x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parchetul laminat

Parchetul laminat

de Catiusa Ivanov    |    16 Mar 2006   •   00:00
Parchetul laminat
IDEI PENTRU CASA TA
O solutie mai ieftina pentru pardoseli

De foarte multe ori, oamenii au tendinta sa creada ca parchetul laminat este totuna cu parchetul clasic. Foarte gresit, deoarece diferentele dintre cele doua produse sunt foarte mari. Parchetul clasic este alcatuit din pise (lamele) din lemn masiv, de esenta tare (fag, stejar etc). Parchetul laminat este cu totul altceva. Florin Enache, reprezentant Woodcote (distribuitor parchet laminat), declara ca acest tip de pardoseala este alcatuit la suprafata dintr-un strat de acoperire (un strat de hartie cu rezistenta speciala la abraziune), urmat de o pelicula decorativa (o hartie speciala imbibata in timpul procesului tehnologic in rasini, imitand cel mai ades diferite feluri de decoruri, de lemn), un strat de materialul suport (o placa fibrolemnoasa de inalta densitate sau o placa de PAL) si un strat de hartie suport (o hartie speciala, imbibata in timpul procesului tehnologic in rasini care protejeaza impotriva umezelii). Ca mod de prezentare, acesta este diferit de parchetul clasic, comercializandu-se sub forma de panouri, de regula dreptunghiulare, asemanatoare unor scanduri.

ESTE O SOLUTIE BUNA?


Depinde. De obicei, orice solutie este buna daca corespunde nevoilor pe care le aveti.
Daca va plac schimbarile dese sau daca trebuie sa va mutati curand in alta locuinta este ideal, intrucat costa mai putin decat parchetul clasic, poate fi demontat si remontat in alt spatiu (in alt apartament sau in alta camera), iar timpul necesar montarii este foarte scurt (1-2 zile).

Adriana Popescu, reprezentant Euro East Partener, afirma ca cel mai mare avantaj pe care il prezinta aceasta pardoseala este ca se gaseste intr-o varietate foarte mare de modele si culori, multumindu-i si pe cei mai pretentiosi si asortandu-se practic la orice interior (daca va place culoarea albastru puteti gasi parchet albastru, daca va place verde puteti gasi parchet verde). Alt avantaj al acestui tip de pardoseala este ca poate fi folosit deasupra unei podele cu sistem de incalzire.

Adriana Popescu mai afirma ca noile metode de montare (prin clipsare) fac accesibil montajul si de catre client, in cazul in care acesta nu doreste sa mai aloce buget pentru montajul acestuia de o persoana specializata (la parchetul clasic, montarea de catre o persoana specializata este obligatorie).

CAT COSTA?


Pretul acestuia variaza intre 21 RON/mp si 100 RON/mp, in functie de calitate, grosime, decor si destinatia sa de utilizare (exista mai multe clase de utilizare a acestuia: trafic domestic mediu si intens, trafic comercial mediu si intens si trafic industrial).

MONTAJ GRATUIT


Majoritatea firmelor mari care comercializeaza parchet laminat ofera montajul gratuit, deci nu trebuie sa va faceti probleme pentru acest aspect.
Daca insa ati achizitionat produsul de la o firma care nu se ocupa si de montare este bine sa apelati la un specialist, sa execute aceasta operatiune.
La prima vedere pare destul de simplu de montat si exista tendinta sa incercati sa il montati dumneavoastra.
Nu este recomandat, deoarece, in cazul in care stricati vreun panou, nu veti beneficia de garantia oferita de firma de la care ati cumparat produsul. Mai ales ca pretul pe care il platiti pentru montarea unui mp de parchet unui specialist este de aproximativ 100 RON, un pret redus.

CUM SE DEMONTEAZA?


In cazul in care va mutati, zugraviti sau faceti modificari ale spatiului locativ, parchetul laminat poate fi demontat, iar dupa ce ati terminat treaba, sa il remontati (rezista cam la doua demontari).
Pentru a-l demonta inlaturati cu grija intregul rand de-a lungul laturii lungi intai, apoi separati panourile individuale unul de celalalt. Separarea se face mai usor daca ridicati panourile de partea de dedesubt a imbinarilor marginilor laterale (de la capete).

SFAT
  • Inainte si in timpul instalarii, fiecare panou pentru pardoseala trebuie verificat din punct de vedere al defectelor mecanice si al diferentelor de culoare
  • Daca se instaleaza panouri cu defecte este posibil ca dreptul la garantie sa se anuleze
  • Pentru a obtine cel mai bun efect vizual, panourile de pardoseala trebuie fixate in directia sursei principale de lumina.
  • Panourile de pardoseala formeaza asa-numita pardoseala flotanta si, prin urmare, panourile nu trebuie incleiate (lipite), batute in cuie sau fixate in alt mod pe stratul de baza (de sub pardoseala)
  • ×
    Subiecte în articol: parchetul pardoseala laminat