x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mai mult spatiu pentru zona de zi

Mai mult spatiu pentru zona de zi

de Adrian Parvu    |    23 Mar 2006   •   00:00
Mai mult spatiu pentru zona de zi
LA BLOC, DAR ALTFEL
Daca diversi proprietari recurg la reamenajarea locuintelor lor dupa bunul-gust sau apeland la specialisti, o fac pentru ca vor mai mult spatiu. Si totusi cum se poate obtine acesta, in conditiile in care un apartament are niste dimensiuni standardizate, care nu pot fi extinse? Simplu, mai mult spatiu prin recompartimentarea incaperilor de interes, cum ar fi bucataria si livingul. Dar orice redesenare a planului interior presupune compromisuri. Trebuie sa se renunte la ceva in favoarea largirii camerelor ce se doresc mai spatioase. De regula, sunt desfiintate asa-zisele incaperi anexe: camara, debaraua sau boxele.

Apartamentul pe care vi-l prezentam a fost reamenajat in urma cu sase ani de arhitectul Lucia Moisescu. Este vorba de o locuinta cu doua camere ce apartine unei doamne, care si-a permis, conform stilului propriu de viata, sa faca amintitele compromisuri, astfel incat la final sa detina o locuinta deosebita fata de celelalte similare existente pe scara blocului.

MODIFICARILE FACUTE

Intrarea in apartament se facea initial intr-un mic hol din care se deschid accesele (usile interioare) catre camera de zi si bucatarie. In spatiul alocat bucatariei, care corespundea cu loggia existenta aici, se afla si camara. Toata aceasta compartimentare initiala a fost regandita in raport cu structura de rezistenta a blocului. Trebuie subliniat faptul ca modificarile de ziduri usoare s-au facut exclusiv pe baza de aprobari, respectiv autorizatie de construire de la primarie. Asta cu atat mai mult cu cat apartamentul este situat la etajul sase din zece, un punct foarte sensibil la seisme al oricarei cladiri de bloc.

Structura blocului fiind pe grinzi si stalpi masivi, iar peretii despartitori din BCA s-au putut cu usurinta desfiinta compartimentarile din intreaga zona de zi. Practic, la finalul lucrarilor nu mai exista nici un perete de delimitare intre living si bucatarie, iar intrarea in apartament coincide cu cea in spatiu diurn (in fata - bucataria si sufrageria, in stanga - livingul).

Prezenta lampilor cu abajur si a obiectelor decorative discrete, dar expresiv grupate, aduce personalitate zonei de zi. In imagine vaza si bolul sunt din alabastru, un material frumos evidentiat de lumina
Intr-un colt al livingului s-a gasit loc pentru realizarea unui alt raft de carti, dar de aceasta data suportul il constituie peretii din gips-carton

Avantajul modificarilor facute este in primul rand, spatiul larg rezultat care a permis instalarea, la granita dintre camera de zi si bucatarie, a mobilierului specific sufrageriei. Initial acesta nu avea loc nici in living, nici in bucatarie. Ar fi sufocat oricare dintre incaperi. Asa intr-un spatiu deschis nu se simte nimic ca fiind asezat intr-un loc nepotrivit. Din contra, totul pare natural si aerisit.

DECORUL IN NUANTE PALE

La perceptia finala a apartamentului conteaza foarte mult gama de nuante folosita. Albul si bejul predomina in combinatie discreta cu lemnul si elemnetele din inox. In plus, finisajele unitare in toata zona de zi, cum ar fi zugraveala peretilor si pardoseala din gresie, imprima senzatia de mai mult spatiu. Oricum este o amenajare ce ar fi cu siguranta pretentioasa pentru o familie cu copii, unde murdaria este inevitabila, iar nuantele deschise nu ar favoriza prea mult, la fel ca si pardoseala din gresie care este rece si dura pentru copii mici. Dar avand in vedere ca acest ambient a fost creat pentru o singura persoana, luxul culorilor pale este justificat.

Pentru senzatia de spatiu aerisit un alt criteriu important, pe langa finisaje, a fost mobilarea. In locul dulapurilor pentru carti s-a recurs la realizarea unor rafturi din lemn masiv suspendate. Este o modalitate frumoasa si nu foarte costisitoare. S-a realizat si un elemnet decorativ din gips-carton, respectiv un semineu fals, ca punct de atractie al camerei de zi. Este situat pe mijlocul peretelui incaperii, deci se impune privirii inca de la intrarea in casa. Arhitectul Lucia Moisescu a recurs la aceasta modalitate de amenajare tocmai pentru ca punctul de interes sa nu devina televizorul, asa cum se intampla de cele mai multe ori in locuintele de bloc.

DECORATIUNI BINE ALESE

Pentru un aspect unitar, mobilierul bucatariei a fost ales alb, cu electrocasnicele incorporate, iar mobilierul pentru sufragerie are un design asemanator cu masa din living (inox si sticla). De remarcat pardoseala din gresie care este peste tot la fel si, de asemenea, impactul plantelor decorative foarte bine asezate
Pentru a personaliza spatiul si a-i conferii acea senzatie de caldura specifica unui camin, arhitecul a avut in vedere alegerea unui covor cu desene abstracte pentru living si, de asemenea, asezarea tablourilor in zona ce atrag privirea odata ce se pasesti pragul casei, respectiv in locul destinat conversatiilor (marcat de canapea si fotoliu).

SUFRAGERIE CONFORTABILA

Plantele verzi au un rol decorativ in ansamblul locuintei. Situate la punctul de intersectie dintre cele trei functiuni ale zonei de zi (living, sufragerie, bucatarie), creeaza imaginea unei mici oaze in apropierea zonei destinate locului de luat masa. Astfel, verdele proaspat atenueaza cromatica deschisa a finisajelor si mobilierului si confera un aer familiar binevenit intr-o locuinta.

Sufrageria este excelent asezata intre bucatarie (care are mobilierul dispus pe o singura latura si cu toate electrocasnicele incorporate) si living. Pentru a fi bine evidentiata pe timpul serii, deasupra mesei s-a prevazut instalarea unui corp de iluminat suspendat. Frontul de lucru din bucatarie (blatul) preia rolul de oficiu atunci cand sunt invitati, iar livingul este perfect pentru conversatii si relaxare dupa masa.

Este o amenajare care s-a facut avand in vedere un buget mediu (4.000 euro), care a vizat mai mult confort cu materiale obisnuite, dar imbinate armonios.
  • foto: Domus
  • ×
    Subiecte în articol: spaţiu bucătărie