x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pentru bucureştenii mileniului 4

Pentru bucureştenii mileniului 4

de Adrian Parvu    |    25 Sep 2008   •   00:00

Avem, de câteva zile un alt arhitect-şef al Capitalei în persoana domnului Gheorghe Pătraşcu. El vine (prin transfer, să nu piardă la vechime…) dintr-un minunat post de director general la MDLPL şi are, conform generalului Oprescu, statut de “temporar”, până la organizarea unui concurs pe post.

Avem, de câteva zile un alt arhitect-şef al Capitalei în persoana domnului Gheorghe Pătraşcu. El vine (prin transfer, să nu piardă la vechime…) dintr-un minunat post de director general la MDLPL şi are, conform generalului Oprescu, statut de “temporar”, până la organizarea unui concurs pe post. Am, în legătură cu această numire, câteva nedumeriri. Cea dintâi este legată de cariera profesională a arhitectului Pătraşcu, numele său nefiind legat, după ştiinţa mea, de nici un proiect major pe perimetrul Bucureştilor. Obişnuit cu aerul înmiresmat al cabinetelor ministeriale, arhitectul temporar poate fi un bun manager sau un impecabil conţopist, dar nu îl vede nimeni ca pe vizionarul de care am cam avea nevoie. Nu înţeleg, de asemenea, de ce era nevoie de un interimat de şase luni şi de ce nu s-a organizat mai degrabă concursul pentru ocuparea legitimă a postului. Cred, pe de o parte, că Gheorghe Pătraşcu va avea timp şi resurse suficiente să pregătească un dosar beton şi să câştige, prin concurs, fotoliul de arhitect-şef, dacă i se va permite să se înscrie în competiţie. Şi nu văd de ce nu i s-ar permite! O altă nedumerire este legată de faptul că primarul nostru independent a ales (sau a acceptat?) un interimar care a participat efectiv la elaborarea celebrului proiect “Esplanada”, pe care arhitectul îl susţine în continuare, cu argumente mai degrabă statistice decât profesionale. Acolo unde Oprescu vede spaţii verzi, Pătraşcu vede blocuri şi parcări. La o adică, în caz de boală, cred că doctorul va pune mâna pe bisturiu şi nu va ezita să-l opereze pe arhitect… În sfârşit, la prima sa apariţie publică, stimabilul Pătraşcu ne-a prezis un termen de 30 de ani pentru modernizarea Capitalei. Conform unei aritmetici simple, de cea mai pură sorginte dâmboviţeană, înmulţiţi această cifră cu 3 şi, dragi bucureşteni, să ne vedem sănătoşi într-un oraş european (altul decât Budapesta!) pe la începutul mileniului 4.

Cu respect şi umilinţă îmi permit, domnule primar general Sorin Oprescu, să vă transmit opinia unor profesionişti, privind modalitatea cea mai sigură de reabilitare tehnică şi morală a Bucureştilor: 1. Denumiţi un colectiv competent, care să elaboreze un caiet de sarcini; 2. Organizaţi o licitaţie internaţională, cu atragerea unor firme de arhitectură serioase, redutabile; 3. Găsiţi, fie şi prin subscripţie publică, fondurile necesare pentru a plăti proiectul ce va câştiga licitaţia; 4. Numiţi un arhitect-şef care să urmărească, pas cu pas, pe termen lung, punerea în operă a acestui proiect.

Pare destul de simplu, iar dacă finalizarea acestor etape va fi tot peste 100 de ani, măcar murim împăcaţi cu ideea că vom avea respectul viitoarelor generaţii de bucureşteni…

×
Subiecte în articol: editorial