x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădină generoasă cu straturi sălbatice, leagăn şi loc de odihnă supraetajat

Grădină generoasă cu straturi sălbatice, leagăn şi loc de odihnă supraetajat

de Cornelia Constantin    |    29 Oct 2008   •   00:00

În momentele de relaxare, admiraţi grădina de la înălţime!
Aţi reuşit în sfârşit să finalizaţi grădina? Adică... Nu neapărat că nu mai e de lucru la ea, ci că a căpătat un contur frumos şi vă bucuraţi s-o admiraţi aşa aproape de visul pe care l-aţi avut? Nu v-aţi gândit să includeţi în plan şi un loc de odihnă? Peisagiştii britanici au prezentat o soluţie de amenajare care are un loc special pentru relaxare şi admirat grădina.



Dar, până să ajungem la locul de relaxare, haideţi să vorbim despre grădină. Ca stil, grădina este una cu straturi sălbatice şi cromatică mixtă. Nu s-ar potrivi alături de o casă tradiţională de pe la noi tocmai din cauza construcţiei locului de odihnă. Necesită un spaţiu generos şi însorit, de formă dreptunghiulară.

STRUCTURA GRĂDINII

În această grădină sunt practic cinci zone. Trei straturi paralele şi asemănătoare ca amenajare, un loc de joacă pentru copii şi construcţia locului de odihnă. Copacii sunt plantaţi pe exteriorul suprafeţei grădinii, iar în interior sunt prezenţi doar câţiva arbuşti, aşa încât straturile cu flori să nu fie umbrite decât în mică măsură. Grădina nu are o alee clasică, dar straturile sunt despărţite de porţiuni de gazon păstrat scund prin tunderi repetate. În preajma copacilor există şi un gard viu înalt care asigură grădinii doza potrivită de intimitate.

Vă număraţi printre acele persoane cu “teamă de spaţii libere”? Nu vă mai faceţi probleme. O grădină care are tot spaţiul încărcat cu flori, decoraţiuni şi mobilier devine în mod sigur obositoare şi greu de întreţinut.

Aşadar, lăsaţi spaţii cu gazon, dacă se poate! Construiţi aleile suficient de spaţioase! Nu îngrămădiţi mobilierul într-un singur loc! Şi mai ales, nu folosiţi elemente decorative în exces! Alegeţi exact ce dă bine ca stil şi suprafaţă disponibilă!

FLORI ŞI IERBURI DECORATIVE
După cum vedeţi, nu este nimic pretenţios în alegerea şi amplasarea florilor în aceste straturi. Practic, orice floare perenă de climă temperată este binevenită. Peisagiştii au preferat crinii, dahliile, crocosmia (ruda graţioasă a gladiolei), allium, hosta, levănţică, achillea etc. De obicei, cei mai frumoşi crini înfloresc primăvara sau la început de vară.

Toamna însă, înainte de primele geruri, va trebui să identificaţi locul în care au fost plantaţi aşa încât să puteţi scoate bulbii din pământ. Îi veţi replanta anul următor după ce a trecut pericolul îngheţului. La fel va trebui să procedaţi şi cu dahliile. Mai ales dacă sunt varietăţi cu floare mare. Dahliile cu floare mică sunt în cele mai multe cazuri obţinute din seminţe şi tratate ca plante anuale.

Crocosmia este foarte decorativă printre ierburi, deşi este uşor invazivă. Are tulpini subţiri, este ceva mai scundă decât gladiola, iar florile sunt de cele mai multe ori de un roşu catifelat. Acesta este motivul pentru care se creează un contrast plăcut la vedere. La fel se întâmplă şi în cazul hostei cu frunze variegate.

LOCUL DE JOACĂ PENTRU COPII
Copilul dumneavoastră merită tot ce-i mai bun, nu-i aşa? Dacă nu vă deranjează o zonă cu nisip, puteţi să-l lăsaţi pe micuţ să construiască o împărăţie de castele. Însă e ceva mai aspectuos un leagăn. De diverse forme şi dimensiuni, leagănele fac deliciul copiilor de orice vârstă. Iar dacă mai arată şi ca un căluţ, cu atât mai bine.

SFAT
După cum vedeţi, florile sunt alese în funcţie de perioada de înflorire, aşa încât stratul să nu rămână niciodată lipsit de frumuseţi colorate. Dahliile au un sezon lung de înflorire, crocosmia este o floare de vară în adevăratul sens al cuvântului, ca şi îndrăgita levănţică. Allium sau ceapa decorativă este spectaculoasă din aprilie şi până în iunie. Hosta îşi începe spectacolul în august. Achillea poate să aducă un strop de culoare chiar şi în spaţiile aride din grădină.

RĂGAZ PENTRU ADMIRAŢIE

Construcţia locului de odihnă implică oarece dificultăţi, dar să fiţi siguri că merită. “Parterul” poate fi amenajat ca o miniterasă. “Etajul” poate fi o încântare în perioadele mai puţin toride, pentru că vă oferă posibilitatea de a admira întreaga grădină dintr-o altă perspectivă. Dacă vreţi să încercaţi ceva ingenios, iată: lemn, sticlă, plante scunde pe acoperiş, mobilier din ratan şi lemn. Evident, puteţi aduce ghivece şi jardiniere cu flori şi în acest loc. La “etaj” merg foarte bine plantele suculente, iubitoare de soare. La “parter” puteţi amplasa ghivece mari cu plante înalte sau să încropiţi aranjamente de sezon. Pavajul parterului nu trebuie neglijat. Gresia de exterior dă bine cu restul elementelor. La fel betonul amprentat, dacă aţi găsit firma potrivită pentru a-l realiza.  

Bucuraţi-vă de grădina dumneavoastră în orice moment sau sezon. Într-o lume guvernată de betoane şi construcţii, un spaţiu verde adevărat este ceva rar. Iar bucuria să vă fie pe măsura efortului investit în amenajare.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde