x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plăci ceramice cu glazuri metalice

Plăci ceramice cu glazuri metalice

de Georgiana Teodorescu    |    08 Mar 2008   •   00:00

Dacă din punct de vedere estetic suntem cu toţii capabili să percepem evoluţia gamelor de plăci ceramice noi apărute pe piaţă, puţin sunt însă cei care recunosc calitatea, şi cu atât mai puţini cei care înţeleg cât de greu este ca soluţiile avangardiste de design să fie şi rezistente.

Tendinţele manifestate în designul plăcilor ceramice în ultimii ani s-au îmbunătăţit acum calitativ  

 

Dacă din punct de vedere estetic suntem cu toţii capabili să percepem evoluţia gamelor de plăci ceramice noi apărute pe piaţă, puţin sunt însă cei care recunosc calitatea, şi cu atât mai puţini cei care înţeleg cât de greu este ca soluţiile avangardiste de design să fie şi rezistente.

 

Şi anul acesta, ca de altfel în fiecare an, marile companii producătoare de materiale ceramice au profitat de târgul de plăci ceramice Cevisama, organizat în Spania, la Valencia, pentru a-şi prezenta atât ultimele noutăţi de produse finite, precum şi cele mai inovatoare materiale folosite la realizarea plăcilor ceramice.

Se face iarăşi remarcată tendinţa în design care s-a evidenţiat în ultimii ani, de procupare pentru reproducerea în ceramică a altor materiale, cum ar fi metalele, diferite esenţe şi texturi de lemn, textile, cimenturi, dar la care se adaugă acum proprietăţile tehnice şi funcţionale ale plăcilor moderne.

În cazul reproducerii efectelor metalice, materialele prezentate reflectă evoluţiile spectaculoase ce au avut loc în acest domeniu.

 

Câştigul calitativ

Până acum, obţinerea efectelor metalice era limitată doar la câteva dintre tehnologiile de fabricaţie ale plăcilor ceramice, cum ar fi gresiile porţelanate arse la temperaturi foarte înalte (peste 1.200ÞC) sau procese tehnologice complicate şi costisitoare folosite la ceramica avansată.

Astfel se creau o contradicţie şi o limitare în utilizare, datorită plăcilor suport ale glazurilor metalice. Cele porţelanate, utilizate în mod clasic pentru placare pardoselilor, aveau limitările datorate slabei rezistenţe la abraziune şi agenţi chimici. Folosirea acestora se făcea în acest fel doar la acele zone care permit din punct de vedere tehnic sau estetic placarea pereţilor cu plăci porţelanate.

 

Procedee tehnice

Noile game de glazuri metalice prezentate la târg au evoluat în două direcţii, care le fac să fie mult mai accesibile şi care au permis apariţia unor noi modalităţi de folosire.

Astfel, noile glazuri metalice se remarcă prin stabilitatea termică şi gradul de utilizare adaptabil şi la tehnologiile de fabricaţie a plăcilor mai puţin speciale (faianţa şi gresia cu monoardere sau dublă ardere, cu temperaturi situate până la 1.050ÞC faţă de cerinţele anterioare de 1.200ÞC). Ca un prim efect va rezulta posibilitatea de a obţine efecte metalice deosebite şi pe plăcile de gresie, ceea ce va permite folosirea pe o scară mai largă în viitor a acestora.

Din punct de vedere estetic, efectele obţinute parcurg toată paleta posibilă: de la aspectul de metal polizat până la efecte metalice mate.

Astfel, o parte din aceste produse pot să reproducă fidel aspectul natural al oţelului, care, din cauza acţiunii factorilor externi poate arăta în timp un grad de uzură progresiv.

În plus, datorită tehnicilor de decorare alternative, se elimină repetabilitatea plăcilor, ceea ce duce la obţinerea unor suprafeţe de placare naturale şi neomogene.

La utilizarea pe scară largă a glazurilor se adaugă şi folosirea microreliefurilor care permit obţinerea de efecte tridimensionale ce transcend conceptele ceramice standard, ajungând la alte dimensiuni decorative.

 

Avantaje

Versatilitatea glazurilor metalice a crescut într-atât, încât permite folosirea lor şi ca materiale de decorare utilizabile în toate tehnologiile de producţie, inclusiv în decorarea digitală.

Prin folosirea acestor produse metalice la care se adaugă procesul de polizare au fost obţinute plăci ceramice ce vin să completeze propunerile de estetică industrială cu aspecte de aluminiu şi metal, foarte apreciate de arhitecţi şi designeri pentru înaltele calităţi decorative.

 

Produse testate la nivel industrial au fost prezentate şi de compania APAVISA PORCELANICO – unul dintre furnizorii de elită ai companiei DELTA DESIGN. Această linie de produse a obţinut marele premiu “ALFA DE AUR” pentru inovaţie în domeniul materialelor ceramice în 2008. Acest fapt reprezintă o recunoştere absolut a importanţei descoperirii utilizării acestor materiale: obţinerea în premieră de glazuri metalice devitrificate ce deschid noi drumuri de cercetare în direcţia obţinerii unor materiale ceramice cu aspect metalic, dar cu proprietăţi fizico-chimice  superioare.

Pe linia de dezvoltare a glazurilor ceramice cu aspect metalic au fost prezentate plăci ceramice cu proprietăţi tehnice spectaculoase, care le fac utilizabile pentru zone de trafic înalt. Aici ne referim la o foarte bună rezistenţă la abraziune – PEI 4 şi la o foarte bună duritate – 8 pe scara Mohs (9, de exemplu, corespunde corindonului, iar 10 diamantului). O altă caracteristică tehnică obţinută la noile game de materiale ceramice metalice este rezistenţa la atac chimic, lucru care va deschide noi perspective în utilizarea plăcilor ceramice la realizarea faţadelor ventilate, de exemplu. Textura acestor material conferă plăcilor o senzaţie tactilă plăcută, care îşi dovedeşte în plus calităţile prin uşurinţa la curăţare.

×