x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Materiale de calitate în proiecte rezidenţiale

Materiale de calitate în proiecte rezidenţiale

de Alina Iancu    |    09 Ian 2010   •   00:00
Materiale de calitate în proiecte rezidenţiale
Sursa foto: /www.akerbrevik.com

Criza care a afectat România anul trecut a făcut ravagii în toate domeniile de activitate, inclusiv pe piaţa imobiliară, unde mulţi dintre dezvoltatori au ales să renunţe la proiectele începute din lipsă de foduri. Au rezistat firmele puternice, cu capital financiar crescut, şi o mică parte din dezvoltatorii mai mici.



Pentru a reduce costurile de construcţie şi finisaje, unii dintre aceştia au ales să utilizeze produse de o calitate scăzută pentru ca apoi să vândă locuinţele la preţuri mai mici care-i atrag pe cumpărători. În procesul de achiziţie a unei locuinţe este necesar să analizăm mai mult decât aspectul, locaţia şi costurile percepute de dezvoltator. Există riscul să cumpăraţi la un preţ bun şi într-o zonă favorabilă un apartament sau o casă într-un ansamblu rezidenţial nou construit şi peste un timp să realizaţi că totul este prost făcut şi de calitate îndoielnică. De aceea, la fel de important precum aspectele deja amintite sunt şi materialele de construcţie folosite, calitatea gresiei, a faianţei sau a parchetului, precum şi calitatea şi durabilitatea sistemelor electrice, sanitare, de apă sau termice.

STRUCTURA DE REZISTENŢĂ

Orice clădire trebuie să aibă o autorizaţie de construcţie şi un proiect tehnic de rezistenţă care conţin informaţii despre durabilitatea construcţiei. "Fiind vorba despre interpretarea unor parametri tehnici, chiar şi studiind proiectul tehnic de rezistenţă este destul de dificil pentru o persoană care nu lucrează în domeniu să tragă concluzii cu privire la fiabilitatea structurii", spune Carmen Petcu, director de marketing şi comunicare la Green City. Soluţia cea mai bună este să apelaţi la un inginer constructor care să vă asigure că informaţiile prezentate în proiect atestă buna calitate a structurii de rezistenţă.

La începutul oricărei lucrări de construcţie se încheie un contract sau se emit dispoziţii şi autorizaţii în care sunt specificate anumite clauze de reglementare a calităţii precum şi garanţiile materiale. Respectarea acestor norme este dovedită de actul de recepţie înmânat proprietarului alături de Cartea Tehnică a imobilului care conţine, după cum ne spune Ovidiu Cristian Cordoneanu, inspector general de stat la Inspectoratul de stat în Construcţii, "documente referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea şi urmărirea comportării în exploatare a construcţiei şi instalaţiilor aferente acesteia".

Primul lucru pe care îl puteţi verifica în cazul finisajelor este dacă au fost aplicate conform proiectului şi contractului, dacă nu prezintă fisuri, umflături, dezlipiri, ştirbituri, pete de condens şi apoi verificaţi planeitatea suprafeţelor. Pereţii trebuie să fie drepţi, vopsiţi uniform cu vopsea lavabilă de calitate, rezistentă la transfer.

Gresia şi faianţa trebuie să fie corect îmbinate, chituite uniform între rosturi şi folosite conform destinaţiei (există gresie specială pentru interior şi exterior).  Privitor la parchet, un detaliu de verificat la îndemâna fiecăruia este că, atunci când păşiţi pe el, să nu se lase. Puteţi, de asemenea, să controlaţi cu atenţie îmbinarea dintre plăci, precum şi dintre plintă şi perete, să nu vă treziţi că aceasta din urmă nu este fixată cum trebuie.  

Montajul şi etanşeitatea glafurilor exterioare sunt foarte importante, deoarece, efectuate greşit, pot duce la apariţia mucegaiului în zonele mai reci.  

INSTALAŢII
Calitatea instalaţiilor este la fel de importantă, dar singura modalitate de verificare a acestora este garanţia acordată de producător. În cazul instalaţiilor termice şi sanitare, cele mai folosite sunt ţevile din polipropilenă care, în funcţie de producător, au o garanţie de până la 50 de ani. Potrivit portalului www.secpralpro.ro, ţevile din polipropilenă prezintă rezistenţă la temperaturi mai mari de 60°C, precum şi la agenţii chimici şi foc. De obicei, cu cât garanţia acordată este mai mare cu atât materialele folosite sunt mai bune.

Unele dintre locuinţe sunt vândute cu baia şi bucătăria deja mobilate. Mai puţine sunt cazurile în care întreg apartamentul beneficiază de mobilă. Florin Negru, proiectant arhitect la Alla Furniture, spune că "majoritatea ansamblurilor rezidenţiale oferă mobilă de calitate medie pentru baie şi bucătărie. În anumite cazuri, la cererea clientului, sistemele pentru mobilă pot fi schimbate cu unele de calitate mai bună".

ISC
Pentru mai multă siguranţă, puteţi apela la Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituţia guvernamentală ale cărei atribuţii sunt controlul calităţii în domeniul lucrărilor de construcţii şi supravegherea pieţei produselor pentru construcţii.

Conform informaţiilor furnizate de Ovidiu Cristian Cordoneanu, inspector general de stat la Inspectoratul de stat în Construcţii "cele mai frecvente probleme ridicate de noii proprietari ai locuinţelor din complexurile rezidenţiale sunt legate de uşi şi ferestre neetanşe, cu funcţionare defectuoasă a feroneriei, de hidroizolaţii necorespunzătoare atât la subsolul blocurilor, cât şi la terase, instalaţii sanitare şi de ventilaţie nefuncţionale sau cu amplasare necorespunzătoare, instalaţii de încălzire subdimensionate sau altele decât cele prevăzute în contract, tratare defectuoasă a elementelor de faţade, condens în încăperi din cauza unor termoizolaţii necorespunzătoare, neetanşeitatea glafurilor exterioare, lucrări nefinalizate la apartamente deja vândute.

DOCUMENTAŢIE
Cereţi dezvoltatorului toate documentele legate de construcţie, pe care vi le poate pune la dipoziţie: procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor cu specificarea perioadei de garanţie prevăzută prin contract, declaraţiile şi certificatele de conformitate emise de producător sau de instituţiile autorizate, proiectul locuinţei, deocumentele cu specificaţia tehnică a materialelor, actele de proprietate a terenului, un plan al ansamblului rezidenţial şi chiar regulamentul de ordine interioară.

RECOMANDĂRI
Specialiştii recomandă ca înainte de semnarea contractului să îl citiţi cu atenţie. Este important să vă asiguraţi că tot ceea ce aţi convenit cu consilierul de vânzari sau vi s-a promis de către dezvoltator este menţionat şi în respectivul contract. Un alt lucru care vă poate furniza poate cele mai importante informaţii despre un ansamblu rezidenţial este o discuţie cu câţiva dintre locatarii care deja s-au mutat acolo. Ei vă pot spune cel mai sincer care sunt avantajele, dar şi neajunsurile noii lor locuinţe. În final nu uitaţi să cereţi informaţii despre planurile viitoare de dezvoltare a ansamblului şi despre infrastructura şi serviciile existente.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine