Este o planta foarte indragita, originara din jungla vestului Indiei si din regiunile nord-vestice ale Americii de Sud. Insa putina lume stie ca este o planta efemera, care ne incanta prin frumusetea ei doar sase luni, cel mult un an. Este necesara inlocuirea periodica a ei cu o planta tanara, pentru continuarea decoratiunii.
Guzmania este o bromeliacee care, in mediul sau natural, traieste ca epifita pe ramurile copacilor. Frunzele lungi si inguste, de culoare verde lucioasa, formeaza o rozeta tipica, iar in partea bazala sunt arcuite si suprapuse, formand astfel o cavitate care retine apa. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, aproximativ doua saptamani, dar inflorescenta, de culoare alba, mov, rosie, galbena, portocalie, se mentine decorativa circa 4-8 saptamani.Cultivare
Primavara, in martie, daca vi se pare ca frunzele sunt prea inghesuite, le puteti transvaza, folosind vlastarele bazale. Pentru a stimula formarea acestora si, in consecinta, pentru a obtine plante inflorite in anul urmator, toamna taiati rozeta dupa perioada de inflorire si atunci cand frunzele incep sa se vestejeasca si sa isi schimbe culoarea.
Temperatura
Primavara, planta trebuie asezata in locuri umbrite, chiar daca ii este apreciat coloritul si suporta temperaturi inalte. Toamna si vara, temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 16 grade.
Udare si fertilizare
Mentineti permanent apa proaspata in cavitatea centrala a rozetei si pamantul intotdeauna umed. Toamna si vara, pentru a mentine umiditatea adecvata, stropiti planta de doua ori pe saptamana si umpleti permanent cavitatea rozetei cu apa necalcaroasa. Pamantul se va pastra umed, dar nu se va uda in exces (in substrat prea ud planta putrezeste foarte usor). La fiecare patru saptamani, adaugati cateva picaturi de ingrasamant lichid in apa cu care udati planta.
Reproducere
Dupa perioada de inflorire, aceste plante mor, dar produc lastari care vor inflori din nou anul urmator. La sfarsitul toamnei, taiati vechea rozeta la 5 cm de la baza. Cu atentie insa, sa nu afectati vechile vlastare bazale. Pamantul in care se planteaza trebuie sa fie un amestec de turba si nisip dens in parti egale. Asezati ghive- cele in penumbra, intr-un loc aparat de curentii de aer si mentineti pline cu apa cavitatile centrale ale plantelor. Pericole si precautii
Guzmania este o planta foarte usor de cultivat si, daca este udata corect, va fi rar tinta bolilor. Putrezirea radacinilor este semnalata de culoarea bruna a frunzelor; este preferabil sa tineti apa in cavitatea centrala decat sa udati paman- tul. Afidele verzi colonizeaza vlastarele tinere, florile, bracteele si vlastarele bazale; pentru a le elimina, stropiti cu un insecticid baza plantei sau tratati-o cu un produs cu actiune sistemica.
Citește pe Antena3.ro