x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Livingul in aer liber

Livingul in aer liber

de Alexandra Teodor    |    31 Aug 2006   •   00:00
Livingul in aer liber

Una din tendintele ultimilor ani in domeniul conceperii gradinilor este crearea unui confort cat mai deplin pentru petrecerea timpului in aer liber. Astfel, se aduc afara fotolii, lampadare, canapele, masute de cafea si seminee.
Din sumar: Atentie la demolarea peretilor... / Afla ce e nou / Compartimentarile din apartamente / Tavanele false sunt o solutie moderna / Proprietatea comuna si uzucapiunea / Flori, distinctie si transparenta / Fierul forjat, o alta viziune / Crama la subsol in stil vanatoresc / Casa pentru noile zone urbane / Metode de inmultire a plantelor

IN AER LIBER
Una din tendintele ultimilor ani in domeniul conceperii gradinilor este crearea unui confort cat mai deplin pentru petrecerea timpului in aer liber. Astfel, se aduc afara fotolii, lampadare, canapele, masute de cafea si seminee.

Amenajarile in aer liber pe acest stil schimba si duc mai departe ideea de mobilier exterior sau de foisor de gradina. Elemente arhitecturale foarte moderne alcatuiesc scheletul intregii compozitii si devin cadrul unei adevarate camere de relaxare in aer liber.

STRUCTURA MULTIFUNCTIONALA

Designerul australian Jack Merlo a creat in acest spatiu o structura atat decorativa, cat si functionala. El a reunit intr-un singur ansamblu toate functiunile unei gradini, care in mod obisnuit sunt dispersate pe toata proprietatea. Se gasesc aici articulate armonios: zona relaxanta cu locuri moi de sedere, semineul inclus in peretele de fundal, iazul cu oglinda de apa si cascada de perete, adapostul de ploaie si umbrarul. Toate acestea nu depasesc un spatiu de aproximativ 250 mp teren. Tocmai de aceea, sistemul acesta poate fi o solutie foarte buna pentru gradinile urbane mici.

DETALII

Pardoseala orizontala se curbeaza, formand un zid lateral. De aici, apa curge pe aceasta curbura, acumulandu-se in micul iaz dreptunghiular din fata. Culoarea inchisa din interiorul bazinului da apei impresia de adancime si contrasteaza placut cu elementele arhitecturale in nuante deschise. Desi plafonul pare deschis si permite patrunderea luminii, "interiorul" este protejat si pe timp de ploaie, pentru ca partea de sus este realizata din placi de plexiglas prinse pe un grilaj decorativ. Aceeasi imbinare perfecta de estetic si util.

PLANTELE

O caracteristica a gradinilor contemporane este incadrarea vegetatiei in forme geometrice regulate si simple. Aceasta da ansamblului un aer ordonat si tehnic. Plantele au fost alese in primul rand in functie de textura si culorile foliajului. S-au cautat contraste de verde-rosu, negru-visiniu, verde-argintiu. Zidul vegetal din fundal si copacii grupati din fata sunt specii de Carpen. Alveolele geometrice din prim-plan sunt grupari de plante cu flori rosii (Lupin), frunzis argintiu (Artemisia), Bujori (Paeonia) si Irisi negri "Blackout". De altfel, nuantele inchise de visiniu sunt foarte speciale si folosite mult, atat la frunze, cat si la flori. Zonele cu grupari de plante mai contin Sedum (planta de piatra), Mac (Papaver orientale) si chiar Rabarbura (Rheum palmatum).

RELAXARE SI REFLECTIE

Designerul Jack Merlo considera aceasta gradina ca fiind un spatiu special, ideal pentru momente placute de relaxare, comunicare si reflectie, fie in solitudine, fie impreuna cu persoane apropiate. Calmul liniilor simple si a geometriei create de concurenta verticalelor cu formele curbe inspira locul in care poti purta o conversatie placuta sau poti primi cateva ore de liniste binevenita dupa stresul cotidian.

IDEI
  • 1. Se observa geometrismul simplu care domina ansamblul. Plantele - inclusiv arborii tineri - se supun unei anumite alinieri generale
  • 2. Globul mare, alb "pluteste" in adierea vantului. Senzatia de aerisire si liniste este astfel accentuata
  • 3. Culorile folosite in acest ansamblu nu sunt multe, ci dozate cu masura, punctand ambientul
  • 4. Irisul negru da un aer misterios gradinii
  • ×