x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Obiecte care te ajută să schimbi radical spaţiul

Obiecte care te ajută să schimbi radical spaţiul

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    04 Apr 2009   •   00:00
Obiecte care te ajută să schimbi radical spaţiul
Sursa foto: Naive Design/

CORPURI DE ILUMINAT UNICAT, CONFECŢIONATE ÎNTR-UN ATELIER O alternativă la "căutarea nebună" prin magazine a corpurilor de iluminat este confecţionarea lor la comandă. În felul ăsta poţi să ai parte de obiectele care să-ţi asigure lumina de care apreciezi că e nevoie şi care se încadrează la fix în modelul tău de amenajare.



Este întocmai ceea ce ne propun două tinere artiste, pe numele lor Cristina Ivan şi Laura Chifiriuc, fondatoare ale atelierului de creaţie Naive Design. Mai mult decât atât, ele propun ideea de spaţiu transformat radical, la nivel ambiental, de lumina care îl învăluie şi de corpurile obiectelor prin care aceasta este transmisă. Este îndeajuns să priveşti imaginile pentru a înţelege asta. O propunere care prefigurează o soluţie de ambientare mai puţin luată în calcul atunci când se caută idei pentru amenajarea spaţiilor. Găsind extrem de interesantă, pe de o parte, această propunere a lor, apoi ideea de a face pe comandă corpurile de iluminat şi nu în ultimul rând povestea atelierului de creaţie, am stat de vorbă cu protagonistele principale ale poveştii Naive Design.

ÎN SPATELE PROIECTULUI

Aşa am aflat despre Cristina că este o prezenţă "ruptă" din lumea organizărilor de evenimente şi a PR-ului, pentru că şi-a dorit să se implice într-un proiect mult mai creativ, şi despre Laura că la momentul demarării proiectului era o studentă în ultimul an la arhitectură care visa să practice designul de lumini încă de pe vremea când, copil fiind, alerga pe holurile Operei din Bucureşti.

Atunci când au luat hotărârea de a pune pe picioare un atelier care să conceapă şi să producă obiecte de iluminat şi au adus-o în vedere prietenilor, aceştia au considerat-o o refulare din consumismul în care trăim şi, la urma- urmei, o "naivitate" în a crede că aşa ceva ar putea funcţiona în România. De aici şi numele ales - "Naive Design".

CE ŞI CUM...

Au demarat acest proiect cu un atelier, cu câteva scule, cu multe vise şi cu chef de muncă. Aidoma unui joc cu materialele şi lumina a început totul! S-a transformat după câteva luni, o dată cu pregătirea unei colecţii demonstrative de corpuri unicat, în ceva mai serios. Au învăţat foarte multe în această perioadă de pregătire a primei colecţii şi au prins curaj. După aproape doi ani, proiectul s-a extins la un studio de design ("chimera studio"), care se ocupă cu amenajări de spaţii (int./ext.) cu ajutorul instalaţiilor de lumini. Proiectele sunt unicate în sine, fie temporare (pentru anumite evenimente), fie permanente. În cadrul atelierului sunt confecţionate lămpi practic din orice poate să-ţi treacă prin cap: nasturi, hârtie, lemn, metal, fire de lână, carton, ustensile de bucătărie (au construit un obiect de iluminat, de pildă, folosindu-se de prea bine ştiutul tel cu care baţi tot felul de amestecături), metal, CD-uri... Asta ne duce, previzibil de altfel, cu gândul la tendinţa, atât de actuală a vremurilor prin care trecem, de reciclare, de readucere în circuitul de consum a lucrurilor folosite.

Produsele se fac de obicei la comandă, câteva exemplare pot fi găsite însă în magazinul "Le Chique Boutique", Şos. Colentina nr. 2, sau la magazinul online www.fabrique. com. Pe Laura şi Cristina le puteţi găsi pe adresa:  www.naivedesign.blogspot.com

La acest moment, pe lângă proiectele de amenajare în care este implicată, echipa de la NaiveDesign (care numără actualmente opt membri), pregăteşte o expoziţie de obiecte de iluminat la Stockholm.

Cât de des aveţi ocazia să vedeţi bucăţi luminate de beton plutind prin aer? Este impresia pe care ţi-o dă prima vedere a acestui corp de iluminat. Masa din imagine este câştigătoare a "Premiului european pentru design" în anul 2007, aşa că realizarea unui corp de iluminat care să o completeze a reprezentat o adevărată provocare.

Despre realizările lor, Laura afirmă: "Orice proiect începe cu o vizită a spaţiului şi o discuţie (sau mai multe) cu clientul. Observ cum deja ni s-a selectat clintela. Oamenii ne caută ştiind că o să le facem o «nebunie» sau cel puţin ceva ce nu pot găsi în magazin, şi drept urmare ni se dă multă libertate. Dat fiind că de obicei o astfel de intervenţie durează ceva timp, ne alegem proiectele pe care am putea să realizăm ceva cu adevărat special. În acest domeniu nu prea poţi să produci mult şi să urmăreşti calitatea şi unicitatea. Obiectele noastre sunt cam extravagante. Îmi place când nu reuşeşti să mai recunoşti materialul din spatele obiectului final - este cazul «Miss Butterfly» (vezi veioza din imaginea stânga-sus) realizată din lamele de jaluzele".

×
Subiecte în articol: idei originale