x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinţă triplex semiautonomă din punct de vedere energetic

Locuinţă triplex semiautonomă din punct de vedere energetic

10 Mai 2007   •   00:00

Casa prezentată se află in intravilanul localităţii Pantelimon, devenită, ca multe alte comune, oraş satelit al Bucureştiului.


PROIECT DE CASĂ
Casa prezentată se află in intravilanul localităţii Pantelimon, devenită, ca multe alte comune, oraş satelit al Bucureştiului. Terenul pe care va fi amplasată construcţia este de mici dimensiuni (350 m) in condiţiile in care PUG-ul localităţii limitează ocuparea la sol la max. 30% din suprafaţa terenului. Din acest motiv s-a ales soluţia unei locuinţe triplex (un apartament pe trei niveluri). S-a căutat armonizarea volumetriei şi esteticii faţadelor cu o arhitectură modernă, dar cuminte.

PRINCIPIILE DE PROIECTARE
Pentru protejarea resurselor financiare ale proprietarului s-au ales soluţii constructive, materiale şi finisaje de foarte bună calitate, dar in totalitate autohtone. Funcţiunile in cadrul locuinţei sunt distribuite in mod clasic: zona de zi la parter, zona de noapte la etaj şi zona de relaxare la mansardă. Pentru adăpostirea a două autoturisme s-a ales soluţia unui şopron (soluţie mai uşoară şi mult mai ieftină) ce face corp comun cu casa.

Nefiind racordată la apă potabilă, gaze şi canalizare, s-a propus un sistem energetic şi de incălzire ecologic de ultimă oră. Curentul electric, pe toată durata anului, va fi asigurat in bună măsură de panouri solare fotovoltaice, amplasate in curte şi orientate spre sud. Iluminarea incăperilor se va face cu leduri de putere medie cu un consum foarte redus de energie. Incălzirea se va face cu ajutorul unei instalaţii geotermale, de suprafaţă sau de adăncime. Pentru asigurarea apei calde menajere pot fi folosite atăt panourile solare, căt şi energia geothermală. Alimentarea cu apă potabilă a imobilului se face printr-un puţ forat la max. 30 m ce va lucra pe un hidrofor. Cheltuielile suplimentare pentru instalaţiile susmenţionate (aprox. 30%) vor fi amortizate in 3-4 ani, in funcţie de corectitudinea şi respectarea instrucţiunilor de folosinţă.

Restricţiile urbanistice ale zonei şi dorinţa proprietarului de a avea o suprafaţă desfăşurată a locuinţei căt mai mare au dus la dezvoltarea puternică a clădirii pe inălţime.
55.000 euro
preţ la roşu recomandat de arhitect.
  • Proiect conceput de arhitectul Florin Ţenescu
  • Către arhitecţi
    Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei mele, vine in sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", in care ii invităm să işi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea in acest format in paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail: georgiana.teodorescu@jurnalul.ro




    ×
    Subiecte în articol: proiect de casă proiect de cas