x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parchetul din bambus

Parchetul din bambus

de Georgiana Teodorescu    |    22 Iun 2006   •   00:00
Parchetul din bambus
IDEI PENTRU CASA TA
Esente exotice ce vin sa intregeasca ambientele de influenta orientala puternic promovate in moda actuala a amenajarilor de interior

Deoarece mediul si protejarea lui au devenit o problema stringenta, in unele tari taierea copacilor a fost interzisa. De aceea, s-au cautat solutii pentru substituirea lemnului. In tarile orientale s-a recurs la folosirea bambusului ca o alternativa ecologica la lemnul masiv. Bambusul este o planta cu un ciclu de crestere foarte scurt. Poate fi taiat in cinci-sase ani, spre deosebire de 15-20 de ani pentru alti copaci. Pentru finisajele de interior, folosirea bambusului a dat nastere unor materiale cu aspect si calitate deosebite. Dintre acestea, parchetul este cel pe care il putem utiliza si noi in amenajarea locuintelor noastre.

CALITATI

Dincolo de avantajele economice pe care le prezinta, parchetul din bambus are un aspect inedit, intru totul deosebit de cel clasic cu care suntem obisnuiti. El are o textura fina si uniforma. Cromatic, prezinta un fond alb sau cafeniu, iar pe lungimea fibrei apar linii fine de un galben-auriu, lumnos. Poate fi utilizat atat in spatiile inchise, cat si in cele deschise. Lemnul prezinta o densitate foarte mare (1.270 kg/cmc), este rezistent, flexibil si are o stabilitate dimensionala buna. Comparativ cu esentele indigene, bambusul este mai rezistent la apa sau la variatii de temperatura. De aceea se poate folosi cu succes si in bai, bucatarii sau terase.

PROCESUL TEHNOLOGIC

Parchetul din bambus este fabricat din tulpini adulte cu o varsta de minimum 5 ani. Phyllostachys Pubescens (bambusul) este bine cunoscut pentru trasaturile sale distinctive, ca, de exemplu, tulpina principala dreapta, cu diferente mici intre diametrul partii superioare si al celei inferioare. Are o textura si o fibra mai densa si un continut mai scazut de carbohidrati decat celelalte tipuri de lemn. Parchetul de bambus este procesat cu ajutorul aburului, al caldurii si este uscat in cuptor. Inainte de a incepe procesul de laminare, lemnul este tratat cu substante antiinsecte si antimucegai, pentru a evita inmultirea bacteriilor si a preveni eventuale reactii alergice. Dupa formarea lamelei se aplica un strat de lac cu filtru UV. In total, in fabricarea parchetului din lemn de bambus sunt implicate 28 de procese. Bambusul este prelucrat liniar pentru a scoate in evidenta textura specifica. Prelucrarea lamei este realizata intr-o dimensiune de 15 mm grosime x 90 mm latime x 900 mm lungime, avand o umiditate de 8±2%.

SFATUL DESIGNERULUI
Din seria finisajelor menite sa personalizeze si sa dea noblete interioarelor noastre face parte si parchetul din esenta de bambus, care aduce cu el prospetimea si noutatea unei culturi straine noi si este disponibil in Romania prin firma Casa Bambus.
×
Subiecte în articol: parchetul bambus