscut pentru faptul că reuşeşte să creeze grădini pline de stil folosind materiale tradiţionale. Schemele sale peisagistice variază de la combinaţii cromatice delicate pănă la surprize 100%. De fapt, tocmai in acest lucru constă secretul reuşitei lui: are suficiente idei aşa incăt să nu ajungă vreodată să se repete. Andy Sturgeon proiectează in egală măsură grădini private, grădini de companie şi lucrează in strănsă legătură cu mai mulţi designeri de interioare. Frecvent in proiectele sale de design de grădini sunt incluse şi alte lucruri interesante: iluminare, concepţie de elemente decorative - statuete, mobilier etc. Munca sa este prezentată pe larg in presă

Grădina sănătoasă

Ceea ce ne propune Andy este de fapt o grădină care să contribuie la sănătatea noastră şi să ne convingă că merită să avem un stil de viaţă sănătos, cu mult timp petrecut in natură. De altfel, cel care a sponsorizat realizarea acestui proiect este chiar un centru de cercetare in domeniul cancerului. Mesajul pe care designerul doreşte să-l transmită este că merită să ne schimbăm stilul de viaţă pentru a reuşi să prevenim boli grave. Elementul-cheie al grădinii este bazinul cu pavilionul umbrit - el reprezintă o premieră prin formele sale originale. Imaginea generală a grădinii este una exotică, deşi nu s-au folosit decăt plante de climă temperată. Pavilionul este incadrat de copaci plantaţi in stil "woodland". Pentru partea din spate a grădinii s-au folosit Polystichum, Lamium orvala şi Libertia grandiflora. In zona frontală a grădinii s-au plantat flori anuale şi perene bordate de plante aromatice precum oregano şi rozmarin. O masă de cafea concepută in stil răsucit l-a inspirat pe Andy in realizarea neobişnuitului pavilion. Iar mobilierul şi zona invecinată, cu trepte şi verdeaţă, vine să completeze această imagine.

Plante decorative prin flori şi frunziş

Andy Sturgeon a folosit o intreagă listă de plante care dau bine impreună, in aşa fel incăt grădina să aibă o culoare caldă şi atrăgătoare. Acanthus spinosus este o plantă ierbacee perenă, care face flori roz-movulii toată vara şi ii place semiumbra. Achillea "Terracotta" este una dintre plantele puţin prenţioase, creşte pănă la 80 cm inălţime şi toată vara infloreşte abundent, aducănd in grădină o culoare aurie. Cele căteva varietăţi de Allium completează culorile calde ale celorlalte flori, dar in acelaşi timp extind "durata de inflorire a grădinii" cu incă o lună (dacă majoritatea plantelor alese infloresc din iunie şi pănă in septembrie, Allium-ul incepe să inflorească din mai).

Angelica archangelica este o plantă cu proprietăţi medicale (stimulator, energizant, antiseptic) care creşte in zone umede sau in preajma răurilor cu maluri pietroase. Andy a mai folosit in grădina despre care vorbim şi alte plante, precum: Aquilegia "Blue Barlow", Astrantia major "Claret", Carex testacea şi Stipa arundinacea (ierburi decorative), patru varietăţi simpatice de Eremurus (Cleopatra, Moneymaker, Pinokkio, Sahara), Geranium, Helleborus, Iris, Knautia, Kniphofia, Rudbeckia, Salvia, Paeonia "Black Panther"(o varietate foarte interesantă de bujor). Pentru a parfuma delicat grădina s-a folosit lavandă, care a bordat cu succes straturile. Frunzişul decorativ este şi el un element important - nuanţe de verde, argintiu şi roşcat - alternează plăcut cu celelalte plante.

×
Subiecte în articol: mereu verde andy