Trebuie să atenţionăm citiorul încă de la bun început că întrebarea din titlu şi răspunsurile din acest articol nu se referă la piscinele cu adevărat luxoase, aflate pe proprietăţile multimilonarilor de pe la noi sau de aiurea
Trebuie să atenţionăm citiorul încă de la bun început că întrebarea din titlu şi răspunsurile din acest articol nu se referă la piscinele cu adevărat luxoase, aflate pe proprietăţile multimilonarilor de pe la noi sau de aiurea. Acestea intră prin intenţie, realizare şi buget în categoria construcţiilor epatante, care vor să confirme un anumit statut social. Noi abordăm posibilităţile tehnice şi financiare, precum şi problema mentalităţii la categorii active de cetăţeni, cu venituri bune sau foarte bune.
Despre necesitate
Cît de necesară este piscina cred că ştie toată lumea. Adulţii o apreciază pentru utilitatea ei în eliminarea stresului zilnic, pentru menţinerea unei forme fizice bune sau pentru dobîndirea unui bronz natural al pielii. Despre bucuria copiilor aflaţi într-o piscină şi efectele benefice ale băii de apă şi soare asupra dezvoltării lor armonioase este de asemenea inutil să mai vorbim. Există şi categorii de oameni care utilizează piscina personală pentru socializare (prieteni, colegi de muncă, vecini, lărgirea cercului de cunoscuţi) sau chiar pentru rezolvarea unor probleme profesionale (invitaţi din medii de afaceri, personalităţi din zona artistică, potenţiali clienţi sau parteneri). În sfîrşit, persoanele care au atins vîrsta a treia pot folosi cu succes investiţia într-o piscină pentru menţinerea tonusului psihic şi muscular la cote apreciabile. Concluzionînd, putem spune fără teama de a greşi, că piscine trebuie privită ca o anexă normală a proprietăţii, o prezenţă firescă, necesară chiar, în imediata apropiere a casei.
Chestiuni tehnice
Piaţa de profil este caracterizată de o ofetră extrem de variată şi generoasă, atît în ceea ce priveşte capacitatea, designul sau dotarea piscinei, cît şi (în directă conexiune cu aceşti parametri esenţiali) preţul de achiziţe şi costurile de montaj plus întreţinere. Aici, fiecare dintre noi se poate documenta şi poate decide raportul preţ-eficienţă în funcţie de intenţiile şi bugetele proprii.
Ce putem noi semnala sînt problemele strict tehnice, individualizate sau corelate în funcţie de condiţiile obiective ale investiţiei. Atunci cînd alegeţi modelul de piscină calculaţi cu atenţie cîte persoane o vor folosi, cîte luni pe an, cîte zile pe săptămînă şi cîte ore pe zi. De aici veţi putea deduce costurile estimative pentru curăţarea şi purificarea apei, cheltuielile legate de umplerea, golirea şi reumplerea piscinei, capacitatea, forma şi dimensiunile piscinei.
O problemă esenţială este şi sursa de apă (care trebuie să fie apropiată, ieftină, de bună calitate) legată, cum e şi firesc, cu modalitatea şi traseul de golire. În sfîrşit, cum aproape toate modelele sînt dotate cu echipamente electrice, e bine să calculaţi şi costurile pe consumul de energie, instalarea în reţeaua proprie, plus întreţinerea şi prezervarea lor.
Terenul şi peisajul
Înainte de orice demers este foarte indicat să apelaţi la un
architect sau la un designer peisager pentru evaluarea generală a terenului,
alegerea locului optim de instalare sau construcţie, încadrarea aromonioasă în
peisajul general, armonizarea cu aspectul casei. Evaluaţi cantitatea şi poziţionarea
formelor vegetale din imediata vecinătate, prezenţa acestora fiind importantă
atît pentru linia estetică a zonei, cît şi pentru evaluarea suprafeţelor
umbrite sau însorite. De asemenea, este de evitat existenţa în apropiere a unor
arbori cu coroane mari, cu frunze
căzătoare ce pot aduce dificultăţi în curăţirea şi întreţinerea piscinei.
Pentru umbră este recomandată folosirea parasolarelor şi umbrelelor de plajă
sau construcţia unor umbrare artificiale.
Sfat
În funcţie de capacitatea piscinei (în metri cubi de apă), testaţi porţiunea de sol unde urmează să fie instalată sau construită aceasta. Nici aici nu este rău să apelaţi la un specialist, care va decide dacă locul ales este suficient de solid sau aveţi nevoie de unele lucrări de consolidare. La fel de importante sînt şi gîndirea, trasarea, construcţia căilor de circulaţie către şi în jurul piscinei, iar pentru bazinele mai mari materialul şi dimensiunile bordurii înconjurătoare, montarea unei trambuline de mici dimensiuni sau a unui tobogan destinat copiilor. Pe lîngă consilierea din partea firmei furnizoare e bine să vă “împrieteniţi” şi cu un arhitect şi cu un inginer de rezistenţă…