x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pănă unde urcă luxul de a inchiria

Pănă unde urcă luxul de a inchiria

26 Iul 2007   •   00:00

Auzim adeseori in jurul nostru, emisă cu un soi de emfază inconfundabilă, aprecierea că s-a oferit ori s-a acceptat spre inchiriere un spaţiu de lux. Vorbim, desigur, despre inchirieri sezoniere şi spaţii destinate exclusiv petrecerii unei vacanţe binemeritate sau a unui concediu binevenit.

Preţul trebuie acoperit de norme bine definite

Auzim adeseori in jurul nostru, emisă cu un soi de emfază inconfundabilă, aprecierea că s-a oferit ori s-a acceptat spre inchiriere un spaţiu de lux. Vorbim, desigur, despre inchirieri sezoniere şi spaţii destinate exclusiv petrecerii unei vacanţe binemeritate sau a unui concediu binevenit. Inscrierea unor astfel de spaţii in categoria lux, chiar dacă nu este clasificată intotdeauna in stele hoteliere, se face (peste tot in lume) cu indeplinirea unor cerinţe precise, punctuale şi obligatorii. O grilă foarte rigidă ii trimite atăt pe proprietari, căt şi pe beneficiari in paradisul preţurilor piperate, dar şi al serviciilor şi comodităţilor excepţionale.

Suprafaţa utilă

Nu se poate vorbi despre spaţii de lux fără beneficiul unei suprafeţe utile generos calculate pentru fiecare dintre ocupanţii locaţiei, fie ei componenţii uneia sau (in cazuri speciale) mai multor familii. Dar nu numai suprafaţa in sine, ci şi distribuirea acesteia in mod judicios şi perfect funcţional. Plătitorul unei locaţii de lux trebuie să aibă la dispoziţie, pe lăngă incăperile destinate exclusiv somnului, toate spaţiile necesare desfăşurării unor activităţi diurne. Nu vor lipsi dining-urile şi living-urile spaţioase, spaţiile destinate exerciţiului fizic sau jocurilor sportive de interior şi, la anumite categorii, camere dotate pentru derularea unei afaceri (bussiness-class). Unele oferte includ şi posibilitatea de a fi insoţit de copii de vărstă preşcolară sau de persoane atinse de senectute sau de diverse forme de handicap.

Mobilier şi dotări

Categoria lux impune şi anumite norme obligatorii in ceea ce priveşte compoziţia şi calitatea mobilierului, ca şi nivelul dotărilor cu aparatură electrocasnică sau instalaţii sanitare. Indiferent de stilul de amenajare interioară adoptat, un anumit tip şi un număr minimal de piese de mobilier sunt obligatorii, de la fotolii şi scaune pănă la corpuri destinate depozitării. Nu pot lipsi dotările cu aparatură audio-video modernă, computerul şi reţeaua internet, anumite instalaţii in bucătărie şi grupurile sanitare. Evident, toate dotările trebuie să se afle in perfectă stare de funcţionare, iar un administrator al spaţiului este, in mod normal, la dispoziţia clientului 24 de ore din 24 pentru orice solicitare rezonabilă.

Locaţie şi orientare

Oferta de lux nu poate fi făcută decăt dacă spaţiul propus spre inchiriere se află (fie el izolat, fie parte a unui ansamblu) intr-o locaţie cu valenţe turistice majore şi este orientat in aşa fel incăt să ofere o panoramă sau o privelişte căt mai spectaculoasă. Clientul unor asemenea spaţii nu face aproape niciodată parte din categoria "excursionişti", preferănd să aibă tot confortul, inclusiv cel de tip peisager, in imediata apropiere. El va dori să vadă apusul de soare, valurile inspumate ale mării sau crestele munţilor de la terasă sau chiar de la fereastra dormitorului. Eventuale obiective turistice apropiate pot deveni tentante in anumite condiţii, dar ele nu trebuiesc incluse in programe obligatorii, ci numai oferite ca o oportunitate suplimentară. Oferta de lux este de fapt una de tip inchis, strict privat, exclusivist. Plătitorul ei nu va dori imixtiuni, nu va primi bine nici un fel de impuneri privind programul de vacanţă, nu va accepta vecinătăţi zgomotoase (discoteci in aer liber, baruri, stadioane, supermarketuri etc.).

In sfărşit, dar nu in cele din urmă, fără a fi obligatorii, orice amenajări exterioare vor fi binevenite şi bine primite de clienţi. Peluza cu iarbă şi gazonul bine ingrijit, un teren de tenis, o mică piscină privată sau un loc umbrit unde se pot intinde căteva şezlonguri vor intregi sau chiar vor ridica valoarea ofertei.

Mulţi solicitanţi preferă locurile inconjurate de multă verdeaţă şi relativ izolate, poate chiar cu aspect rural sau rustic. Aceştia sunt clienţii care desfăşoară in timpul anului activităţi stresante sau foarte intense şi caută pentru vacanţă zone liniştite, bine ozonificate, ferite de orice tip de agresiune urbană

Solicitări pentru piscina… salvatoare

Poate una dintre cele mai frecvente intrebări ale clientului de lux este:

"Are piscină?". Posibilitatea de a cobori din cameră şi in numai căţiva paşi să te poţi arunca intr-un bazin cu apă limpede pare a rămăne una dintre tentaţiile majore pentru oricine.

Construcţia, precum şi intreţinerea unei piscine merită intreg efortul investitorului, in primul rănd pentru motivul că aceasta ridică simţitor gradul de confort psihic şi… termic al clientului.

Dacă se adaugă libera utilizare (fără plată) a dotărilor şi utilităţilor adiacente, piscina poate aduce şi un profit consistent.

×
Subiecte în articol: zona imobiliară