x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Organizarea suprafeţelor mici şi medii

Organizarea suprafeţelor mici şi medii

de Şerban Bocio    |    25 Sep 2008   •   00:00

O problemă delicată au proprietarii de curţi cu dimensiuni mici sau medii (suprafaţă cuprinsă între 50 şi 150 mp), mai cu seamă atunci când vecinătăţile presează asupra acestui teritoriu. Planul de amenajare pentru acest tip de grădină trebuie să respecte câteva principii de la care nu ne putem abate.

O problemă delicată au proprietarii de curţi cu dimensiuni mici sau medii (suprafaţă cuprinsă între 50 şi 150 mp), mai cu seamă atunci când vecinătăţile presează asupra acestui teritoriu. Planul de amenajare pentru acest tip de grădină trebuie să respecte câteva principii de la care nu ne putem abate. Primul este evitarea plantării unor copaci sau arbori care, la maturitate, vor face coroane prea stufoase. O umbrire intensă a curţii va aduce ceva răcoare pe timpul zilelor caniculare de vară, dar va împiedica dezvoltarea florilor şi plantelor doritoare de lumină şi căldură.

 

Relaxare sau activitate

Va trebui apoi să analizăm atent graniţele grădinii şi, acolo unde este necesar, să creăm garduri vii, cu dublu rol: estetic şi protectiv. În sfârşit, în funcţie de stilul de viaţă al proprietarului, se va crea o singură zonă utilă, cu o destinaţie bine definită: relaxare pasivă, relaxare activă (tenis de masă, baschet, popice etc.) barbeque şi loc de luat masa şi aşa mai departe. Tot proprietarul este acela care va trebui să ia decizia asupra acoperirii totale sau parţiale a terenului cu iarbă sau gazon, pavaj natural sau artificial, alte forme de acoperire. El va transmite designerului dorinţa sa, urmând ca acesta din urmă să o ia în considerare la elaborarea proiectului. Dimensiunile reduse au avantajul că necesită cantităţi reduse de apă şi udarea plantelor se face relativ uşor. De aceea se vor planta cu prioritate specii hidrofile, dar se va asigura şi un bun drenaj al terenului. Traseele de circulaţie vor fi diminuate la maximum, de preferinţă urmând parte din zonele perimetrale.

 

Către toţi cei interesaţi

Aceste pagini sînt deschise specialiştilor în design de interior şi de exterior, arhitecţilor, precum şi tuturor cititorilor noştri. Pentru orice informaţii scrieţi la pro.u.verture.@gmail.com

 

Mobilierul pliant

Pentru acest tip de grădină, cel mai indicat este mobilierul care se poate plia şi desface în funcţie de necesitate. El poate fi depozitat fără probleme într-o mică anexă, alături de sculele de grădinărit şi alte unelte gospodăreşti, fiind scos şi instalat numai la nevoie. Fie că zona destinată mobilierului este placată cu piatră, gresie sau lemn, fie că se acoperă cu pietriş sau gazon, în situaţia când rămâne liberă poate fi utilizată pentru a desfăşura o gamă largă de activităţi. În funcţie de preferinţe, această zonă va fi plasată într-un loc unde avem soare dimineaţa şi umbră după-amiaza (sau invers…), va fi lăsată liberă sau acoperită cu o copertină şi, în mod obligatoriu, va fi înconjurată de ronduri cu flori multicolore. Tot obligatoriu, suprafaţa nu trebuie să ţină apa pluvială sau de furtun.

×
Subiecte în articol: proiect de grădină