Piesele de mobilă nu mai atrag cumpărătorii doar pentru că au o imagine frumoasă, un finisaj deosebit sau o tapiţerie specială. Ele trebuie să fie atrăgătoare şi din punct de vedere al funcţiunilor sau modalităţilor variate de reconfigurare.
Nu este deloc o idee nouă aceea a pieselor multifuncţionale, dar întotdeauna în paleta inovaţiilor diferenţele se remarcă din perspectiva detaliilor şi a modului de concepere a funcţiunilor. Creativitatea designerilor occidentali este provocată de cerinţele unui public cumpărător din ce în ce mai pretenţios, care aşteaptă ca şi piesele de mobilă să devină mai versatile, mai ingenioase şi mai atrăgătoare.
Dacă un simplu telefon mobil a devenit un adevărat computer, de ce piesele de mobilă nu ar deveni şi ele transformabile, unele care să ofere mereu noi surprize sau să facă faţă schimbărilor de reaşezare sau de folosire a lor în spaţiul locuinţei? Iată de ce cumpărătorii devin mult mai atraşi de mobila multifuncţională, deşi nu se ştie exact dacă acest tip de mobilă chiar va fi folosită ulterior în toate variantele în care poate fi configurată. Dar siguranţa că a fost achiziţionat un obiect de genul "2 în 1" face ca preţul pieselor de design să nu mai pară atât de piperat, iar alegerea să fie clar decisă în favoarea mobilei care "poate face mai mult".
CANAPEAUA PUZZLE
Compania germană W.Schilig (www.world-of-comfort.de) are mai multe modele modulare de canapele, dar unul dintre ele s-a remarcat, graţie variatelor modalităţi în care poate fi reconfigurat. Este vorba de modelul de canapea Puzzle, disponibilă în diferite dimensiuni, de la cele standard pentru două, trei locuri până la cele de tip colţar. Ceea ce este interesant la această canapea este modul în care elementele verticale pot fi reaşezate în diferite poziţii, pernele pot fi ajustate pentru configurarea spătarelor sau a locurilor pentru aşezat mici obiecte (o carte, o cană de ceai).
Un sistem ingenios de fixare a elementelor mobile face ca această canapea să devină mereu alta. Şi sub aspect cromatic se pot face schimbări, mai ales când pernele şi spătarele sunt alese în alte nuanţe. Cert este că aceste mici, dar esenţiale componente pot fi îndepărtate total şi atunci se obţin, mai ales în cazul modelului colţar, două locuri de dormit sau suficient spaţiu pentru exerciţii de yoga sau gimnastică. O singură canapea, Dar Variate Moduri În Care Poate Fi Folosită Şi Reconfigurată.
BIROU ŞI MASĂ DE SUFRAGERIE
Cei de la Völker Design (www. voelker-design.com) sunt specializaţi în producerea de mobilier din sticlă. Dacă până în urmă cu doi ani o masă din sticlă era suficient să fie frumoasă şi rezistentă, acum noile cereri i-au determinat pe designeri să aducă ceva nou. Un ansamblul de mobilier compus dintr-un bufet cu vitrină în partea superioară şi sertare în partea inferioară a devenit o piesă ce poate satisface necistăţile de depozitare pentru două funcţiuni: sufragerie (sus) şi birou (jos). Masa de sufragerie cu front din sticlă este pe roţi şi poate fi mutată în poziţia dorită, perpendicular faţă de bufet când serveşte ca loc de luat masa şi ataşată bufetului când este nevoie de ea ca loc de studiu. Ca totul să fie modular, scaunele sunt unele pliabile, pentru a se economisi spaţiu atunci când nu este nevoie de sufragerie.
MASĂ AJUSTABILĂ
Producătorul german Draenert (www.draenert.de) aniversează 40 de ani de la înfiinţare, lucru celebrat şi prin lansarea unor piese deosebite care sunt alăturate celor ce fac parte din colecţii mai vechi, dar reinterpretate sub aspectul finisajelor. Dintre acestea se remarcă "7100 Dining Desk", design Poggenpohl, o masă ajustabilă care poate fi fabricată din piatră naturală sau MDF lăcuit.
Masa poate fi desfăcută pe axa longitudinală manual sau, opţional, cu un motor silenţios încorporat. La mijlocul mesei este relevată o zonă cu multiple funcţiuni. În primul rând există o parte fixă ce încorporează două spaţii de depozitare gen sertar, inclusiv pentru tacâmuri, iar în centru o plită electrică ce menţine calde preparatele culinare. Apoi, această zonă fixă este încadrată de două corpuri din oţel inoxidabil, prevăzute cu roţi care pot fi folosite ca spaţii de depozitare pentru diverse obiecte necesare la masă. Ele pot fi folosite şi independent, dacă nu se doreşte mascarea lor sub cele două elementele masive ce compun masa. Când aceasta este strânsă, nimic de la mijlocul ei nu este văzut, iar fronturile se îmbină perfect şi oferă o suprafaţă ideală de lucru în bucătărie.
SOFAUA FLAT
Compania Italiană Bonaldo (www.bonaldo.it), cunoscută pentru piesele elegante şi preţioase, oferă şi piese versatile, cum este sofaua "Flat", design Stefan Heiliger. Încadrate de un suport ajustabil, ce poate fi folosit ca loc de depozitare pentru mici obiecte, cei doi tabureţi care formează baza de şedere pot fi mutaţi pentru reconfigurarea gen colţar a sofalei. Pentru mai mult confort la şedere există perne de sprijin pentru spătar. Sofaua este concepută pentru a asigura trei locuri generoase de şedere în varianta simplă.
Citește pe Antena3.ro