x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ierburi decorative in grădină

Ierburi decorative in grădină

10 Noi 2007   •   00:00

Ierburile decorative pot fi nu doar companioni ai altor plante, ci adevărate vedete. In grădina de vară aveţi inflorescenţe atrăgătoare, in cea de toamnă culoare deosebită. Prima zăpadă va găsi tufele perene in plină desfăşurare

Ierburile decorative pot fi nu doar companioni ai altor plante, ci adevărate vedete. In grădina de vară aveţi inflorescenţe atrăgătoare, in cea de toamnă culoare deosebită. Prima zăpadă va găsi tufele perene in plină desfăşurare

Gramineele decorative sunt intens utilizate in grădinile momentului datorită calităţilor ornamentale şi capacităţii lor de adaptare. Sortimentul este in continuă schimbare pentru că an de an apar noi varietăţi ale speciilor deja utilizate, dar şi pentru că altele sunt preluate din flora spontană. Ele se folosesc pentru borduri şi mărginirea suprafeţelor cu apă (datorită aspectului lor de trestie), ca plante solitare sau de grup şi pot fi incluse şi in straturi mixte.

Gramineele anuale

Sortimentul de graminee anuale este puţin numeros. Ele au talie mare şi arată ca o tufă de frunze, elementul decorativ fiind inflorescenţa. Dintre acestea putem să amintim de Briza, Bromus, Hordeum, Lagurus şi, desigur, Penisetum. Gramineele se comportă ca şi celelalte plante anuale: se inmulţesc prin seminţe - semănate fie in răsadniţe, fie la locul ales din grădină. Preferă solurile permeabile, nu foarte umede şi expunerile insorite. Datorită taliei nu prea mari (maxim 40 cm) se folosesc frecvent pentru borduri mixte dar şi ca plante tăiate sau decor uscat (in buchete sau aranjamente, singure sau in combinaţie cu alte plante cu capacităţi similare de conservare prin uscare). Ciclul de vegetaţie al gramineelor anuale se incheie toamna, cu destul de mult timp inainte de venirea frigului.

Gramineele perene

Sunt mai numeroase şi necesită căţiva ani de creştere pănă ating maturitatea şi deci capacitatea decorativă maximă. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt Acorus, Arundo, Arundinaria, Calamagrostis, Cortaderia, Glyceria, Imperata, Miscanthus, Molinia, Stipa, etc. Ele se inmulţesc atăt prin seminţe căt şi prin divizarea tufei, dar acest lucru presupune existenţa unei plante mature. In pepiniere se practică următoarea metodă: plantele mari sunt divizate in mai multe părţi mici după care acestea sunt crescute 1-2 ani pănă la momentul vănzării. Uneori, chiar in timpul sezonului cald, veţi vedea că este necesar să indepărtaţi uscăturile şi să aplicaţi o tundere a lăstarilor la speciile cu creştere accelerată. Dacă plantele işi păstrează culoarea frunzelor inseamnă că nu necesită ingrăşăminte. De fapt, chiar se recomandă un nivel scăzut al azotului, mai ales la plantele de talie mare. Este posibil ca plantele să necesite udare in perioada in care işi formează rădăcinile. Plantele mature nu necesită udare decăt in perioadele secetoase.

Ingrijirea ierburilor ornamentale

Atunci cănd plantaţi ierburi decorative să aveţi grijă să nu le amplasaţi prea des. Dacă nu vor avea spaţiu să respire nu se vor dezvolta corespunzător.

O plantă matură are deja nenumărate tufe tinere de jur imprejur, aşa incăt dacă nu mai este frumoasă poate fi scoasă. Vor rămăne in grădină celelalte tufe. In fiecare an, ierburile care cresc mult se scurtează pănă la 20-30 cm inălţime. Dacă veţi lăsa creşterile mai multor ani la rănd, tufa işi va pierde eleganţa. Există riscul ca unele specii de ierburi decorative să devină invazive, de aceea necesită un control atent. Dacă locuiţi in zone cu ierni reci, protejaţi baza tufelor cu frunze sau paie. Primăvara devreme le puteţi indepărta. Să aveţi grijă că sunt şi ierburi care intră in vegetaţie primăvara, foarte devreme.

Ierburile ornamentale au un rol deosebit de important in grădina de toamnă. Atunci cănd alte plante işi incheie sezonul, ierburile preiau ştafeta.

Unele specii au inflorescenţe frumos colorate şi de mari dimensiuni, altele au varietăţi cu frunziş variegat - multe nuanţe de verde, galben şi crem. Sunt multe ierburi decorative, dar nu toate pot fi plantate in grădinile noastre. Sunt insă varietăţi care infrumuseţează grădina pănă la venirea zăpezii

×
Subiecte în articol: plante decorative mereu verde