x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In curand peluzele vor ingheta...

In curand peluzele vor ingheta...

de Cristina Zaharia    |    23 Noi 2006   •   00:00
In curand peluzele vor ingheta...

VIATA LA TARA
Sau cum sa treci iarna pregatindu-te de primavara
VIATA LA TARA
Sau cum sa treci iarna pregatindu-te de primavara

Am avut parte anul acesta, in mai toate regiunile, de o toamna lunga si blanda. Cunosc destui oameni care au case la tara, unii dintre ei locuindu-le permanent, altii numai cateva zile pe saptamana, de obicei in week-end-uri. La toti, fara exceptie aproape, am observat o stare evidenta de anxietate privind apropierea iernii. Sau, daca anxietate li se pare unora cam mult spus, hai sa zicem o agitatie, o precipitare de vorbe si fapte intru intampinarea anotimpului rece. Tinta principala a acestei agitatii au fost camarile, pivnitele si magaziile de lemne (pentru cei care folosesc acest combustibil traditional…). Intr-o ordine fireasca, se pare, a prioritatilor, atentia celor care au ales viata rurala s-a indreptat catre animale si pasaret, apoi catre gradina si livada. Dar s-o luam pe rand, impartasind din experienta unora dintre cititorii nostri, la care vom adauga cateva sfaturi bine temperate.

LEGUME SI FRUCTE CONSERVATE

Multi cititori, derutati de aparitia pe diverse posturi de televiziune a unor nutritionisti care vor sa arunce la lada de gunoi orice aliment conservat, vor sa stie daca muraturile, gemurile si dulceturile mai au vreun rost pe lume. Evident, orice leguma sau fruct consumat in stare naturala are valori nutritive mai inalte decat acelea ramase dupa trecerea printr-un proces de preparare (fierbere, prajire, uscare, conservare etc.). Daca ne referim strict la preparatele specifice sezonului de toamna, vom spune ca orice aliment conservat in casa prin metode traditionale si in cantitati limitate va fi mai putin periculos decat unul conservat industrial. Despre presupusele efecte nocive ale consumului de muraturi, magiunuri, slaninute afumate sau jamboane puse la sare, nutritionistii, oricat de diferite si de radicale ar fi parerile lor, sunt de acord asupra unui punct esential: cel mai mare pericol este excesul. Asadar, consumul moderat, la timpul potrivit si in cantitati rezonabile, ne poate oferi satisfactia de a gusta bunatatile preparate de bunica, mama ori sotie.

ANIMALE SI PASARI DOMESTICE

Din ce in ce mai multi proprietari opteaza pentru peluzele largi, gazonate si bine intretinute, renuntand la aglomerarea cu diverse specii de plante sau arbori
In majoritatea zdrobitoare a cazurilor, orasenii care hotarasc sa se stramute la tara nu se apuca sa creasca pasari, cu atat mai putin vite sau porci. O astfel de activitate presupune un efort sustinut si continuu, cheltuieli deloc de neglijat si chiar unele riscuri legate de epidemii sau accidente nefericite. Un citior din Oltenia ne scrie ca si-a luat, "sa aiba prin batatura", cateva gaini si-un cocos dintr-o rasa foarte decorativa. Toata familia s-a atasat de pasari atat de mult, incat nu-i trece nimanui prin cap sa le taie si sa le bage la oala… Ce-i de facut in astfel de situatii? Pasarile trec cu bine prin iarna daca li se construieste un adapost corespunzator si li se asigura hrana necesara. Cel mai indicat este sa va sfatuiti cu un specialist (poate medicul veterinar din sat) pentru a identifica insa cele mai asiguratorii modalitati de protectie in fuctie de rasa, specie etc. Pentru cei care din pasiune sau din necesitate se decid sa creasca animale (porcine, bovine, cabaline), lucrurile sunt inca si mai complicate datorita complexitatii unei astfel de activitati. Credem ca inainte de a lua o astfel de decizie aveti nevoie de o documentare cu adevarat serioasa, de studierea efectelor economice, a impactului cu mediul si (deloc in ultimul rand!) a normelor europene in vigoare, pentru ca apropiata aderare a Romaniei la UE va schimba radical datele problemei. Ganditi-va ca intr-o gospodarie la tara chiar si cresterea unui caine de talie mare in conditii civilizate este o chestiune deloc simpla, ce poate coplica viata proprietarului in mod profund sau imprevizibil.

DESPRE CAI SI OAMENI

Cresterea si intretinerea unui cal este o activitate complexa, ce presupune pricepere, cheltuiala si multa pasiune
Nu vom vorbi aici despre calul de povara aflat inca prin destule gospodarii ale romanilor. Conditiile in care el este tinut si tratat vor face subiectul unui articol separat. Ne adresam acelora care doresc sa achizitioneze unul sau mai multi cai pentru echitatie. Aceasta este o investitie serioasa, atat prin valoarea animalelor, cat si prin constructiile speciale destinate cresterii lor. Grajdurile pentru cai trebuie sa aiba dimensiuni bine stabilite de norme internationale. Locurile pentru depozitarea hranei, uneltele si utilajele necesare la curatenie, harnasamentele si echipamentul de calarie sunt si ele costisitoare si indispensabile. Calul are nevoie de un manej, o suprafata de teren ingradita si suficient de mare incat sa permita antrenamentul sau plimbarea zilnica atat de necesare acestui nobil patruped.

ATENTIE
Specialistii in amenajari exterioare si in gradini obisnuiesc sa spuna ca daca vrei sa ai o curte frumoasa trebuie sa renunti la caini. Sigur, pentru a tine unul sau mai multi caini in curte, exista si solutia construirii unui padoc, dar adevaratii iubitori de animale stiu ca un caine are nevoie de spatiu si ca a-l ingradi intr-o suprafata relativ mica inseamna sa-l chinuiesti. Poate cea mai idicata solutie pentru a impaca aceste doua pasiuni este sa ai un caine foarte bine "educat", trecut printr-o scoala de dresaj, un caine care sa execute comezile stapanului si care sa nu aiba prea multa initiativa
×