x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O grădină colorată în orice anotimp cu buget redus şi uşor de întreţinut

O grădină colorată în orice anotimp cu buget redus şi uşor de întreţinut

de Cornelia Constantin    |    15 Aug 2009   •   00:00
O grădină colorată în orice anotimp cu buget redus şi uşor de întreţinut
Sursa foto: /RHS

O problemă rezolvată - spaţiul îngust. Va număraţi şi dumneavoastră printre cei care au o grădină dreptunghiulară, alungită? Aveţi senzaţia că nu poate să iasă nimic bun dintr-un astfel de amplasament şi în nici un caz cu un buget redus? Ei bine, există o variantă de grădină cu alee utilitară, dar şi decorativă în acelaşi timp, care să aibă atât graţie, cât şi culoare pe toată durata anului. E adevărat, e o grădină simetrică, cu linii simple, dar asta nu înseamnă că nu poate să atragă şi să placă.



FLORI ŞI PANGLICI ÎN GRĂDINĂ
Designerul Juliet Sargeant a propus acest proiect la Hampton Court Flower Show din acest an şi chiar a câştigat medalia de argint. Practic există trei zone populate cu plante între gard şi alee. În apropierea gardului este un strat cu flori înalte, urmează un rând de copaci înalţi cu scoarţă decorativă, luminoasă, care asigură verticalitatea grădinii, şi apoi este rândul unei borduri colorate care practic se întrepătrunde cu aleea construită sub formă de mozaic. Pentru ca grădina să aibă mereu culoare şi contrast s-au adăugat nişte panglici de mătase printre tulpinile copacilor. Este ca şi cum designerul ar fi pictat cu... flori colorate şi panglici. Plantele utilizate nu sunt unele rare sau extraordinar de spectaculoase, pentru că ideea era să se obţină o grădină uşor de întreţinut datorită spaţiului destul de incomod. Şi, în plus, se încadrează în acel curent de opinie de care vă vorbeam în numărul trecut: autosusţinerea. S-au folosit plante care să nu necesite udare decât în cazuri de secetă extremă. Deci, este o grădină plăcută, modernă şi care nu dă nimănui dureri de cap.

SINCRONIZARE
O grădină participantă la un astfel de concurs are şi un sponsor. În cazul de faţă sunt mai mulţi sponsori. Unul este Ilse Jacobsen Lifestyle Clothing & Rubber Boots, care şi-a dorit ca această grădină să-i aducă firma mai aproape de posibilii clienţi. Altul este Coblands Designer Plants, firmă care pune accentul pe plante prin care se poate crea un design de grădină deosebit. Şi al treilea sponsor este Ben Barrell Sculpture & Furniture, care şi-a pus priceperea la treabă când a fost vorba de alee. În cazul de faţă, Juliet Sargeant a trebuit să împace interesele sponsorilor, ideea sa de amenajare, criteriile de jurizare din concurs şi ceea ce ştia că iubeşte mai mult publicul: armonia şi coerenţa. Modul cum a reuşit ţine de capacitatea ei profesională, pentru că trebuie să recunoaştem că nu ne-ar fi trecut prin minte că aşa ceva e posibil. Merită să reţineţi câteva idei din această propunere de grădină.

Folosirea culorilor naturale obţinute din extracte de plante este o veche formă de artă. Spre deosebire de culorile chimice, cele organice au o mulţime de variaţii şi se comportă diferit la soare şi sub picăturile de ploaie. Juliet Sargeant a făcut chiar demonstraţii de colorare naturală a unor panglici de mătase, de acelaşi tip cu cele pe care le-a folosit efectiv în proiectul său de grădină. Muncea şi se distra de minune în acelaşi timp. Pentru că, până la urmă, asta înseamnă să reuşeşti să faci ceva bine: să pui în acel ceva pe care îl faci şi o parte din sufletul tău. Şi, dacă acest lucru este şi apreciat de cei din jurul tău, e cu atât mai bine.

PLANTE PERENE

S-au folosit pentru această grădină plante perene nepretenţioase, precum Achillea şi floarea-soarelui decorativă, dar şi plante decorative prin frunziş. Pentru că nu degeaba se spune că, într-o grădină, frunzişul este cel mai important.

×
Subiecte în articol: mereu verde