x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lalele in plin spectacol

Lalele in plin spectacol

de Cornelia Constantin    |    11 Mai 2006   •   00:00
Lalele in plin spectacol
MEREU VERDE
Inimile vegetale si multicolore ale verii

Laleaua este una dintre cele mai populare plante la noi in tara. Nu numai ca se cultiva in gradini si parcuri, dar mai nou ea se poate planta in jardiniere si ghivece, datorita faptului ca exista varietati putin inalte, dar la fel de incantatoare.

Originara din Turcia, Iran si Siria laleaua s-a dezvoltat pe arii extinse in Olanda, care i-a devenit patrie adoptiva. Ca si in cazul zambilei, Olanda este unul dintre cei mai mari producatori de bulbi de lalele.

VARIETATI PENTRU TOATE GUSTURILE


Nu se poate spune exact cate varietati de lalele exista la acest moment, pentru ca sunt atat de multe incat sunt grupate dupa inaltimea si vigoarea tulpinii, dupa caracteristicile florilor, dupa epoca de inflorire, etc. Insa una dintre cele mai frumoase lalele este varietatea botanica Tulipa Kaufmanniana. Aceasta are flori asemanatoare celor de nufar, in culori vii, iar tulpina poate ajunge pana la 20 cm inaltime.

INFIINTAREA PLANTATIILOR


Ca si in cazul altor plante bulboase, plantatiile se infiinteaza in luna octombrie. Inainte de plantare bulbii se dezinfecteaza si se lasa la zvantat. Terenul se alege in asa fel incat in ultimii 5-7 ani sa nu mai fi fost cultivat cu lalele. Plantarea bulbilor se face in brazde: 5-10 cm intre plantele unui rand si 20-30 cm intre randuri. Adancimea trebuie sa fie calculata la de doua ori dimensiunea bulbului. Daca locuiti in zone cu ierni foarte reci, aplicati substante pentru protectie, dar si pentru conservarea structurii solului.

CONDITII DE DEZVOLTARE


Solul preferat de lalele este usor nisipos si bine drenat, cu un pH 6,5-7. Bulbii rezista destul de bine la ger, dar nici ei si nici plantele nu agreeaza caldura excesiva. Dupa ce florile se trec e bine ca ele sa se rupa pentru a da ocazia bulbilor sa creasca.

In iunie-iulie, dupa ce si frunzele s-au vestejit, bulbii se scot si se pastreaza in incaperi uscate (20 grade Celsius) si bine ventilate pana in luna august. Din acest moment temperatura poate sa scada treptat pana la 9 grade, pentru ca in interiorul bulbilor sunt deja formati mugurii florali.

INGRASAMINTE


Ingrasamintele se aplica in etape. Prima etapa este toamna, atunci cand se pregateste solul pentru plantatie, moment in care se folosesc ingrasaminte complexe.

Primavara, cand plantele abia au rasarit, se foloseste sulfat de amoniu 10-15 g/m2. In perioada de crestere se aplica superfosfat si sulfat de potasiu. Cand plantele au ajuns la inflorire se administreaza azotat de amoniu.

BOLI


Mucegaiul cenusiu apare in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate. El arata ca niste pete alungite galbene care impiedica planta sa se dezvolte normal. El poate fi prevenit prin bai de Benlate sau Dithane 0,2%. Tratamentul se aplica numai bulbilor inainte de plantare. Fusarioza este un putregai cu aspect de creta favorizat de temperaturile ridicate. El se combate prin dezinfectarea bulbilor si aerisirea spatiului in care acestia sunt pastrati. Virozele sunt raspunzatoare de moartea plantelor: initial produc modificari ale culorii florilor, planta se piticeste si se pateaza. Se distrug atat plantele atacate, cat si insectele vectoare.

SFATURI
  • recoltarea se face in faza de boboc colorat, numai seara sau dimineata
  • se pastreaza la intuneric si la racoare
  • dupa scoatere, bulbii se sorteaza si ajung in viitoarea plantatie doar cei mai mari si mai sanatosi
  • ×
    Subiecte în articol: lalele