x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele vivace

Plantele vivace

de Cristina Zaharia    |    04 Ian 2007   •   00:00
Plantele vivace
MEREU VERDE
Spectaculozitatea unor plante rezistente pe timp de iarna poate fi speculata la decorarea gradinii si la mentinerea unui interes constant in anotimpul rece

Erbaceele vivace sunt plante ale caror parti aeriene nu dureaza decat un an, in timp ce radacinile si organele de stocaj pot trai, daca sunt bine ingrijite, peste un deceniu. Grupa include mai multe varietati foarte decorative in timpul iernii. Unele dintre vivace infloresc in timpul sezonului rece, iar altele fac in aceasta perioada mici fructe colorate.

CARACTERISTICI GENERALE

Plantele vivace pot completa colturi diferite ale gradinii si pot aduce o binevenita pata de culoare mai ales in timpul iernii, cand impresioneaza si prin rezistenta la temperaturile scazute
Plantele vivace infloresc abundent tot timpul anului si se multiplica singure. Fructele sunt de obicei de forme si culori originale, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Physalis alkekeng, o planta cu fructe mici, de culoare rosie, inchise intr-un caliciu portocaliu. Tulpinile, cu partile lor uscate sau fanate, trec cu bine iarna, aplecandu-se gratios in bataia crivatului. Multe varietati au frunze rezistente in ciuda aparentei lor delicate. Frunzele sunt in aproape toate cazurile foarte decorative si iarna isi schimba culoarea de la verde spre culori mai calde, cum sunt oranjul sau rosul. Plantele care pierd frunzele pot continua sa infloreasca in ciuda frigului.

O SPECIE RECOMANDATA

Bergenia crassifolia este o erbacee vivace persistenta si rustica, cu frunze ascutite la varf, rotunjite la baza si cu marginile zimtate. De culoare verde in timpul anului, foiajul devine foarte spectaculos iarna din cauza petelor de culoare portocalie sau galbena ce apar pe conturul frunzei. Schimbarea culorii devine mai evidenta daca planta este plantata intr-un sol sarac, dar expusa luminii solare. Spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, Bergenia face flori de culoare roz-rosiatica, grupate in buchet pe tulpini ce pot atinge pana la 45 cm inaltime.

IRIS VIGUROS

Iris unguicularis este o varietate de iris viguroasa. Creste in tufe ce pot atinge inaltimea de 40 cm si se multiplica prin rizomi. Unele varietati infloresc la inceputul primaverii, florile fiind de un albastru-lavanda, marcate cu alb sau galben. Daca planta infloreste si toamna, florile vor fi de dimensiuni mult mai mici. Cultivatorii au dezvoltat si varietati mai spectaculoase, care infloresc in timpul anotimpului rece cu mici buchete violete, grupate pe tijele joase. Planta creste armonios pe solurile bine drenate, neutre sau alcaline. Iubeste lumina naturala si devine extrem de spectaculoasa daca e pozitionata in locuri insorite o mare parte a zilei.

Este o planta care nu necesita o ingrijire speciala si, pe tot parcursul anului, atrage atentia prin eleganta si schimbarea culorii la frunze.

ATENTIE!
Unele vivace cresc in tufe de talie mica si sunt persistente sau semipersistente. Ele pot fi o solutie pentru acoperirea solului pe timp de iarna. Exista specii carora le place umbra si se recomanda plantarea lor in jurul arborilor cu coroana bogata (Epimedium warleyense). De obicei, frunzele tinere sunt de culoare verde viu, dar, spre toamna si mai ales la intrarea in iarna, acestea trec catre tonuri dominate de galben, oranj, rosu sau bronz. Cele mai multe dintre vivace au tulpini inalte si mladioase, rezistente la frig si vanturi puternice, purtatoare de flori dispuse in forma de buchet
×
Subiecte în articol: vivace