x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Păstrarea calităţii aerului

Păstrarea calităţii aerului

23 Oct 2010   •   00:00
Păstrarea calităţii aerului

articol realizat cu sprijinul mr. bricolage

În perioada sezonului rece, calitatea aerului din interiorul spaţiilor de locuit şi de lucru are de suferit ca urmare a încălzirii intensive, care îl face să devină excesiv de uscat. Scăderea umidităţii relative a aerului înseamnă reducerea cantităţii de umezeală, raportată la cantitatea maximă care ar trebui să existe.

CONSECINŢELE AERULUI USCAT
Disconfort, oboseală, îmbolnăvire - respirarea aerului uscat face ca absorbţia de oxigen şi transferul său în sistemul circulator să fie mai dificile, ceea ce duce la toate aceste stări. Oboseală, extenuare şi un nivel redus de concentrare sunt simptomele unei alimentări cu oxigen necorespunzătoare. Apare şi o sensibilitate sporită la răceli, dat fiind faptul că funcţia de autocurăţare a traheei este afectată de aerul uscat. Consecinţele se traduc prin pericolul sporit de apariţie a infecţiilor şi probleme ale sistemului respirator. Pielea uscată este o altă consecinţă a umidităţii relative scăzute care provoacă o pierdere importantă de apă din straturile superioare ale pielii.

Mobila şi alte obiecte de lemn au şi ele de suferit. capătă o culoare ştearsă, se usucă şi, cu timpul, vor apărea crăpături. umiditatea reţine praful, în timp ce aerul uscat din încăperi face ca acesta să se ridice sub efectul curenţilor de convecţie provocaţi de sursele de încălzire. Medicii specialişti recomandă o umiditate relativă a aerului cuprinsă între 40% şi 60%. la acest nivel, simţurile noastre detectează o umiditate ideală.

DESCHIDEREA FERESTREI NU AJUNGE
Să se asigure o rezervă proaspată de oxigen in cameră este foarte important. Cu toate acestea, aerul de afară poate fi prea puţin umed pentru a umidifica suficient aerul cald din încăpere. Dacă dorim să păstrăm un nivel acceptabil al umidităţii aerului în timpul sezonului rece, trebuie să folosim un umidificator potrivit. În lipsa acestuia, aerul acesta va încerca să îşi „astâmpere setea extrăgând umezeala din pielea noastră, din plante sau mobila de lemn. Purificarea aerului şi umezirea lui trebuie să joace un rol major în eforturile de a obţine un climat optim pentru protecţia sănătăţii noastre.

Umidificatoarele şi dezumidificatoarele absorb şi elimină excesul de umiditate ambientală pentru a menţine un nivel optim, între 40% şi 60%, fără a crea o senzaţie de uscare excesivă a aerului din încăperi.
Încep să funcţioneze la un nivel excesiv de umiditate a mediului ambiant, prevenind apariţia petelor şi mirosurilor neplăcute sau a ruginii, depunerea igrasiei sau a umidităţii excesive pe materialele textile. 85% din gospodării se confruntă cu problema umidităţii excesive, însă doar 15% din consumatori sunt conştienţi că problemele ambientale pot fi îmbunătăţite.

×
Subiecte în articol: bricolaj