x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Planta care luptă împotriva mucegaiului din casă și a substanțelor toxice din aer

Planta care luptă împotriva mucegaiului din casă și a substanțelor toxice din aer

de Anastasia Paul    |    02 Dec 2023   •   19:20
Planta care luptă împotriva mucegaiului din casă și a substanțelor toxice din aer
Sursa foto: Antena1

Dincolo de frumusețea oferită locuinței, plantele de interior au și beneficii pentru sănătate.

O recenzie din 2022, publicată în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, a constatat că plantele de interior îmbunătățesc relaxarea, tensiunea arterială, calitatea aerului și umiditatea.

Dacă ești dornic să te bucuri de avantajele unui purificator de aer în ghiveci, trebuie să iei astfel în considerare arborele dragon (Dracaena draco). Acesta nu doar purifică aerul, luptă și împotriva mucegaiului.

Mucegaiul afectează sănătatea de zi cu zi, complică afecțiuni precum astmul și este adesea ascuns vederii. Se răspândește atunci când sporii se amestecă cu umiditatea pe o suprafață. Această umiditate poate fi de un aparat de aer condiționat sau de scurgeri de apă.

Plasarea unui arbore de dragon într-o cameră umedă poate reduce particulele de apă din aer. Prin uscarea spațiului, arborele de dragon minimizează probabilitatea creșterii mucegaiului.

Eliminarea TCE din  aer
Plantele de purificare a aerului sunt minuni ecologice, studiate pentru beneficiile lor de către NASA și alte organizații din 1989. Ele preiau dioxidul de carbon și eliberează oxigen în timpul fotosintezei. Acest proces, menit să furnizeze zahăr și energie plantei, ne oferă aer mai curat pentru a respira. Studiul NASA a constatat că plante similare din familia Dracaena elimină substanțele chimice din aer, precum benzen, formaldehidă și tricloretilenă.

Reducerea acestor substanțe chimice este benefică deoarece sunt considerate periculoase. TCE se găsește în produse de curățare de uz casnic și auto, adezivi, spray și degresanți. Expunerea prelungită la TCE este legată de cancerul de rinichi. Benzenul este folosit în detergent, vopsea, ceară pentru mobilă, adezivi. Expunerea timpurie poate duce la simptome precum amețeli, confuzie și vărsături, în timp ce expunerea repetată poate duce la leucemie și alte forme de infecție a sângelui. Formaldehida, care poate fi găsită în podele, provoacă iritații ale ochilor, nasului și gâtului, precum și probleme de respirație pentru cei cu astm.

Un arbore  dragon poate reduce aceste substanțe chimice nevăzute din aer. Va absorbi ceea ce este dăunător și va produce aer mai curat. Deși nu este cea mai bună soluție pentru o cameră cu expunere puternică la substanțe toxice, o plantă dragon va îmbunătăți calitatea aerului.

Reducerea umidității
Vaporii de apă în exces duc la umiditate. Camerele umede sunt un teren propice pentru mucegai. Semnele expunerii la mucegai variază de la tuse și strănut până la infecție. Reducerea umidității unei încăperi este esențială pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. 

Un arbore de dragon suportă perioade lungi de secetă, așa că s-a adaptat să ia umiditatea din aer. Frunzele absorb particulele mici de apă din aer și le transportă pe tulpini în trunchi și, în cele din urmă, până la rădăcini. Un arbore de dragon poate crește într-o cameră umedă și poate reduce mucegaiul. Deoarece frunzele absorb vaporii de apă din aer, un arbore de dragon scade probabilitatea sporilor de mucegai. Mai puțini vapori de apă înseamnă umiditate mai scăzută și o cameră mai uscată, potrivit housedigest.com.

×
Subiecte în articol: mucegai casa arbore dragon dracaena