x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina pentru caine

Gradina pentru caine

de Alexandra Teodor    |    07 Sep 2006   •   00:00
Gradina pentru caine
IN AER LIBER
Pete uscate complet in gazonul impecabil de care aveti atata grija si plante scumpe roase pana la lemn? Stiti exact cine va face toate aceste "surprize" in gradina, dar nu puteti renunta la el: cainele dumneavoastra. Solutii?

Daca il iubiti mult (pe patruped), gradina pentru caine vi se va parea probabil ceva prea complicat si extravagant. Dar daca il iubiti extrem de mult…

STUDII DE COMPORTAMENT CANIN

Cine are si gradina, si caine stie ca dragul Rex, Bubico sau Matzo isi lasa amprenta asupra spatiului verde fara sa tina seama de eforturile depuse pentru a pastra gradina "ca o floare". Unde isi fac nevoile cainii, iarba se usuca iremediabil, tot ei sapa gropi in straturile de flori sau in mijlocul peluzei, rod arbustii cei mai deosebiti si imprima carari cu trasee misterioase in gradina, (care sigur nu au fost gandite de peisagist). Ce mai - ori ei, ori gradina.

Daca pentru petele uscate din gazon nu s-au gasit prea multe solutii, unii designeri au cautat in schimb sa inteleaga fenomenul numit caine si sa ajunga la un compromis intre gradina omului si spatiul animalului. Pentru asta, designerul Chris Beardshaw a apelat la specialisti in comportament canin pentru a afla care sunt necesitatile acestor fiinte jucause. Rezultatul este o gradina care ofera jocuri vizuale, zone de joaca si de interactionare, cat si locuri de intimitate si relaxare. Toate acestea pentru caine in primul rand.

CUM ADICA PENTRU CAINE?

Ca sa nu se mai plictiseasca si sa inceapa sa roada ce nu trebuie, ideea designerului a fost aceea de a-i crea patrupedului mediul cat mai potrivit si adaptat la nevoile lui specifice. Paleta de culori rezervata, dominata de nuante de albastru, roz, alb si galben, precum si plantele tunse in forme contrastante sunt elemente-cheie ale gradinii. Se spune despre caini ca nu percep o gama larga de culori, dar ca, in schimb, ar avea o sensibilitate aparte fata de dinamismul formelor. Plantele au fost, de asemenea, alese pentru a-i crea cainelui starea de bine. Au fost folosite de exemplu menta pentru proprietatile ei digestive, lavanda pentru a induce starea de calm si Vetricea (Tanacetum vulgare), planta care este cunoscuta ca alunga purecii.

DESIGNUL ULTRAMODERN

Cu toate ca este o gradina partial utilitara, compozitia este excelenta. Gradina atrage in primul rand pentru aspectul ei foarte modern, dar si simplu si degajat in acelasi timp. Ideea de baza a fost sa ofere atat zone pentru om, cat si spatiu pentru caine. Astfel, exista o etajare a spatiilor, in partea mai inaltata fiind instalata o pergola moderna cu sezlonguri, iar pe langa ea existand o retea de galerii speciale pentru caine. Aici, el are cusca lui, gropi cu nisip si pietris in care poate scurma in voie, si o fantanita de apa care clipoceste placut, oferindu-i in acelasi timp animalului insetat si sursa permanenta de apa proaspata. Cainele poate trece in zona de peluza si de relaxare a stapanului sau, insa, daca este obisnuit de mic, el respecta spatiul celuilalt si stie ce are voie si ce nu. Si oricum, avand toate aceste dotari speciale, nu mai este atat de disperat dupa locuri de joaca si isi vede de zona lui. Chiar daca n-o sa va apucati maine sa va restructurati gradina din temelii, anumite aspecte va pot da idei bune sau in orice caz va schimba modul de a pune problema fata de iubitul dumneavoastra prieten.

SFAT
Cei mai multi specialisti in amenajarea si decorarea gradinilor sustin ca proprietarii trebuie sa aleaga intre a avea o curte curata si frumoasa sau un caine. Desigur alegerea este grea dar ea pare a fi necesara pentru ca iubirea pe care trebuie sa o platim cainelui credincios nu poate provoca sacrificarea straturile cu flori sau a gradinii de zarzavat
×
Subiecte în articol: grădina caine