x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Izolarea locuinţei

Izolarea locuinţei

13 Noi 2010   •   00:00
Izolarea locuinţei
Sursa foto: www.mnn.com/
• Sursa: www.doityourself.com
• Traducere şi adaptare: Alina Iancu

Izolaţia are menirea de a vă îmbraca locuinţa într-o pătură caldă, însă aerul degajat de calorifer sau de aparatul de aer condiţionat poate să iasă prin fisuri aparent neînsemnate. Deseori, toate aceste crăpături insignifiante pot face la fel de mult rău ca o gaură de un metru pătrat. Detectarea şi izolarea crăpăturilor nu este o operaţiune atât de grea pe cât pare. Există numeroase posibilităţi de a rezolva aceste probleme. Puteţi angaja un expert care să vă consilieze, puteţi contracta o firmă de audit energetic care să determine o hartă a „scurgerilorg din casa ta. De obicei, companiile care furnizează produse de izolare efectuează astfel de expertize la domiciliu. Trebuie doar să sunaţi şi să cereţi informaţii despre aceste servicii.

Este posibil să nu obţineţi toate informaţiile pe care le-aţi obţine dintr-o expertiză plătită, dar chiar şi aşa veţi beneficia de date importante şi veţi avea un punct de pornire. Tot ei vă pot sugera o listă de îmbunătăţiri care să vă ajute să izolaţi locuinţa în mod corespunzător. Dacă nu reuşiţi să contactaţi o firmă de acest gen şi nici nu vreţi să cheltuiţi bani cu experţii, cu informaţiile oferite de www.doityourself.com în acest articol, puteţi face singuri o analiză a problemelor pe care casa dumneavoastră le are. Veţi afla nu numai cum să depistaţi pe unde se pierde căldură, ci şi cum să rezolvaţi aceste probleme.

SIGURANŢĂ
Etanşarea propriei locuinţe nu pare a fi un mod periculos de a-ţi petrece week-end-ul, dar simpla lipsă de atenţie poate poate duce la potenţiale situaţii dăunătoare. Purtaţi mănuşi de lucru ori de câte ori manevraţi fibra de sticlă şi ochelari de protecţie atunci când folosiţi ciocanul. Asiguraţi o ventilaţie adecvată atunci când vă izolaţi casa. Acest lucru asigură eliminarea vaporilor nocivi rezultaţi din utilizarea anumitor materiale de construcţie. Menţineţi apa caldă pe care o folosiţi la o temperatură mai mică de 46 de grade Celsius pentru a elimina pericolul de opărire, mai ales dacă sunt şi copii în preajmă plus ca vă va ajuta să economisiţi bani. Nu folosiţi bandă izolieră sau alt produs de izolaţie prea aproape de partea superioară a unui încălzitor cu gaz. De asemenea, nu extindeţi izolaţia încălzitorului de apă caldă pe gaz până la podea, pentru a nu bloca fluxul de aer la flacăra de veghe.

DE CE AVEŢI NEVOIE
Timpul este principalul aliat în procesul de izolare a locuinţei. Intervalul de timp de care aveţi nevoie depinde de cât de multe crăpături există şi cât de mari sunt. În principiu, majoritatea activităţilor de chituire şi izolare a uşilor şi ferestrelor pot fi realizate într-un week-end.
Cele mai multe dintre activităţile de izolare nu necesită autorizaţie, dar cel mai bine este să verificaţi actele proprietăţii pentru a vă asigura că nu faceţi nimic ilegal. Dacă sunteţi o persoană care optează frecvent pentru activităţi de genul „do-it-yourself" este bine să păstraţi o listă a tuturor lucrărilor pe care le-aţi făcut cu specificaţiile necesare.

CELE MAI COMUNE GREŞELI
Prima şi cea mai gravă greşeală este să nu faceţi un audit energetic al locuinţei dumneavoastră. Acesta vă ajută să aflaţi pe unde se pierde căldura şi ce trebuie să faceţi. Odată obţinute aceste informaţii nu neglijaţi să vă izolaţi locuinţa corespunzător. Aveţi grijă la materialele pe care le folosiţi. Folosite la temperaturi prea scăzute silicoanele, masticurile şi alte produse de etanşare nu vor fi deloc eficiente. Înainte de a le utiliza citiţi cu atenţie instrucţiunile care le însoţesc. O altă greşeală des întâlnită este lipsa unei ventilaţii corespunzătoare care să asigure o bună circulaţie a aerului dintr-o încăpere în alta. De asemenea, aveţi grijă să etanşaţi toate încăperile la fel de bine ca pe cea în care se află termostatul. În final nu uitaţi să păstraţi toate chitanţele pentru materialele folosite. Vă vor ajuta în cazul în care apar probleme neaşteptate în ceea ce priveşte calitatea.

MATERIALE NECESARE
Singurele cheltuieli pe care le veţi face atunci când vă izolaţi locuinţa vor fi impuse de achiziţionarea materialelor şi asta pentru că în ceea ce priveşte uneltele, nu va fi necesar mai mult decât ceea ce se găseşte în orice cutie de scule:
- Ferăstrău cu lama fină-dinţată
- Ruletă
- Pilă de metal
- Foarfece
- Ciocan pentru cuie
- Ferăstrău circular
- Burghiu
- Ciocan
- Cutter
- Trusă de cuie
- Cuţit
- Pistol de silicon
- Uscător de păr
- Şurubelniţe

Ţinând cont de faptul că siliconarea este o parte foarte importantă a izolării, achiziţionarea unui compresor cu un pistol pentru tubul de silicon va face treaba să meargă mult mai repede şi mai bine. Materialele de care aveţi nevoie pot fi determinate în funcţie de evaluarea pe care o faceţi locuinţei. Ca să nu omiteţi ceva, mai jos găsiţi o listă care ar trebui să acopere mare parte din produsele necesare.
- Soluţii pentru tratarea pragurilor
- Fibra de sticlă sau câlţi
- Silicon
- Înveliş pentru ferestre
- Cuie de prindere
- Termostat programabil
- Chit pentru lemn
- Scotch de hârtie
- Şmirghel
- Baiţ
- Înveliş izolator pentru conducta de apă caldă
- Produse de izolare
- Bandă izolieră
- Cheder
- Plastic
- Produse pentru smălţuirea geamurilor
- Materiale izolatoare puternice pentru sobe sau şeminee
- Materiale de etanşare
- Uşi din sticlă pentru şeminee
- Uşi de garaj etanşate
- Spumă izolatoare pentru prize
- Cuie pentru tablă zincată
- Bandă izolatoare pentru conducte

Din toate acestea le puteţi alege doar pe cele de care aveţi nevoie (în continuarea articolului veţi găsi informaţii care să vă ajute să alegeţi materialele care se potrivesc cel mai bine situaţiei dumneavoastră). Următorul pas va fi să determinaţi de cât din toate aceste materiale aveţi nevoie. Măsuraţi toate crăpăturile care trebuie acoperite atât în jurul ferestrelor, cât şi al uşilor. Încercaţi să estimaţi cantitatea de silicon necesară. Notaţi numărul şi dimensiunea suprafeţelor din sticlă pe care vreţi să le acoperiţi. Nu uitaţi nici de eventualele produse de specialitate: noi praguri, termostate, înveliş izolator pentru conducta de apă caldă.

Abia după ce aţi urmat aceşti paşi începe munca propriu-zisă: detectarea tuturor problemelor şi rezolvarea lor, informaţii pe care le veţi putea găsi în articolele următoare.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv