x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Încălzirea cu biomasă, o poveste de succes

Încălzirea cu biomasă, o poveste de succes

de Adela Parvu    |    26 Feb 2009   •   00:00

Unul dintre liderii de pe piaţa atât de interesantă a sistemelor de încălzire pe bază de energie neconvenţională este firma KWB - Biomass Heating Systems, cu sediul în Austria şi ramificaţii în mai toate ţările europene occidentale.



Ea reprezintă astăzi un real succes economic şi ecologic privind utilizarea unor combustibili de biomasă, consideraţi marea speranţă pentru viitorul acestei planete.

Cercetări constante şi abordări absolut inovatoare au permis specialiştilor să creeze centrale ce pot asigura încălzirea, răcirea sau chiar electricitatea necesară unei construcţii. Unităţi independente, acest tip de centrale funcţionează numai cu biomasă, solidă lichidă sau gazoasă.

RECICLAREA LEMNULUI
Cel mai important câştig pentru mediul înconjurător este reciclarea totală a materialului lemnos provenit din industriile prelucrătoare, de aici rezultând o importantă economie de masă verde. Un exemplu edificator este fabricarea şi utilizarea peleţilor, alături de utilizarea lemnului degradat, a plantelor cu creştere rapidă sau a bârnelor uzate. Sistemul asigură o binevenită independenţă energetică pe piaţa globală a combustibililor. În plus, spre deosebire de arderea hidrocarburilor, combustia de biomasă nu afectează cantitatea totală de CO2 existentă în atmosfera terestră. Centralele proiectate pe arderea peleţilor, spre exemplu, au un randament ridicat, necesită costuri de montaj şi întreţinere reduse şi beneficiază de un nivel înalt de eficienţă în ceea ce priveşte schimbul de căldură.

UN SISTEM NOVATOR
Unul dintre cele mai performante tipuri de centrale fabricate la KWB este Easy Fire System, cu o putere instalată de 10-30 kW, adaptabilă atât la construcţii noi, cât şi la clădiri vechi, intrate în procese de modernizare. Centrala este utilată cu un schimbător de căldură performant, a cărui curăţire este automatizată, cu un sistem de combustie optimizată, cu arzător autoreglabil şi sistem eficient de evacuare a cenuşei. Centrala este reglabilă şi perfect controlabilă, cu un sistem de telecomenzi cu afişaj electronic, uşor de înţeles şi de manevrat, compus din panoul cental, unitate de control al boilerului, comenzi digitale sau analoge. În plus, ultimele dezvoltări permit controlul de la distanţă, prin telefonie mobilă, cu simpla trimitere a unui SMS către unitatea centrală.

ECONOMII EVIDENTE
Performanţele tehnice sunt asociate, cum este şi firesc, cu performanţele economice. Arderea optimizată, utilizarea unui flux de aer preîncălzit, costurile de întreţinere nesemnificative sunt argumente economice convingătoare. În plus, utilizarea peleţilor înseamnă costuri de transport şi depozitare reduse datorită puterii calorice remarcabile a acestei biomase şi posibilităţii de ambalare în pachete compacte, uşor de manipulat şi de păstrat în locurile special amenajate. Toate aceste agumente fac deosebit de atractivă oferta de instalare şi utilizare a centralelor de acest tip.

CE SUNT PELEŢII
Peleţii constituie o formă de biomasă solidă, fabricată din aşchii, rumeguş sau coajă de lemn în combinaţie cu aditivi sintetici. Sunt combustibili care nu afectează mediul la producere sau la utilizare. Au un înalt conţinut energetic, asigurând eficienţă maximă la cantitate minimă. Sunt uşor de ambalat, de manevrat şi de depozitat. Producerea peleţilor asigură utilizarea totală a masei lemnoase tăiate, menţine sau creează noi locuri de muncă şi conservă rezervele globale de hidrocarburi ce pot primi alte utilizări decât producerea de energie termică.

CE ESTE BIOMASA
Termenul de biomasă defineşte orice combustibil obţinut prin metode naturale ce nu afectează echilibrul ecologic al planetei. Biomasa poate fi solidă, lichidă sau gazoasă şi este utilizată pentru producerea de căldură, pentru climatizarea spaţiilor şi pentru producerea energiei electrice. Tot în categoria biomasei se înscriu şi uleiurile naturale, cum sunt biodieselul sau uleiurile din plante. Biomasa solidă cea mai utilizată sunt peleţii, alături de bârnele uzate, tratate sau nu, şi lemnul obţinut de la plantele cu creştere rapidă. Un domeniu în plină dezvoltare este producerea biogazului prin fermentarea naturală a reziduurilor solide sau lichide.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv biomasă biomas