x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pelargonium-muscata

Pelargonium-muscata

28 Iul 2005   •   00:00
Pelargonium-muscata

Este originara din Africa de Sud. Majoritatea plantelor cultivate in casa sunt hibrizi. Sunt toate iubitoare de soare si sunt cultivate pentru o perioada lunga de inflorire, cu exceptia asa numitelor "muscate parfumate", dorite pentru parfumul delicios al frunzelor (au flori nesemnificative din punct de vedere estetic).

Pelargoniile au aspect de tufe alcatuite din tulpini tinere si fragile, cu multe ramificatii.

Muscatele sunt cultivate si apreciate mai ales pentru florile abundente si viu colorate. Desi culoarea reprezentativa a acestei flori este rosul aprins, se gasesc intr-o mare varietate de culori, de la alb la portocaliu, roz sau nuante de lavanda. Muscata Platypetalum si Muscata Armenum sunt, cu siguranta, cele mai decorative.

Este bine de precizat ca numele corect este "pelargonia", intrucat muscatele adevarate apartin unui alt gen, denumit Geranium.

Cultivare

Replantati-o anual, primavara, folosind un compost pe baza de pamant bun de gradina si asezati cioburi de teracota la baza ghiveciului, pentru a favoriza drenajul. Taiati varfurile plantelor tinere pentru a stimula ramificarea. "Muscatele" trebuie curatate vara tarziu si toamna; taiati tulpinile la jumatate din lungime si scurtati radacinile prea lungi si dese, apoi replantati planta definitiv, folosind un compost proaspat. Indepartati florile si frunzele pe masura ce se ofilesc si taiati tulpinile la nivelul primei perechi de frunze, sub flori.

Temperatura, udare, fertilizare

Primavara si vara mentineti o temperatura a mediului de pana la 21-24 de grade, asezati plantele in plin soare si feriti-le de curentii de aer; udati-le pentru a umezi compostul si repetati operatiunea atunci cand acesta se usuca la suprafata. Din aprilie pana in septembrie, administrati un ingrasamant lichid o data la doua-trei saptamani.

Dupa terminarea perioadei de inflorire, muscatele trebuie pregatite pentru perioada de repaos din timpul iernii: udati doar pentru uscarea completa a compostului si opriti administrarea ingrasamintelor. Toamna si iarna, asigurati o temperatura de cel putin 7-10 grade, expunand plantele la multa lumina si soare, intr-un ambient uscat si aerisit, fara curenti de aer. Udati-le din cand in cand pentru a evita uscarea completa a compostului si indepartati florile vestejite si frunzele decolorate (daca apa este dura, utilizati-o pe cea de ploaie, sau folositi apa fiarta si apoi racita).

Reproducere

Vara prelevati butasi de 8-10 cm din tulpinile laterale sanatoase, efectuand taietura sub un nod; eliminati florile si frunzele bazale si tratati suprafata taiata cu hormoni rizogeni; plantati butasii intr-un amestec de turba si nisip grosier in parti egale; ingropati pana la frunzele cele mai de jos, avand grija sa mentineti compostul umed, la o temperatura de 16-18 grade si in penumbra. Cand radacinile au incoltit, dupa 6 saptamani, transferati fiecare plantuta intr-un ghiveci separat, continand pamant de gradina.

Pericole si precautii

Daca planta este lasata in umbra pentru mult timp, frunzele se decoloreaza, iar tulpinile se pot ingalbeni. Atentie la udarea excesiva, care provoaca putrezirea radacinilor, ce se poate extinde la baza tulpinii, innegrind-o; eliminati planta, deoarece, sub ea, se pot forma mucegaiuri periculoase. Parazitii cei mai obisnuiti sunt paduchii albi si cosenilele: eliminati petele albe cu un tampon de vata inmuiat in alcool.

Angela Bala
×