x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce pierd pisicile în greutate. La ce trebuie să fii atent

De ce pierd pisicile în greutate. La ce trebuie să fii atent

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2023   •   21:30
De ce pierd pisicile în greutate. La ce trebuie să fii atent
Sursa foto: Hepta

Fluctuațiile de greutate ale pisicilor pot fi adesea motiv de îngrijorare pentru proprietarii lor. Cele mai multe preocupări sunt legate de obezitate dar și de slăbirea bruscă.

Iată cele mai frecvente motive pentru care pisica ta ar putea pierde în greutate, precum și celelalte simptome la care ar trebui să fii atent.

1. Hipertiroidism

Pisicile de peste 7 ani pot suferi de hipertiroidism. Aceasta presupune producerea în exces de hormoni ai glandei tiroide. Semnele sunt slăbire, creșterea apetitului, sete și urinări dese. Totodată, blana devine grasă și neîngrijită. Afecțiunea se tratează cu medicamente, dietă ori chiar  intervenție chirurgicală.

2. Cancer

Felinele vârstnice pot dezvolta cancer. Acesta poate să apară oriunde, la pisici cel mai întâlnit este limfomul. Pe lângă pierderea în greutate, se manifestă și prin lipsa poftei de mâncare, letargie, dureri. 

3. Diabet

Diabetul se manifestă prin producerea insulinei în cantități insuficiente. Este asociată cu scăderea ori creșterea în greutate, schimbarea apetitului, sete, urinare excesivă, letargie, infecții ale tractului urinar, respirație mirositoare. Se tratează cu insulină și dietă. 

4. Probleme gastrointestinale

Problemele care afectează tractul gastrointestinal pot duce la pierderea în greutate, din cauza scăderii apetitului. Formele mai tipice de probleme gastrointestinale includ boala inflamatorie intestinală, pancreatita și cancerele tractului gastrointestinal.

5. Probleme dentare

Problemele dentare pot provoca durere. Unele dintre problemele dentare frecvent întâlnite la pisici includ boli ale gingiilor, leziuni dentare și chiar fracturi dentare. Alte simptome sunt respirația urât mirositoare, salivarea, sângerarea orală, tremurul maxilarului, nu mai poate ține mâncarea în gură, începe să prefere hrana moale sau duce lăbuța la gură. 

6. Rinichi

Rinichii sunt responsabili pentru un număr mare de funcții în organism, inclusiv producerea de hormoni, filtrarea produselor reziduale din sânge, ajutând la reglarea tensiunii arteriale și la producerea de noi celule sanguine. Semne ale bolii renale la pisici includ scăderea greutății corporale, creșterea senzației de sete și a urinării, lipsa poftei de mâncare și letargia. Insuficiența renală este comună la pisicile mai în vârstă.

7. Paraziți intestinali

Paraziții intestinali pot duce la pierderea în greutate, diaree, balonare și vărsături, potrivit Purina.co.uk., citată de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: pisici greutate slăbire