x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hidroizolarea subsolurilor

Hidroizolarea subsolurilor

de Adela Parvu    |    13 Iul 2006   •   00:00

LUCRARI DE VARA
Faceti din start anveloparea hidrofuga a fundatiei
LUCRARI DE VARA
Faceti din start anveloparea hidrofuga a fundatiei

Pentru ca un imobil, fie el destinat locuirii sau pentru activitatile unei societati comerciale, sa fie confortabil si eficient, trebuie sa beneficieze de o izolare completa. Pe langa izolarea termica a zidurilor exterioare, o cladire trebuie sa fie anvelopata impotriva actiunii distrugatoare a apei. Daca hidroizolarea este cunoscuta si aplicata pentru acoperisuri si terase, mai putin se are in vedere hidroizolarea fundatiilor, a subsolurilor si a demisolurilor.

In conditiile vremii destul de imprevizile, cu precipitatii in cantitati mari, care nu pot fi colectate rapid si sigur de sistemele de canalizare, hidroizolarea bazei cladirilor este o necesitate, indeosebi daca acestea se afla in mediul urban.

Daca o cladire nu este bine izolata la baza ei, in timp apa care se infiltreaza in ziduri duce la deteriorarea acestora, se instaleaza igrasia, iar efectele nu pot fi stopate, ci doar atenuate. La modul extrem se poate spune ca o baza putreda a unei cladiri pune in pericol stabilitatea acesteia, deci hidroizolarea nu este doar o masura preventiva impotriva inundarii subsolurilor sau a aparitiei igrasiei, ci una ce asigura si protejeaza structura de rezistenta a constructiei.

DIN FAZA DE START

Pentru o garantie a lucrarii asiguratorie toti specialistii recomanda folosirea tuturor materialelor si materiilor prime precum si respectarea tehnologiilor de la o singura firma. Aceasta conditie este extrem de importanta si pentru nivelul de calitate al lucrarii finite
Cel mai indicat este ca atunci cand se construieste o casa noua, hidroizolarea fundatiei sa fie facuta din start. E adevarat ca sumele necesare pentru aceasta operatiune sunt destul de ridicate, dar merita sa fie facute la timp. Dupa ce cladirea este ridicata, interventiile pentru hidroizolarea fundatiei nu mai sunt posibile decat partial, iar costurile se dubleaza. Sa vedem de ce. Am luat un exemplu graitor surprinzand o lucrare de hidroizolare la una dintre vilele vechi din Capitala. Aceasta nu a fost prevazuta din faza de constructie cu sistem de hidroizolare, dar care a suferit in timp o anvelopare a zidurilor de la baza, lucrare care s-a dovedit ineficienta din cauza proastei realizari din partea unei firme de constructii.

INCONVENIENTE

Costurile hidroizolarii sunt mai mari dupa finalizarea cladirii, pentru ca este necesara distrugerea pavajelor de langa soclu pentru saparea santurilor care sa permita accesul la zidurile fundatiei. Este o operatiune ce incomodeaza din cauza zgomotului, dar si pentru faptul ca vrand-nevrand o parte a finisajului casei are de suferit, la fel ca si spatiul verde de langa casa. Depozitarea pamantului scos din santuri nu se poate face decat in curte, pentru ca, ulterior finalizarii operatiunilor, sa fie pus la loc. De asemenea, operatiunea de sapare pe langa soclul casei trebuie sa fie migaloasa, deoarece in zona exista tevile de canalizare, de colectare a apei pluviale, de gaze etc. Din acest considerent se intelege de ce trebuie obtinute aprobari de la primarie. In caz de accident poate fi afectata nu numai cladirea la care se lucreaza, ci si cele aflate in imediata vecinatate. Toate aceste aspecte enumerate mai sus sunt argumente pentru ca hidroizolarea sa fie facuta din faza de start a unei cladiri noi, cand costurile pot fi controlate si accidentele prevenite.

SISTEM COMPLEX

Straturile izolante se aplica la cald si pe vreme buna pentru eliminarea oricaror zone sau orificii pe unde s-ar putea nfiltra apa. Asa ca vara este ideala pentru realizarea acestor lucrari. Multi clienti se gAndesc la hidroizolare numai cAnd se apropie toamna ploioasa.
Firmele specializate in hidroizolare pun la dispozitia clientilor materiale, tehnologii si servicii moderne. O hidroizolare corespunzatoare consta intr-un sistem complex de straturi ce trebuie aplicate folosindu-se diverse tehnici. La cazul prezentat prin imagini s-au aplicat trei straturi de materiale dintre care doua la cald, folosindu-se focul pentru topirea bitumului in zonele de imbinare dintre fasiile de material. Peste acestea se mai pune un strat final (bariera termica) de etanseizare si protectie a bitumului care este sensibil la actiuni mecanice, se poate crapa sub o presiune prea mare datorata greutatii solului, mai ales cand acesta se imbiba cu apa. Acest strat final este prins cu baghete sigure si aspectuoase care inchid ermetic intreg sistemul. Cel mai recomandabil este sa achizitionati materialele de la o singura firma care astfel va poate da garantia pentru intreg sistemul. De asemenea, cereti garantie pentru lucrarea de aplicare a hidroizolatiei, care in mod cert va va fi oferita pe o durata de 5-10 ani de o firma profesionista. In mod normal, cele mai bune firme de pe piata care vand materiale izolante va recomanda si firmele de constructii care pot realiza manopera. Cereti referinte de lucrari si informati-va inainte de a face hidroizolarea casei dupa ce aceasta a fost deja ridicata. Si asta pentru ca, dupa etanseizarea exterioara a zidurilor subsolurilor, veti cheltui multi bani pentru refacerea a ceea ce a fost inevitabil distrus.


Daca sistemul hidroizolant se aplica dupa ce casa este deja gata, straturile acestuia vor fi extinse astfel incat sa acopere si baza santurilor. Ulterior, aceste straturi izolante sunt fixate cu pamant. In mod normal, hidroizolatia ar trebui sa imbrace toata fundatia, ca o anvelopa etansa, astfel incat sa protejeze absolut toate zonele.
  • Pentru casele care au subsol sau demisol, hidroizolarea este necesara pentru ca spatiile sa poata fi folosite si chiar locuite. Astfel se elimina riscul aparitiei igrasiei si infiltrarii ascendente a apei catre zidurile vizibile
  • Chemati un expert de la o firma specializata in izolatii care sa constate modul in care a fost afectata fundatia (subsolul, demisolul) cladirii in care locuiti. El va va recomanda cea mai buna solutie, dar nu neaparat cea mai ieftina. Cu cat subsolul este mai afectat, cu atat costurile pentru reparatii vor fi mai mari
  • ×
    Subiecte în articol: hidroizolarea