x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Îngrijirea grădinii iarna: Ce amenajări poți face?

Îngrijirea grădinii iarna: Ce amenajări poți face?

11 Dec 2023   •   17:16
Îngrijirea grădinii iarna: Ce amenajări poți face?

Este adevărat că iarna petreci mai puțin timp în exterior, însă aspectul grădinii tale nu poate fi neglijat. Dincolo de faptul că plantele și copacii pe care îi ai în grădină pot avea nevoie de o îngrijire specială, există câteva amenajări pe care le poți face, care transformă exteriorul casei într-unul armonios în sezonul rece.

Citește în continuare care sunt câteva dintre acestea.

 

 

Include elemente sezoniere de decor

 

Când te gândești la amenajări spații verzi pe durata iernii, nu poți exclude elementele decorative de sezon, care îți aduc în propria curte din magia iernii. Alege decorațiuni din sticlă, precum sferele luminoase, ce surprind printr-un joc subtil de lumini și umbre.

 

Dintr-un decor de iarnă de poveste sunt nelipsite ghirlandele cu conuri de brad, care pot fi așezate pe gard, porți sau în jurul ușii de la intrare, pentru a crea o atmosferă primitoare. Globurile luminoase și felinarele întregesc atmosfera de iarnă.

 

Dacă ai ghivece, acestea pot fi decorate cu ramuri de brad, figurine, reni sau spiriduși, ce adaugă întregului decor un farmec de poveste.

 

 

Alege plante evergreen

 

Plantele veșnic verzi sunt perfecte pentru a aduce culoare în grădina ta pe durata iernii. Din fericire, există numeroase variante pe care le poți alege, una dintre acestea fiind magnolia. Chiar dacă florile acestui arbore își fac apariția din luna martie la unele soiuri, frunzele își mențin verdele intens pe durata iernii.

 

Există arbori cu frunziș colorat, precum Prunus cerasifera „Pissardii”. Acesta nu depășește 10 metri înălțime, iar frunzișul roșu este perfect pentru a-ți înveseli grădina în lunile reci. La fel de inspirate sunt pinul pitic și stejarul verde, care rezistă la umbră și la frig.

 

Senecio cineraria te încântă cu frunzișul catifelat, în nuanțe de gri-argintiu, în timp ce cistus este un arbore veșnic verde, care te surprinde din primăvară cu florile lui bogate.

 

 

Pietrele decorative în amenajarea grădinii iarna

 

Dacă pe durata sezonului cald, grădinile se remarcă prin frumusețea plantelor, iarna ele pot fi evidențiate prin obiectele decorative. De aceea, poți alege pietre decorative grădină, care pot crea designul pe care îl dorești.

 

În funcție de tipul de piatră pe care îl alegi, poți completa un design rustic, modern, minimalist sau romantic. Pietrele se pot regăsi în aleile pietonale, în zona de relaxare sau cea de grătar, pot decora plantele sau pot fi utilizate pentru a crea o rocărie.

 

Oricum ai alege să folosești pietrele, acestea sunt inspirate pentru a crea decoruri unice, personalizate, care înfrumusețează spațiile exterioare.

 

 

Pergole și acoperișuri

 

Folosește pergole sau construiește un acoperiș pentru a-ți proteja zona de relaxare din grădină. Acestea te feresc de vânt și intemperii, astfel încât să îți prelungești șederea în exterior și în sezonul rece.

 

Cu adevărat special este șemineul în aer liber, care poate fi sub forma unei vetre de foc, ce poate fi utilizată în exteriorul casei. Imaginează-ți că te strângi cu persoanele dragi în jurul unui foc de tabără, chiar în spatele casei tale.

 

Timpul petrecut în grădină nu se încheie iarna. Alege amenajările potrivite pentru tine și transformă-ți grădina în spațiul ideal de relaxare, indiferent de sezon.

 

 

×