x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Juridic

Juridic

28 Iul 2005   •   00:00

Despre partajul succesoral

Despre partajul succesoral

Domeniul mostenirilor si al drepturilor ce revin succesibililor ca urmare a decesului unei persoane - denumita in termeni juridici de cuius - starneste, de cele mai multe ori, aprige discutii. Stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori - legali sau testamentari - este o procedura care adeseori nu poate fi finalizata prin acordul partilor.

In temeiul dispozitiilor Codului Civil, orice mostenire trebuie acceptata in termen de 6 luni de la decesul persoanei a carei mostenire urmeaza a fi dezbatuta.

Acceptarea mostenirii poate fi facuta expres sau tacit. Acceptarea este expresa cand se realizeaza in forma scrisa si tacita atunci cand se realizeaza prin acte de administrare sau de dispozitie privitoare la bunurile ce fac parte din masa succesorala.

Dezbaterea succesiunii se face in fata notarului public.

Trebuie stiut faptul ca oricare dintre mostenitori poate solicita notarului public dezbaterea succesiunii.

Insa, atunci cand cerintele procedurale obligatorii nu pot fi indeplinite sau persoanele chemate sa participe la dezbaterea succesiunii nu se inteleg cu privire la anumite aspecte, printre care si cotele de mostenire care le revin, procedura notariala neputand fi indeplinita, aceasta urmeaza a se suspenda printro incheiere intocmita de notarul public.

In toate cazurile cand dezbaterea succesiunii nu se poate realiza in fata notarului public, persoanele interesate au la dispozitie calea judecatoreasca.

Tot pe cale judecatoreasca se poate realiza si partajarea bunurilor dobandite prin mostenire atunci cand acest lucru nu este posibil prin invoiala partilor. In acest numar ne vom referi la partajul succesoral realizat pe cale judecatoreasca.

Atunci cand mostenirea nu a fost dezbatuta, persoanele interesate nu pot solicita instantelor judecatoresti numai partajarea bunurilor ce au apartinut defunctului. In acest caz, va trebui ca instanta sa constate deschisa succesiunea de pe urma lui de cuius, sa se pronunte asupra calitatii de mostenitori a partilor din proces si asupra cotelor ce revin fiecaruia dintre mostenitori. De asemenea, instanta va stabili si care este masa bunurilor ce constituie averea succesorala si care urmeaza a fi partajata. Numai dupa aceea se va putea dispune si asupra impartirii bunurilor.

Dovedirea tuturor acestor aspecte este in sarcina reclamantului, care, in situatia in care celelalte parti nu solicita si ele impartirea mostenirii, va suporta toate cheltuielile necesare solutionarii cauzei.

Trebuia stiut faptul ca in situatia partajarii masei succesorale poate fi impartit atat activul mostenirii, cat si pasivul acesteia.

Cand vorbim despre pasivul unei mosteniri ne referim la datoriile mostenirii. Acestea pot fi datorii acumulate de defunct in timpul vietii, dar si cheltuieli ulterioare decesului, efectuate de mostenitori pentru inmormantarea sau pentru administrarea si intretinerea bunurilor succesorale.

Din activul mostenirii, pot face parte bunuri mobile, bunuri imobile sau sume de bani. Pot fi avute in calcul chiar si anumite drepturi de creanta, precum si dreptul de concesiune asupra unui loc de veci.

In raport de bunurile ce urmeaza a fi impartite, probatoriul administrat intr-o cauza avand ca obiect partajul succesoral variaza din punctul de vedere al complexitatii. Este insa de stiut faptul ca, atat pentru bunurile mobile, cat si pentru cele imobile e intotdeauna necesara efectuarea unei expertize de specialitate.

O asemenea expertiza va trebui sa identifice bunul supus impartelii, sa analizeze posibilitatea partajarii lui in natura, precum si sa stabileasca valoarea de circulatie a acestuia la momentul respectiv.

Apreciem ca rolul raportului de expertiza intro astfel de cauza este unul extrem de important, aceasta proba avand o importanta deosebita pentru solutia ce se va pronunta in respectivul dosar. De aceea, analiza efectuata de catre expert, cu privire la situatia de fapt, este una foarte delicata, acesta avand obligatia sa tina cont de o multitudine de aspecte.

Un aspect specific actiunilor de partaj este acela de a stabili posibilitatea atribuirii in natura a bunurilor. Pentru o astfel de determinare, este necesar a se tine cont de numarul comostenitorilor si de particularitatile bunului de impartit.

Exista cazuri cand bunurile se pot imparti in natura tuturor comostenitorilor si cazuri cand bunul urmeaza a fi atribuit numai unuia (unora) dintre mostenitori, urmand ca acesta sa fie obligat la plata unei sulte catre celelalte parti.

Un aspect special in aceasta materie il reprezinta posibilitatea ca o parte sa invoce uzucapiunea cu privire la un bun imobil impotriva celorlalti comostenitori.

Aceasta situatie reprezinta o exceptie de la regula, dar ea poate fi admisa in cazul cand cel ce o invoca poate face dovada intervertirii detentiei sale precare intr-o detentie utila asupra bunului. In acest caz, cel ce a invocat uzucapiunea (posesia utila exercitata asupra unui bun imobil timp de peste 30 de ani) va deveni unicul proprietar al acelui bun care va fi scos din masa succesorala.

Un alt aspect care intereseaza de regula partile este acela al taxei de timbru ce urmeaza a fi achitata pentru un astfel de litigiu. Din aceasta perspectiva, trebuie stiut faptul ca taxa de timbru necesara pentru promovarea actiunii este una fixa, intr-un cuantum modic, insa, la finalizarea cauzei, hotararea de partaj pronuntata nu va putea fi legalizata fara a se achita o taxa de timbru calculata conform dispozitiilor legale la valoarea de circulatie a bunurilor ce au format obiectul actiunii.

Acestea sunt numai cateva aspecte legate de actiunea de partaj succesoral care, in general, ridica si alte probleme mai complexe.

Avocat Dinu Ileana
0722.658.164
×
Subiecte în articol: bunurilor