x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 6 greşeli pe care le facem în îngrijirea plantelor de interior

6 greşeli pe care le facem în îngrijirea plantelor de interior

de Maria Coman    |    12 Dec 2022   •   06:00
6 greşeli pe care le facem în îngrijirea plantelor de interior
Sursa foto: pixabay.com

E sezonul plantelor de interior şi dacă vă gândiţi să începeţi să vă înverziţi locuinţele sau să faceţi cadou plante, arunci e bine să ştiţi şi care sunt cele mai obişnuite greşeli în ceea ce le priveşte. Mai ales că achiziţionarea de plante de apartament poate fi uneori un proces intimidant, deoarece există diverse acţiuni care pot ucide florile. Plantele sunt diferite şi au nevoi diferite.

1. Udarea prea frecventă: în mod ironic, cea mai frecventă cauză pentru care plantele de apartament nu supraviețuiesc este udarea excesivă. Oamenii cred în mod eronat că toate plantele trebuie udate în același mod.  Cactușii și plantele suculente preferă solul uscat. Cactușii pot supraviețui luni întregi fără apă. Cele mai multe plante suculente prosperă cu o udare lunară, în timp ce o udare săptămânală le va ucide. Capacitatea de a stoca apă variază dramatic de la o specie la alta și, prin urmare, nevoile de apă sunt diferite. Ca regulă generală, cu cât frunzele sunt mai groase, cu atât mai puțină apă are nevoie o plantă. La un capăt al spectrului, speciile delicate, precum ferigile, au frunze subțiri și mici și se pot usca rapid. Pe de altă parte, corpul gros al cactușilor poate stoca suficientă apă pentru a se autosusține pentru o perioadă lungă, iar în caz de secetă, corpul va „bea” pur și simplu apa stocată și va slăbi. Flexibilitatea cactușilor îi face să fie cămila plantelor de apartament și de departe cea mai ușor de cultivat specie. Cactușii și plantele suculente preferă aşadar solul uscat, iar exemplarele tropicale preferă solul umed. Cantitatea/frecvența exactă depinde și de locul în care le pui.

2. Prea multă lumină directă. Lumina este esențială, dar, ca întotdeauna în cazul plantelor, mai multă lumină este adesea prea multă. Lumina directă, puternică, a soarelui trebuie evitată pentru majoritatea speciilor, cu excepția cactușilor și a unor suculente care au o toleranță mai mare. Motivul este că lumina directă a soarelui este prea dură. Pentru majoritatea speciilor, lumina indirectă  este cea mai bună, deoarece este mai blândă. Lumina puternică a soarelui reflectată pe un perete sau difuzată printr-un voal oferă o lumină indirectă strălucitoare perfectă. Puteți avea unele plante în baie chiar și în condiții de lumină slabă.

3.  Să crezi că toate plantele necesită foarte multă întreținere. De fapt, unele specii rezistente sunt destul de fericite dacă le neglijați puțin. Multe plante de apartament sunt greu de omorât (dacă ați vrea vreodată) și necesită foarte puțină atenție. Cactușii și plantele suculente sunt exemple excelente, desigur, dar nu sunt singurele. Vedeți aici și acolo o listă cu unele dintre cele mai invincibile plante de casă de top.

Pentru specimene mai pretențioase, puteți apela la ajutorul unor instrumente inteligente. Cu uneltele potrivite vă puteți revitaliza casa fără a petrece mult timp cu ea. Ghivecele cu autoapărare există de ceva vreme și au devenit mai avansate ca niciodată cu ajutorul tehnologiei. Aceste unelte și vase moderne vă pot spune acum de ce are nevoie planta dumneavoastră și când. Unele chiar o vor uda automat.

4. Mutatul plantelor dintr-un loc în altul:  Stabilitatea este esențială pentru ca planta dv. să se adapteze la noul său habitat. Unele schimbări pot fi perturbatoare pentru echilibrul plantei, cum ar fi replantarea, schimbarea camerei etc. Prea multe mutări ale plantei nu sunt bune. Dacă planta dumneavoastră nu dă semne de nemulțumire, cel mai bine este probabil să nu faceți nimic. De asemenea, luați în considerare faptul că variațiile bruște de temperatură sau umiditate pot fi dăunătoare.

5. Uităm să verificăm rădăcinile. Majoritatea oamenilor uită de rădăcini, dar este esențial să le păstrăm sănătoase. Dacă rădăcinile cresc prea mult, trebuie să scoatem planta din ghiveci, tăiem vârfurile moarte ale rădăcinilor care au depășit ghiveciul şi replantăm planta într-un ghiveci mai mare, iar apoi o fertilizăm. Este o bună practică să puneți pietricele pe fundul ghiveciului înainte de a adăuga pământ. Verificați rădăcinile o dată pe lună sau cel puțin de două ori pe an, în funcție de ritmul de creștere al plantei dumneavoastră.

6.  Să nu ştim de unde provine planta  Cunoașterea climatului în care se dezvoltă inițial planta ta te poate ajuta să înțelegi nevoile acesteia. Cactușii iubesc solul uscat - la fel ca și suculentele - pentru că provin din aceleași regiuni uscate, deșertice, ale lumii. Spre deosebire de cactuși și de suculente, majoritatea celorlalte plante de interior sunt specimene tropicale, ceea ce înseamnă că se bucură de sol umed și aer umed. Cactușii și plantele suculente au nevoie de un pământ de ghiveci specific, care conține nisip, pentru a ajuta la drenaj și pentru a le menține uscate. În ceea ce privește temperatura, atunci când este prea frig sau prea cald pentru un om, de obicei este la fel pentru o plantă de interior.

×
Subiecte în articol: plante de interior greşeli îngrijire